Victorinox Huntsman zsebkés

A svájci Victorinox több, mint 100 éve gyártja a zsebkéseit, így ez a márka megkerülhetetlen a zsebkések témájában. Vannak komoly rajongói, akik a svájci tiszti kés fennköltségét látják benne, és vannak lenézői, akik a jellemzően olcsó, egyszerű acéljával nem tudnak megbarátkozni. Az igazság természetesen valahol a két véglet között lehet. Egy Victorinox Huntsman zsebkés apropóján írok erről néhány sort.

Sokak számára a svájci bicska „A” zsebkés. Ha valaki csak egyetlen márkát tud fejből, akkor legnagyobb eséllyel a Victorinox lesz az. Hiába van 60-70 különleges, szuperacélos folder a fiókban, ha egy laikus szem az egyetlen számára ismerős zsebkést, a piros Victorinoxot keresi a gyűjteményben. Jellemzően az apukák és nagypapák zsebkése ez, amihez szinte mindenkinek kötődik valamilyen pozitív emléke. Talán ez is hozzájárul a Victorinox körül lengő nosztalgikus ködhöz, ami alaposan megnehezíti a valós megítélését.

Victorinox Huntsman doboz
Victorinox Huntsman doboz

Őszinte leszek. Egyáltalán nem rajongok a svájci bicskáért, de mentségére legyen mondva, hogy engem a hagyományos magyar bicskák és kések is teljesen hidegen hagynak. Egy egyszerű tömegtermék ez, amiben a legnagyobb jószándékkal és tisztelettel közelítve sem találok sok érdekességet. Késes szemmel nézve ez egy teljesen érdektelen, unalmas eszköz, vacak acélból van és erősen korlátozott használhatósága is.

Viszont, ha nem késes szemmel vizslatom, akkor azért alaposan megváltozik a helyzet. Tény, hogy a legjobb kés mindig az, ami épp velünk van. Az otthoni vitrinben figyelő szuperacél kés nem sokat ér, ha a vízparti túrán kell elvágni egy zsinórt. Ez a bicska mindösszesen 9 cm helyet követel a zsebben vagy táskában, és cserében millió problémát oldhatunk meg vele, a csavarozástól kezdve a kullancs-eltávoltáson át a beszakadt körömig. Lehet, hogy semmire nem ad ideális megoldást, de vészmegoldásnak iszonyatosan kompakt, így bárhol és bármikor velünk lehet. A Victorinox Huntsman ráadásul kés mellett még konzervnyitó-olló-csipesz-fűrész-dugóhúzó-csavarhúzó-és-sok-egyéb is!

Victorinox Huntsman kinyitva
Victorinox Huntsman nyitva, és itt a fűrészt még ki sem nyitottam

A fenti kettősség írja le leginkább azt, amit ez a kés kivált belőlem. Hozzá kell tegyem, hogy a 4-5 cm vagy még szélesebb, ezer szerszámmal telerakott, pendriveos, MP3 lejátszós svájci bicskákat én már nem vagyok képes elfogadni. Azok a szememben már teljesen értelmetlenek, kiváló példái a „kevesebb néha több” kifejezésnek. Szerencsére a Huntsman még nem egy elszállt zsebkés, ebben az eszközök száma és a kés mérete között még ideális egyensúlyt találtak a tervezők.

Nem hordok magammal Victorinox zsebkést, mert egy folder és egy multitool mellé ez már tényleg túlzás volna. Viszont úgy gondolom, hogy minden férfizsebben ott a helye legalább egy ilyen bicskának, hogy adott esetben MacGyverré lényegülhessen át a tulajdonosa. A Victorinox Huntsman késre szívesen aggatom az ajánlott címkét, roppant hasznos kis szerszám, és az ára sem eget rengető.

Victorinox Huntsman kézben
Victorinox Huntsman kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.

Ajánlott