Benchmade Mini Bugout CF zsebkés

A Bechmade Bugout késnek az utóbbi évben bérelt helye van a késes toplisták élén, de a pengehossza miatt Magyarországon sajnos nem hordható közterületen. A Mini Bugout viszont itthon is legális, és a 45 grammos könnyűségével messze kiemelkedik a zsebkések mezőnyéből. A Mini Griptilian nem lett a kedvencem, így a Mini Bugout leginkább egy újabb kísérlet volt, hogy a Benchmade a legális méretű kések között igazolhassa számomra, hogy nem alaptalan a jó hírneve.

A Benchmade márkáról már írtam a Mini Griptilian bejegyzésében, így itt inkább egy picit másról ejtenék 1-2 szót. A BM amerikai gyártó, és egy-egy modelljét számtalan változatban rendelhetjük meg, sok szín, anyag között válogathatunk, de Európában kicsit sem vagyunk elkényeztetve annyira, mint az USA-beli vásárlók. A BM weboldalán teljesen egyedileg szabhatjuk személyre a késünket, azaz egy 3D tervezőben válogathatjuk össze az egyedi késünk minden alkatrészét. Mindezt ráadásul úgy, hogy a kés nem is igazán lesz sokkal drágább az alapmodellnél. Mit ne mondjak, egy egyedi összeállítású, MadAdmin logós Bugout-ot azért nagyon el tudnék képzelni.

A Mini Bugout tervezőjének nevét sajnos nem köti az orrunkra a Benchmade, ami sajnálatos, mert szívesen megnézném a többi munkáját is. Főképp azért érdekelne, mert az általam ismert Benchmade modellek közül a Bugout, és főképp a Mini Bugout az, amire szerintem érdemes felfigyelni.

Benchmade Mini Bugout CF doboz
Benchmade Mini Bugout CF doboz

A csomagolás a megszokott, kék BM dobozból és tetszetős kis Benchmade szütyőből áll, ami nem rossz, de ezt már az olcsóbb kínai késekkel is megkapjuk manapság. A kés viszont egyáltalán nem hétköznapi. Olyan könnyű, hogy első blikkre azt hittem, hogy üres dobozt kaptam. A 45 g tömeg egyszerűen félelmetes, egy pici késre készültem, de bevallom még ehhez mérten is megdöbbentő ez a gyakorlatilag súlytalan kés. A kés tisztességesen megélezve érkezik, így persze a kis tömege ellenére is azonnal komolyan kell venni.

GyártóBenchmade
TípusMini Bugout CF Elite 533BK-2
Nyitásmódnyitószemölcs
Markolat anyagaCF Elite
Csapágyazásfoszfor-bronz alátétek
Zár típusaaxis lock
Tömeg45 g
Zárt hossz94 mm
Teljes hossz165 mm
Penge hossza71 mm
Penge vastagsága2,3 mm
Penge anyagaCPM S30V
Penge alakjadrop point
Penge keménysége58-60 HRC

Az S30V acélról már több késnél is írtam, egy felső-kategóriás porkohászati szuperacél, amivel rengeteg késen találkozhatunk, legalábbis a prémium kategóriában. Nem hiszem, hogy EDC szerepkörben, mindennapos használat során ennek az acélnak a határait feszegethetné bárki is. Az S30V nem annyira élezhetetlen, mint a CPM 20CV vagy az M390, de így is messze többet tud a szükségesnél.

A Mini Bugout késem pengéje szénfekete, és ezt nem olcsó oxidréteggel, hanem a prémium késekhez illő, valódi DLC bevonattal érték el. A gyémánt keménységű bevonat komoly védelmet ad az egyébként sem kispályás S30V acélnak. Félteni nem igazán kell, mert a szuperkönnyű késhez illő feladatok során nem igazán van esély ezt a bevonatot megsérteni.

A markolathoz használt műanyag a CF-Elite fantázianevet kapta, amely egy szénszálakkal erősített, igencsak strapabíró polimert takar. Mutatós is, de a legfőbb előnye, hogy a Bugout szokásos műanyag markolatánál (Grivory) picit erősebb és merevebb. Ez a teljes linerek hiánya miatt sokat számít még ilyen kis méretben is. A normál Bugout késen a Grivory markolatpaneleket két újjal össze lehet nyomni picit, aminek nincs sok jelentősége a használat során, de ugyanez a Mini Bugout CF-Elite markolatával már nem megy. A CF-Elite anyagnak ráadásul kevésbé van olyan fröccsöntött műanyag hatása, mint az Grivory markolatoknak. Leszögezem, hogy a Grivory markolatok sem rosszak, és főleg az élénk narancs és kék színekben még szépek is. A Bugout egyszerű, gyémántmintázatú textúrája a Mini Bugout markolatán is jól működik, kellő mértékben stabil fogást ad.

Benchmade Mini Bugout CF klipsz
Benchmade Mini Bugout CF klipsz

A Mini Bugout egy nagyon apró kés, a markolatának hossza épp az alsó határ közelében van, legalábbis az L-es kezemhez mérten. Érdekes, hogy ugyan a Mini Griptilian markolata 5 milliméterrel hosszabb, de az eltérő formák miatt mégis a Mini Bugout markolatán könnyebb stabil, négyujjas fogást találnom. Nagyobb kézhez persze mindenképp a normál méretű Bugout lenne a jobb választás, csakhogy annak a pengehossza 2 milliméterrel a legálisan hordható méret fölött van.

A kés klipsze a szokásosnál jóval rövidebb és teljesen deep-carry, ráadásul fekete és roppant diszkrét. Nem is vesztegetnék több szót rá, a szememben ez egyszerűen megtestesíti a tökéletes klipszet. Természetesen átszerelhető a bal oldalra is, hiszen az axis-lock legnagyobb előnye a szimmetrikus elrendezés, amellyel főként a balkezeseknek kedvez.

A penge igencsak vékony, mindössze 2,3 mm vastagságú, ami még a könnyített kategóriában is vékonynak számít. Persze a vékony pengének is kis tömegen kívül is számtalan előnye van. A behatoló és vágóképessége például egészen kiváló. Az apró késsel persze senki nem fog ütőfázni, így a korlátaiba sem fogunk belefutni.

Benchmade Mini Griptilian, Mini Bugout és Kershaw Cryo
Benchmade Mini Griptilian, Mini Bugout és Kershaw Cryo

Az axis-lock továbbra sem a kedvenc zártípusom, de azt el kell ismernem, hogy a Mini Bugoutnak még ez sem áll rosszul. A koromfekete penge, a csavarok, a zár és a klipsz miatt van ennek a mini késnek egyfajta marcona, zord kisugárzása, amely persze szöges ellentétben áll a tömegével. Nekem komolyan egy morc, vérszomjas mopsz jut róla eszembe. Valószínűleg ez a kisugárzás az, ami miatt még az axis lock sem tud zavarni ezen a késen.

Ahogy írtam már, a kés tömege mindösszesen 45 gramm, ami már-már ijesztően kevés. Még a fele sincs az apró Victorinox Huntsman késnek (100 g), de még a szuperkönnyített kedvencemnek, a Spyderco Para 3 LW késnek (65 g) is csak a 2/3-a. Vannak olyan élethelyzetek, amikor tényleg minden egyes gramm számít, az El Caminó pl. biztosan ilyen. Az ilyen helyzetekben kétségtelen, hogy egy Mini Bugout behozhatatlan előnnyel indul a zsebkések között. Nem hiszem, hogy az idei nyár a nagy nyaralásokról vagy kirándulásokról fog szólni, de mégis fontos, hogy nyárra, egy vékonyabb, rövidebb nadrág zsebébe kevés ennél perfektebb zsebkést találhatunk.

A Mini Bugout a könnyített és a legális kategóriában jelenleg kb. mindent visz nálam. Komolyan elvarázsolt ez a kés. A Para 3 késemhez ugyan nem leszek hűtlen miatta, de a második helyet gondolkodás nélkül kiosztanám neki. Szívesen tennék rá egy ajánlott címkét is, de az ára messze átlépi az ajánlható tartomány határát nálam. Ha viszont valakinek az ár nem számít, akkor egy igazán jó és szuperkönnyű késsel lehet gazdagabb a Mini Bugout-ot birtokolva. Másoknak inkább egy sokfunkciós Victorinoxot ajánlanék, amiből 5-6 darab is vehető egyetlen Mini Bugout áráért.

Benchmade Mini Bugout CF kézben
Benchmade Mini Bugout CF kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.