Manker MC13 elemlámpa

A Manker MC13 lámpa többször szerepelt a nagyobb throwerek tesztjeiben, afféle összehasonlítási alapként használta ezt több lámpatesztelő. Egy 9 cm hosszú lámpa esetében már a fenti tény is eléggé felcsigázta az érdeklődésem, a Manker lámpákkal is csupa jó tapasztalatom van, így beruháztam egy 18350 akkus MC13-ra. A lámpáról olyan ember próbált meg lebeszélni, akinek a véleményére lámpás kérdésekben adok, de akkor már motoszkált bennem a kisördög, amely nagyon ki akarta próbálni ezt a lámpát.

Az MC13 lámpával kapcsolatban voltak tehát intő jelek, de a lámpa egyáltalán nem volt drága, így adtam neki egy esélyt. A Manker U22 II olyan magasra tette a lécet, hogy amiatt azt gondoltam, hogy ha nem is alkottak tökéleteset, de a Manker azért nagyon vackot nem adhatott ki. Nos, az MC13 cáfolta ezt a tényt, mert az Osram LED és a TIR optika együttes tech demójának nagyon jó az MC13, csak zseblámpának eléggé csapnivaló.

Manker MC13 doboz
Manker MC13 doboz

Manker MC13

Az MC13 nagyon apró, narancs-fekete Manker matricás kartondobozban érkezett, és a dobozban lévő, fekete, műanyag védőhab öleléséből még a vártnál is kisebb lámpa került elő. Elég tömzsi kis szerzet, de még így is el tudom rejteni a tenyeremben. A lámpa körítése szerény, egy csuklópánt, egy tartalék O-gyűrű, egy Type-C kábel és egy 18350 akku van a csomagban. A lámpához adott, Manker feliratos akku USB Type-C porton tölthető, ami nem rossz, bár az ilyen beépített töltések minősége csak ritkán éri el a minimálisan elvárható szintet.

ModellManker MC13
Típusmini-thrower
EmitterOsram KW CULNM1.TG LED
ReflektorTIR
LencseTIR
Fényáram950 lm
Fényerő144.000 cd
Hatótáv760 m
Firmware
Módok5 mód + stroboszkóp
Akku1 x 18350, tartozék
Kapcsolóelektronikus hátsó
Fej átmérő41,7 mm
Hossz90,8 mm
Tömeg108,6 g (akku nélkül)
VízállóságIPx8

A lámpa két fő részre bontható szét, a lámpafejre és az elektronikus kapcsolóval egybeépített lámpatestre. A lámpafej a lámpa rövidségéhez mérten igencsak termetes. A TIR lencsét dicséretes módon keményített előtét üveg is védi, amit a legtöbb gyártó szeret lespórolni. A lámpatest sem az egyszerűbb fajtából való, mert egy dupla falú kialakítással oldották meg az elektronikus kapcsoló hátsó kivezetését. Ez a test egyébként az E14 III lámpáról származik, ahol még volt értelme a klipsznek. Sajnos, az MC13 kissé bumfordi feje mögött a klipsznek már sokkal kevesebb haszna vehető. A lámpatest végén fém kapcsolót találunk, amelybe a gyártó egy bemarást is készített trícium rúd számára. Sokan szeretik ezt a sok évig világító rudat késen és lámpán, de nekem még ilyen kis mennyiségben is vannak fenntartásaim a rádióaktív izotópokkal kapcsolatban. Azt kell mondjam, hogy a lámpa mechanikai felépítése nagyjából rendben volna.

Manker MC13 részei
Manker MC13 részei

Manker MC13 tapasztalatok

A 18350-es akku kapacitása legnagyobb jóindulattal is szerénynek mondható, hiszen egy 18650 akku kapacitásának csak kb. az 1/3 részét kapjuk vele. Az MC13 lámpához is kapható 18650 lámpatest, de én nem ruháztam be erre. 18650/21700 akkus lámpából elég nagy mennyiség van itthon, és a legtöbbel szemben az MC13 esélyesen labdába sem rúghatna. Én emiatt is inkább csak rövid, 18350-es lámpaként tekintek rá.

Manker MC13 LED
Manker MC13 LED

A TIR lencse az MC13 fényét egy szürreálisan szűk csóvává gyűjti össze, ami a lámpa méreteihez képest elég komoly távolságra jut el. Ezt a remek teljesítményt viszont beárnyékolja, hogy emellett szinte nincs is szórt fényünk. A lámpa jól világít, nagyon fényes, de mégsem igazán segíti a látásunkat. A hiba persze az emberi szemben is keresendő, hiszen a látásunk leginkább a teljes látótér fénymennyiséghez alkalmazkodik. Emiatt teljesen fölösleges a látótér egy kis részét elfoglaló területet erősen és kontrasztosan megvilágítani, a látásunkat nem igazán fogja ez segíteni. Távcsővel persze más a helyzet, de ezt a pici lámpát távcsővel együtt használni esélytelen vállalkozás volna. Én eddig LED-es lámpától nem, csak lézeres LEP lámpától tapasztaltam meg ennyire hasznavehetetlen fényt. Hozzá kell tegyem, hogy nem lepett meg a dolog, mert a vásárlás előtt is tudtam az MC13 ezen tulajdonságáról.

Talán már a fentiek sem vetnek jó fényt az MC13-ra, de nekem a legkellemetlenebb azt volt megtapasztalni, hogy az akku merülésének gyakorlatilag semmiféle visszajelzése nincs. A lámpa a merülő félben lévő akkura semmivel nem figyelmeztet, nem villant, nem csökkenti a fényerőt, hanem egyszerűen kikapcsol, mi meg ott maradunk sötétben. A holdfény még használható egy ideig, de azzal kb. semmire nem megyünk. Ezt a bakit nem tudom mivel tudná kimagyarázni a lámpa tervezője.

Utolsó tapasztalatként meg kell említsem, hogy a lámpa az elfogadható mértéknél is jobban melegszik. Turbó fokozatban járatva néhány perc elég hozzá, és a lámpafejet meg sem lehet érinteni puszta kézzel, mert konkrétan éget. 2021-ben egy jó nevű gyártó lámpájának ennél többet kellene felmutatnia.

Balról jobbra: 18350 akku, 18650 akku, Manker MC13, Manker U22 III, Manker MK37Manker MC13 LED
Balról jobbra: 18350 akku, 18650 akku, Manker MC13, Manker U22 III, Manker MK37

Mérési eredmények

A mérést a szokásos körülmények között, zárt térben, enyhe légáram mellett végeztem. A szabadban, komolyabb légmozgás mellett talán egy árnyalatnyival jobb eredményre volna képes az MC13. A teszt során a lámpafej legmelegebb pontjának hőmérséklete a 72°C értéket is meghaladta, a hővédelem pedig az eddig általam látottak közül a legbénábbra sikerült, ilyen rondán fűrészfogas futásidő grafikon után egy jobb érzésű mérnők legalábbis széttépné a diplomáját. A lámpa kb. 21 perc után kapcsolt ki, ami szintén nem acélos teljesítmény.

Biztos, ami biztos alapon egy 1200mAh kapacitású KeepPower 18350 akkuval is kipróbáltam a lámpát, de azzal is hasonló eredményt kaptam. Az akkuk mindkét esetben 3,37 V feszültségen voltak a kikapcsoláskor, tehát mindkét esetben maradt még fel nem használt töltés, egy jelentősebb visszalépés ez alapján is logikusabb lépés lett volna.

Manker MC13 + Manker 18350 1100 mAh
Manker MC13 + Manker 18350 1100 mAh

A fényerőmérés során 110 kcd értéket kaptam a bekapcsolás után 30 másodperccel, ami 663 méter számított hatótávot ad. Ez igencsak szép teljesítmény egy 9 centiméteres lámpától, viszont jelentősen elmarad a gyártó által megadott 144 kcd értéktől. A legfurcsább az, hogy a lámpa teljesen feltöltött akkuval, a bekapcsolás első másodpercében sem képes 120 kcd értéknél többre. Nem tudom, hogy a Manker hol és hogyan mérhette azt a 144 kcd értéket, amit az adatlapra pingált.

Összefoglaló

A Manker MC13 lámpa koránt sem volt olyan meggyőző számomra, mint például a Manker U22 II. Csak tovább rontja a helyzetét, hogy a szórt fény hiánya miatt értelmes felhasználási területet sem nagyon tudok kitalálni hozzá. A fentiek miatt nem ajánlom ezt a lámpát. Nem is igazán értem, hogy ez az MC13 hogyan kaphatott annyi pozitív kritikát a tesztelőktől. A lámpagyűjteménybe, érdekességnek egyébként jó, csak lámpának nem igazán. Őszintén remélem, hogy ez a lámpa nem a Manker mélyrepülésének előjele, mert az eddigi lámpáikat igencsak kedveltem.

Manker MC13 kézben
Manker MC13 kézben

A lámpák bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.