Spyderco Para Military 2 zsebkés

Ha valaki zsebkéseket gyűjt, vagy csak komolyabban érdeklődik irántuk, akkor előbb-utóbb biztosan belefut a Spyderco Para Military 2 (PM2) modellbe. Vannak utálói, és vannak rajongói, de késekkel közeli viszonyba került emberek között szinte senki sem közömbös iránta. És ez már jelent valamit.

A Glesser család tulajdonában lévő Spyderco 1976 óta hatékonyan építette ki a márkát, és a köré font márkahűséget. A késeikkel mára nagyon komoly rajongótábort gyűjtöttek maguk köré, és ezt az elég széles választékot adó, de folyton megújuló kínálatukkal úgy néz ki, hogy képesek is megtartani. A Spyderco lett mára a kések BMW-je, és ezt most inkább jó értelemben írom.

A Spyderco késeit elég nehéz szépnek titulálni, de az tény, hogy kevés ennyire jellemző formavilágú márka van jelen a késpiacon. Érdekes, és elsőre mellbevágó érzés, hogy egy Spyderco kést kézbe véve értelmet nyernek a képeken extrémnek tűnő formák, és a szem lassan-lassan már szépnek látja ugyanazt, ami egy 2D fotón majdhogynem elborzasztja.

Spyderco Para Military 2 G10
Spyderco Para Military 2 G10

A PM2 a szokásosan egyszerű, fekete-vörös Spyderco dobozban érkezik. A gyári éle meglehetősen fickós, a jobb családból származó sniccerek is elbújhatnak miatta szégyenükben. Nem csak borotválkozásra alkalmas, de egy hajszálat hosszában félbevágni sem lehetetlen vele. A Spyderco gyárában gondoskodnak róla, hogy az első körben garantáltan ne kelljen élezéssel bajlódnia a szőrszálhasogatós tulajoknak sem.

GyártóSpyderco
TípusPara Military 2 G81GP2
Nyitásmódnyitófurat
Markolat anyagaG10
Csapágyazásfoszfor bronz alátétek
Zár típusacompression lock
Tömeg111 g
Zárt hossz122 mm
Teljes hossz210 mm
Penge hossza87 mm
Penge vastagsága3,5 mm
Penge anyagaCPM S30V
Penge alakjadrop point
Penge keménysége59 HRC

A penge CPM S30V porkohászati acéljára nemigen lehet panasz, mind korrózióállóságban, mind éltartásban egy eléggé jó választás egy felső kategóriás késhez. Az S30V már-már optimális egyensúlyban van az éltartás, a korrózióállóság és az élezhetőség tulajdonságainak tekintetében. Ez néhány másik szuper-acélról nem mondható el.

Itt most felsorolhatnám, hogy a penge középre zár, nem lötyög és egyéb jó tulajdonságai vannak a késnek. Viszont azt hiszem, hogy ebben az árkategóriában már az a minimum, hogy a késnek nincsenek gyerekbetegségei. A Spyderco Para Military 2 egy majdnem tökéletes kés, az Interneten is számos magasztaló cikk hirdeti az igéjét, ezért én inkább egy-két kisebb hibáját emelném ki.

Sérülékeny hegy. Ha egy zsebkésre nem fegyverként tekintünk, márpedig egy folder biztosan nem az, akkor a szúró- és behatolóképességnél talán fontosabb a penge hegyének ellenállósága. A PM2 hegye, különösen a ridegebb szuper-acél kiadásoknál igencsak hajlamos sérülni, törni a vékonyodó pengeforma miatt.

Egyszerű csomagolás. A kínai gyártóknál már egyáltalán nem számít extrának a mikroszálas kendő, védőzacskó vagy táska, és az egyéb, prémium körítés. Ehhez képes a Spyderco modellek a low-end kínai késekhez hasonlóan érkeznek, vékony, egyen-méretű papírdobozban, nejlon zacskóban.

Nem deep-carry klipsz. A klipsz négy pozícióba is felszerelhető, de egyáltalán nem deep-carry, azaz a kés markolatából indokolatlanul sok látszik ki. Van, aki ezt harmadik féltől származó klipsszel orvosolja, de nekem ez nem fér bele. Ha már Spyderco, akkor legyen eredeti és pókos mindene.

Spyderco Para Military 2 G10 klipsz
Spyderco Para Military 2 G10 klipsz

Kevésbé ergonomikus markolat. Az egyenes G10 markolatpanelek azért nem az emberközpontú tervezés csúcsai. Nincs velük nagy gond, de azért egy komolyabb munkánál garantáltak a vízhólyagok. Ezen csak a kesztyű segít, de a kés mentségére szolgál, hogy a folderhez képest szokatlanul nagy markolat miatt még kesztyűben is kiválóan kezelhető.

Felróhatnám még hibának a vastag pengét, de ez igazából ízlés kérdése, és én például szeretem a vaskosabb pengéket, főleg a megfelelő ujjtámasszal. A PM2 pedig igencsak ilyen, a hüvelyktámasz és a ujjvájat nagyon jól irányíthatóvá teszi ezt a vastag pengét.

Kizer Kesmec, Spyderco Para Military 2 és Spyderco Para 3 LW
Kizer Kesmec, Spyderco Para Military 2 és Spyderco Para 3 LW

Ezek után jogosan vetődhet fel a kérdés, hogy mégis miért szeretik annyian? Miért ez az egyik legtöbbet eladott prémium kés? Erre nem olyan nehéz választ találni, ha őszinték vagyunk, és tekintetbe vesszük, hogy a legtöbb kést a hozzám hasonló fotel-rambók vásárolják. Nekik, nekünk a hatékonyság, célszerűség kevésbé sarkalatos pont, viszont a Para Military 2 kést kézbe véve kapunk egy nagyon masszív, megbízhatóságot és elpusztíthatatlanságot sugalló, és szinte legendás foldert.

Egyszerűen tény, hogy egy amerikai gyártású pókos vagy pillangós márkajelzésű kés mindig is több elismerő pillantást vagy Instagram likeot fog kapni, mint bármely „Made in China” kés. Pedig kidolgozottságban, extremitásban a kínaiak, főleg a Kizer már nem csak feltörekvőben vannak, hanem lassan egy teljes kört vernek az USA nagyöregjeire.

Végezetül, nem tagadom, a hibáival együtt is az egyik kedvenc késem a PM2. Mégsem merek ajánlott címkét aggatni rá, mert egyrészt nem legális a pengehossza, másrészt az ára átlépi nálam azt a küszöböt, ahol én még jó szívvel ajánlanám. Sajnos, a gyenge forint és a gyár távolsága sem tesznek jót az áraknak. Ettől még a PM2 gyűjtőknek kötelező darab, de mindenki másnak is érdemes legalább egyszer kézbe vennie egy ilyen kést. Már-már játékosan, egy ujjal kipattintható a pengéje, de az orvosi szikéhez mérhető élhez azért csak óvatosan közelítsetek!

Spyderco Para Military 2 G10 kézben
Spyderco Para Military 2 G10 kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.