Cold Steel Air Lite Drop Point zsebkés

A Cold Steel a rettenetesen túlépített, túlméretezett késeiről ismert, vagy inkább hírhedt. A legtöbb késükkel nem is tudok megbarátkozni, mert a formáik és méreteik sok esetben az észszerűséget és a célszerűséget is teljes mértékben figyelmen kívül hagyják. Az Air Lite Drop Point zsebkésük szerencsére nem ilyen, az igencsak jól sikerült folder miatt már majdnem megbocsátom a Cold Steel rettenetesen hatásvadász, karikatúraszerűen cirkuszivá silányított bemutatóvideóit is.

A Cold Steel elsődlegesen az amerikai piacra termel, így a termékei is az ottani elvárások szerint készülnek. Az amerikai Ford F-150 Raptor tulajok legtöbbször késből is valami hasonlót, azaz a józan ész határait átlépő modellt keresnek, és a Cold Steel kínálatában jellemzően meg is találják azt. Egyik márkára sem jellemző ennyire a túlméretezés, túlépítés és a józan ész sutba dobása. Némely Cold Steel folder összecsukott méretével is veri a fix késeket. Csak egy példát említenék, amely elég jól szemlélteti a Cold Steel realitásoktól elrugaszkodott szemléletét. A Rajah II egy összecsukható „zsebkésük”, a pengevastagsága 4,8 mm, a kés nyitott hossza pedig 35,5 cm. És nem, nem ez a legőrültebb termékük.

Cold Steel Air Lite Drop Point
Cold Steel Air Lite Drop Point

Nem tudok napirendre térni a Cold Steel rettenetes marketing-videói fölött. Én nem tudom, hogy kit és miről győzhet meg a Cold Steel Youtube videóira erősen jellemző jelenet, amelyben egy rettenetesen elhízott, biztonsági őr egyenruhás fazon lassított felvételen eltorzult arccal szurkálja a piros festékkel töltött ballisztikai zselét. És ő Lynn Thompson, a Cold Steel vezetője, aki kötelességének érzi, hogy ilyen videókban bénázva mutassa be a termékeit. Talán egyik alkalmazottja sem meri a szemébe mondani, hogy hülyét csinál magából? A józan észnek és az európai gyomornak kissé sok ez, és számomra elég hiteltelenné tették ezekkel a Cold Steel márkát is. Picit elkanyarodtam a témától, de sebaj…

Cold Steel Air Lite Drop Point doboz
Cold Steel Air Lite Drop Point doboz

Az Air Lite Drop Point a Cold Steel még bőven az észszerűség határain belül lévő modellje, ami ráadásul épp féláron volt elérhető az egyik webshopban. Emiatt döntöttem úgy, hogy akkor adok még egy esélyt a Cold Steel márkának. A kés a szokásos, kék-fekete Cold Steel dobozban érkezett, és egyetlen kiegészítője egy második klipsz, amely akkor hasznos, ha valaki balosra szeretné átszerelni a kését.

GyártóCold Steel
TípusAir Lite Drop Point
Nyitásmódnyitószemölcs
Markolat anyagaG10
Csapágyazásfoszfor-bronz alátétek
Zár típusatri-ad lock
Tömeg90 g
Zárt hossz120 mm
Teljes hossz210 mm
Penge hossza89 mm
Penge vastagsága3 mm
Penge anyagaAUS-10A
Penge alakjadrop point
Penge keménysége58-59 HRC

Az Air Lite nem egy divatos porkohászati szuperacélt használ, így az ára sem annyira elborult, az élezése sem vízleverős, és a kés ridegsége sem okozhat kellemetlen meglepetéseket terepen. A japán AUS-10A leginkább a 440C acélhoz hasonlít. Bár korrózióállóságban picit gyengébben teljesít, de cserébe picit szívósabb. Ez annyira logikus választás egy EDC késhez, hogy komolyan meg kellett néznem, hogy a kés dobozán valóban a Cold Steel márka szerepel-e.

A legtöbb CS késhez hasonlóan az Air Lite is Tri-Ad Lockos. Ez az egyik legerősebb és leghatékonyabb zár a zsebkések világában. A Tri-Ad Lock hozzátesz a backlock egyébként is kiváló stabilitásához, hiszen itt a pengét érő, pozitív irányú erő nem magát a zárat feszíti, hanem csak a stop-pint terheli. A Cold Steel marketingesei nagyon szeretik a lock-teszteket mutogatni, ahol a rögzített penge mellett a markolatra 3-400 kilónyi súlytárcsát lógatnak, majd mérik, hogy melyik zár pattan el hamarabb. Kétlem, hogy valós körülmények között bármi jelentősége volna annak, hogy egy backlock vagy egy liner-lock mennyivel korábban adja meg magát a fél tonnányi teher alatt.

A CS Air Lite kapható tantó pengével is, amely az egyik kedvenc pengeformám. Azonban mindennapos használatra egyáltalán nem ideális választás, legalábbis szerintem. Többen állítják, hogy a tantó igazából taktikai felhasználásra, önvédelemre való, de szerintem már maga a zsebkés kategóriája is teljesen alkalmatlan ilyen célra. Ráadásul a tantó pengét a hétköznapi használat egyenetlenül koptatja, és ezt szépre élezni sem leányálom. A drop-point formát sokkal logikusabb választásnak tartom egy EDC késhez.

Cold Steel Air Lite Drop Point klipsz
Cold Steel Air Lite Drop Point klipsz

A kés klipsze nem deep-carry, első ránézésre is túlméretesnek tűnhet, de második ránézésre már biztosak lehetünk benne, hogy ez tényleg túlméretes. Nem kifejezetten a kedvencem, ha 7-8cm tükrösre polírozott klipsz hirdeti, hogy a zsebemben egy legális méret fölötti zsebkés van. A kés az átszerelhető klipsszel és a szimmetrikus zárszerkezettel jobb- és balkezesek számára egyaránt használható. Ez főképp a balkezesek számára előnyös, mert ha mégsem válik be a kés, akkor egy szimmetrikus késre sokkal könnyebb vevőt találni, mint egy kimondottan balos folderre. A Cold Steel márkánál a „nem beválás” sajnos nem olyan ritka, mint más márkák esetében.

A vékony, nagyon könnyű markolat a meglehetősen masszív és szívós pengével jó párosítást ad a mindennapos feladatokra. Kicsit furcsa is volt szembesülni a ténnyel, hogy ezt a kést ugyanaz az Andrew Demko tervezte, aki számos elborultabb CS modellért tehető felelőssé. Ennél a késnél szerencsére visszafogta magát, és ez nagyon-nagyon jót tett a végeredménynek. Sajnos, a lézervágott G10 panelekből álló markolat minden lekerekítést nélkülöz, így nem épp a kényeztető kényelem csúcsát képviseli. Egy EDC késnél talán még belefér, hiszen nem órákon át tartó faragásra szánták, de erőteljesebb feladatokhoz egy kesztyű mindenképp ajánlott hozzá.

Kizer Kesmec, Cold Steel Air Lite Drop Point és Spyderco PM2
Kizer Kesmec, Cold Steel Air Lite Drop Point és Spyderco PM2

A kés egykezes nyitása nem okozhat gondot senkinek, de az egykezes zárás már keményebb dió. A Tri-Ad Lock oldásához határozott erőre van szükség, egy kézzel az egyetlen lehetőségünk erre, ha átfogjuk a teljes markolatot, viszont így az oldás után az ujjaink pont ott lesznek a záródó penge útjában. Egy éles kés esetén ez azért nem biztonságos, márpedig az Air Lite már dobozból kivéve is borotvaéles. Én emiatt a backlockos késeknél megszokottan a CS Air Lite zárásához is két kezemet használom, és másoknak is ezt ajánlom.

Ezt a Cold Steel kést csak a kihagyhatatlan leárazás miatt vettem meg, de minden márkát érintő ellenérzésem mellett is komolyan megkedveltem az egyszerű formáját. Ha csak a Cold Steel gyártó kései közül választhatnék foldert, akkor a mai kínálatból én feltétel nélkül ezt venném. Ha viszont más márkák is képbe kerülnek, akkor koránt sem ilyen rózsás az Air Lite pozíciója. Tri-Ad Lock ide vagy oda, gyakorlatilag bármelyik Kizer, de még egy-két Ganzo is köröket ver rá a minőségérzet tekintetében, és akkor az árcéduláikat még össze sem hasonlítottam…

Cold Steel Air Lite Drop Point kézben
Cold Steel Air Lite Drop Point kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.