Spyderco Salt 2 LC200N zsebkés

A Spyderco 2021-es kiadású Reveal 7 katalógusában kevés igazán érdekes kés jelent meg, de mégis akadt egy modell, ami komolyan felkeltette az érdeklődésemet. A Salt sorozatban megjelent ugyanis a kuka-zöld Salt 2, amely Magyarországon is legális pengehossz mellett kínál felső kategóriás tulajdonságokkal bíró, LC200N rozsdamentes acélt.

A Spyderco is tisztában van vele, hogy nedves-sós környezetben a prémium acélos kések nem húzzák sokáig. A méregdrága késeken pedig elég rosszul mutat a pontrozsda, márpedig ilyen környezetben elkerülhetetlen, hogy ez napokon belül megjelenjen. Emiatt hozták létre az ilyen zord környezethez tervezett Salt sorozatukat. A sorozat késeinek igazából a sós környezetnél extrémebb kihívások sem kottyannak meg.

A Salt 2 nagyon hasonlít a Delica 4 modellre, ami nem is meglepő, hiszen annak formaterveire épül, és az öreg Sal Glesser kezei közül került ki. Persze itt-ott apróbb különbségek vannak a két modell között. A Salt 2 pengehegye kissé lekerekített, ezáltal kevésbé sérülékeny, illetve a nyitófurata egy picit nagyobb, hogy a kesztyűs használatnak kedvezzen ezzel. A legnagyobb különbség azonban nem szúrható ki szabad szemmel, mert az a penge különleges, rettenetesen ellenálló anyagában rejlik.

Tudni kell, hogy a prémium kategóriába szánt Spyderco modellek legtöbbje az amerikai és a taiwani gyártósorokról származik, de a Salt 2 sorozat H1 és LC200N acélos kései a japán gyárból érkeznek. Szerencsére a Salt 2 kés is igazolja, hogy ma már a Spyderco japán gyárában is megfelelő minőséget állítanak elő.

Spyderco Salt 2 doboz
Spyderco Salt 2 doboz

A Spyderco kések csomagolásáról lassan kár is szót vesztegetni, hiszen tőlük a 15ezer forintos késtől a 100ezresig szinte minden ugyanabban az egyen méretű, piros-fekete Spyderco dobozban jön. A kés már a katalógusban is tetszett, de élőben mégis felül tudta múlni a várakozásaimat. A kés a Spyderco-tól megszokottan, használatra készen, szinte tökéletesre élezve jön a gyárból.

GyártóSpyderco
TípusSalt 2 Green LC200N C88FPGR2
Nyitásmódnyitófurat
Markolat anyagaFRN
Csapágyazásfoszfor-bronz alátétek
Zár típusaback lock
Tömeg68 g
Zárt hossz108 mm
Teljes hossz181 mm
Penge hossza73 mm
Penge vastagsága2,4 mm
Penge anyagaLC200N
Penge alakjadrop point
Penge keménysége59-60 HRC

Ahogyan írtam is, a Salt sorozatot úgy tervezték, hogy a tengeren dolgozók egy nedves és sós környezetnek ellenálló kést kapjanak. A kések világában viszont semmi nincs ingyen, az eddig használt H1 acél maximálisan korrózióálló ugyan, de egyéb tulajdonságaiban, pl. éltartásában mesze elmarad a mai szuperacéloktól. A H1 acélos kések csupán a hagyományos, belépőszintű acélokhoz (pl. 8Cr13MoV) mérhető éltartással rendelkeznek. Az LC200N viszont hatalmas előrelépést hozott, mert közel a H1 szintjét hozza korrózióállóságban, de ez a prémium acélok (CPM 20CV) éltartásával párosul. Ez elképesztő, és emiatt elképzelni is nehéz az LC200N acélnál jobb alapanyagot egy halász késéhez.

Spyderco Salt 2
Spyderco Salt 2

A Salt 2 modell az újabb Delica 4 modellekhez hasonlóan FFG (Full-Flat-Grind) leélezést kapott, ami a szablya típusú élezésnél sokkal jobb metszőképességet ad a késnek. A Salt 2 hegyét viszont picit visszakerekítették, hogy ne legyen olyan sérülékeny, mint a Para2 vagy a Delica4 modelleknél. Apróságnak tűnik, de pont ezek az apróságok, amelyekben megnyilvánul egy 30 éve piacon lévő kés fejlődése. A Salt 2 kés további három pengével is rendelhető, hiszen a hagyományos és a wharncliffe penge-formával is elérhető sima és fogazott verzióban is. Én a félfogazottra is leadtam volna egy szavazatot, de talán egyszer ez is kijön majd.

Nos, magyar tenger ugye nincs, így az LC200N legnagyobb előnyét legfeljebb akkor tapasztalhatjuk meg, ha sós verítékben áztatjuk a kést egy meleg nyári napon. Ez látszólag nem sok, de aki már látott pontrozsdát megjelenni egy méregdrága, prémium acélos késén, az azért értékelni fogja az LC200N különlegességét. A gyártó természetesen gondoskodott róla, hogy a késen ne csak a penge, hanem minden más alkatrész is ellenálljon a korróziónak, így a zár, a csavarok, de még a titánium klipsz is matt, egyen-fekete védőbevonatot kaptak.

Spyderco Salt 2 klipsz
Spyderco Salt 2 klipsz

A Salt 2 FRN markolata a Delica 4 modellből származik, így nem meglepő, hogy az 1990 óta csiszolgatott forma szinte tökéletesen kiforrott és kikezdhetetlen. Én árnyalatnyival jobban kedvelem a PM2, a Para3, a Native 5 ujjvájatos kialakítását, mert ezzel még a rövidebb markolatos kések is perfekt fogást adnak, ráadásul nagyon jól irányíthatóak. Viszont a Delica markolatának célszerűségét is értékelem, hiszen nem véletlenül lett ez az elmúlt 30 év legnépszerűbb Spyderco modellje. A kés élénk zöld színét persze sokkal szebbnek látnám, ha a budapesti kukák nem ehhez hasonló árnyalatban pompáznának. Ezt persze megbocsátom neki, mert ez a kés elég magasra teszi a lécet.

A Delica 4 markolatából következik, hogy a Salt 2 klipsze is 4 pozíciós. Ugyan nem deep-carry, de legalább a feketeségével nem túl hivalkodó. Nekem a Para3 LW drótklipsze is bevált, de mégis jobban kedvelem ezeket a hagyományos klipszeket. Sokan utángyártott deep-carry klipszre cserélik ezt, de nekem az nem fér bele, mert ragaszkodom a kés eredeti állapotához, és ha nem válik be, akkor inkább az egész késtől válok meg, de nem alakítgatok rajta. A Salt 2 viszont nincs veszélyben, már most benne van a Top10-ben nálam, így biztosan marad.

Spyderco Para Military 2, Salt 2 és Para 3
Spyderco Para Military 2, Salt 2 és Para 3

Fontos megemlíteni, hogy a Salt 2 a Magyarországon hatályos szabályok szerint legálisan hordható közterületeken is. Ez nagyon komoly előny a szememben, de a kis méretnek azért vannak hátulütői is. A kezem 9/L méretű, tehát kb. átlagos méretű, és már ehhez a kézhez is az egy mérettel nagyobb Pacific Salt 2 verzió illene jobban, ami viszont pengehosszával (96 mm) már sokkal van a határérték fölött. A legjobb kés pedig mindig az, ami velünk lehet minden körülmények között.

A Salt 2 egy egyszerű, de mégis nagyon-nagyon jó kés. A pengeanyaga a felső-prémium kategóriába repíti, de ezt a Spyderco marketingesei is tudják, így nem szerénykedtek az árazással. Ha lenne Magyarországnak tengerpartja, vagy a kés ára picit alacsonyabb volna, akkor biztosan megkapná az ajánlott címkémet. Így sajnos picivel lemaradt róla. Azt azért hozzáteszem, hogy a Delica 4 és a Salt 2 modell közül a plusz árat figyelembe véve is az utóbbit javaslom.

Spyderco Salt 2 kézben
Spyderco Salt 2 kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.