Benchmade Mini Griptilian zsebkés

Tavaly egy holland online bolt komoly akciót hirdetett a Benchmade valamennyi modelljére, ekkor elérkezettnek láttam az időt, hogy a gyűjteménybe bekerüljön az első modell ettől a gyártótól. Be kell valljam, hogy a teljes palettáról válogatva is nehezen találtam olyan kést, amiben komolyan megragadott volna valami. Végül a nyitófuratos Mini Griptilian lett az, amely leginkább megtetszett. A kés nem rossz, de sajnos messze van attól, hogy igazi kedvencemmé válhasson.

Nincs olyan késkedvelő, aki ne ismerné az oregoni Benchmade pillangós logóját. Valószínűleg a Spyderco mellett ők a legismertebb amerikai késgyártó, amely elsődlegesen a felső kategóriát célozza a termékeivel. A Spydercoval ellentétben valamennyi Benchmade modellt az USA területén gyártják, de hozzá kell tennem, hogy ez ma már koránt sem jelent olyan minőségbeli előnyt, mint mondjuk 20 éve. A kések árazását viszont meglehetősen kellemetlen irányban befolyásolja az oregoni gyártás.

A Benchmade csak a prémium szegmensben van jelen, de ezen belül a könnyebb átláthatóság kedvéért három osztályba sorolja a késeit. A blue class az egyszerűbb, mindennapos használatra szánt késeik osztálya. A black class a profi, katonai és rendvédelmi felhasználásra szánt, húzósabb árú késeiknek van fenntartva. A gold class pedig a nagyon különleges, gyűjtőknek szánt modellek csoportja. Egy-egy típus, pl. a Griptilian több osztályban is szerepel, de a legdrágább osztályban már kis szériás, damaszkolt pengével. Én természetesen a blue class-ben nézelődtem.

Benchmade Mini Griptilian doboz
Benchmade Mini Griptilian doboz

A Mini Griptilian kés tervezője Melvin M. Pardue, a kés tervezők nagyöregje, aki közel fél évszázada, 1972 óta készít késeket. Kétségtelen, hogy mérhetetlen tapasztalattal rendelkezik a késkészítésben, de az igazi mestermunkáit nem hiszem, hogy a tömegek számára gyártott, fröccsöntött markolatos kések között kellene keresnünk. A Griptilian illetve a Mini Griptilian mégis hordoz magában valamiféle tervezői bájt, legalábbis a Benchmade árazása miatt a tulajdonosaik nagyon-nagyon szeretnének hinni ebben. Talán bennem van a hiba, hogy én ezt még nem találtam meg a késben.

A Mini Griptilian prémium késhez méltó, kemény dobozos, műanyag habbal is alaposan kipárnázott csomagolásban érkezett. A kés mellett egy kis Benchmade feliratos szütyő szépíti az összképet, de fájó módon a mikroszálas törlőkendőt még nem sikerült ellesniük a kínai gyártóktól. A kés viszont azonnal használatra készen, tisztességes éllel jött ki a gyárból.

GyártóBenchmade
TípusMini-Griptilian 555-S30V
Nyitásmódnyitófurat
Markolat anyagaFRN
Csapágyazásfoszfor-bronz alátétek
Zár típusaaxis lock
Tömeg75 g
Zárt hossz99 mm
Teljes hossz173 mm
Penge hossza74 mm
Penge vastagsága2,5 mm
Penge anyagaCPM S30V
Penge alakjasheep foot
Penge keménysége59 HRC

A CPM S30V prémium pengeacélra nemigen lehet panasz. Léteznek már újabb, jobb, exkluzívabb acélok, de véleményem szerint az S30V korrózióállóságában, éltartásában és minden egyéb tulajdonságában megfelelő egy prémium késhez.

Érdekesség, hogy a Benchmade minden kését kismillió verzióban gyártja, így már-már vicces módon egy inkább a Spyderco márkára jellemző nyitófuratos verzió is kapható belőle. A nyitószemölcs nem a kedvencem, így a furcsasága ellenére is egyértelműen emellett tettem le a voksom. A sheep foot forma kemény munkára fogható kést sejtet, hiszen ez a forma szinte a leginkább ideális a vagdosós, farigcsálós munkákhoz.

Benchmade Mini Griptilian klipsz
Benchmade Mini Griptilian klipsz

A fém linerekkel is erősített FRN markolat textúrája kellemes, nem túl agresszív, de mégis biztos fogást ad. A klipsze a kés méreteihez képest egyenesen óriásinak hat, de mégis jól használható. A klipsz bal oldalra is átszerelhető, ezzel a kés teljesen egyenértékűen használhatóvá tehető balkezesek számára is. A klipsz nem deep-carry, gyakorlatilag annyira nem, hogy centiméterek lógnak ki a zsebből.

A Benchmade védjegyéül szolgáló axis-lock nem a kedvenc zártípusom. Számtalan videóban bizonyították, hogy nagyon komoly terhelést képes elviselni, és a szimmetrikus elrendezése miatt jobb és balkezesek számára is egyformán jó. Ki tudja miért, de én egyáltalán nem kedvelem ezt a zárat. Talán a kínai másolatok pocsék kivitelezése, talán a Cold Steel tri-ad lock zárjának a rettenetes stabilitása az, ami miatt ezt az omega rúgós vackot nem tudom komolyan venni. A legkisebb problémám vele, hogy fidget-faktora konkrétan nincs.

Spyderco Para 3 LW, Benchmade Mini Griptilian és Fox Core
Spyderco Para 3 LW, Benchmade Mini Griptilian és Fox Core

A Mini Griptilian nem csak a nevében mini, még az átlagos méretű tenyeremben (9/L) is szinte elvész a kés, maximum háromujjas fogást találok rajta. Ez a méret semmiképp nem tesz lehetővé keményebb munkát a késsel, de meglepő módon a viszonylag vastag markolata miatt egyáltalán nem rossz a fogása.

Meg kell említenem, hogy a Benchmade megítélését erősen befolyásolja nálam, hogy hozzám ez a kés a fenti képen is látható Spyderco Para 3 LW késsel közel egyidőben került. A Para 3 viszont kb. mindenben felülmúlja a Mini Griptilian zsebkést. A Para 3 kisebb tömeg mellett stabilabb és kényelmesebb fogást ad, és játékosan könnyű az egykezes nyitása. Halkan merem csak leírni, mert a BM hívők megköveznek, de úgy gondolom, hogy a konkurenstől már a Delica 4 is köröket ver a Mini Griptilian késre.

A fentiekből talán sejthető, hogy a Benchmade Mini Griptilian nem lett a kedvenc késem. Ez nem jelenti azt, hogy ez a Benchmade önmagában nézve rossz kés, sőt ez egy kiváló kis kés. Csak van nála sok jobb, ráadásul akár egy árkategóriában lejjebb is. Emiatt a Mini Griptilian ár-érték aránya nem eléggé kedvező ahhoz, hogy az ajánlott címkét megkaphassa tőlem.

Benchmade Mini Griptilian kézben
Benchmade Mini Griptilian kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.