Kizer Sheepdog XL zsebkés

A kínai Kizer gyártó Sheepdog XL modellje annyira túlméretes és örült zsebkés, hogy félek bevallani, de gyakorlatilag a megjelenése óta vágytam birtokolni. 2020-ban ráadásképp megjelent a CF markolatos változat, amely még inkább tetszett. Így a Kizer nyár eleji, kuponos hétvégéjén le is csaptam a bakancslistám elején lévő késre.

A Kizer márkáról már több késük kapcsán írtam, így most csak annyit említek meg, hogy a sok kedvenc késmárkám közül ők azok, akiket csukott szemmel is merek ajánlani bárkinek, aki igazán jó minőségű kést keres.

Ahogy a Kizernél lenni szokott, a Sheepdog modell is több penge- és markolatanyaggal érhető el, ráadásul három méretben is választható. Az árcímkék természetesen jókora szórást mutatnak. Valamennyi kést Chris Conaway, alias Sheepdog tervezte, akitől más munkát én nem ismerek. Ez talán nem véletlen, mert az egyetlen fellelhető információ róla, hogy kis módosításokkal ugyanezt a kést készíti egyedi megrendelések alapján, egzotikusabb anyagokból, és ezekhez brutális árazást társít. Az üzleti sikerére jellemző lehet, hogy a 2011-es alapítású cégének weboldala máig sincs. A nevével egybeforrt Sheepdog kések viszont a Kizer kiadásában nagyon-nagyon megtaláltak egy piaci rést.

Kizer Sheepdog XL doboz
Kizer Sheepdog XL doboz

A Sheepdog XL a szokásos Kizer körítéssel jött, az útmutató mellé egy mikroszálas törlőkendőt is csomagolt a gyártó. Az egyébként szép dobozát sajnos összenyomták a hosszú úton, de mentségére legyen mondva, hogy budapesti webshopból is jött már meg zsebkésem rosszabb állapotú dobozban. A dobozból kivéve a kés súlya és méretei is azonnal ütnek, de a legmegdöbbentőbb, hogy a késnek mégsincs agresszív kisugárzása. 2 perc után teljesen egyértelmű, hogy a zsebkések Bud Spencerével van dolgunk.

GyártóKizer
TípusSheepdog C01C XL V5488C3
Nyitásmódflipper
Markolat anyagaG10 + CF
Csapágyazásgolyós csapágy
Zár típusaliner lock
Tömeg239 g
Zárt hossz136 mm
Teljes hossz235 mm
Penge hossza98 mm
Penge vastagsága3,2 mm
Penge anyaga154CM
Penge alakjabárd
Penge keménysége58-60 HRC

A szatén fényű penge a középkategória tetejéről való 154CM acélból van. Ez nem azonos a CPM 154 porkohászati acéllal, és erről a gyártó is korrekten tájékoztatja a vevőket. A 154CM pengének így sincs miért szégyenkeznie. A tulajdonságaiban valamivel elmarad a VG10-tól, inkább a 440C acélhoz áll a közelebb, de annál szívósabb és sokkal keményebbre edzhető, így éltartásban is jobb. A Sheepdog XL bárdszerű pengéjét elnézve a szívósságnak itt azért elég komoly jelentősége van.

Kizer Kesmec, Kizer Sheepdog XL és Cold Steel 4-max Scout
Kizer Kesmec, Kizer Sheepdog XL és Cold Steel 4-max Scout

A fenti képhez a teljesség kedvéért hozzá kell tegyem, hogy a felső kés, a Kizer Kesmec sem egy apróság, a 4-max Scout pedig már teljesen abnormális, fixpengés túlélőkéseket is megszégyenítő méretekkel rendelkezik. Az utóbbiról biztosan lesz egy bejegyzésem a blogon.

A kerámiagolyós csapágyakon mozgó penge hiába hatalmas, minden rásegítés nélkül is pöccintésre nyílik, a liner lock pedig a filharmonikusokat megszégyenítően szép kattanással adja tudtunkra, hogy ő most akkor zárta a majd negyedkilós késünket. Ilyen csodára a prémium márkákból is csak felső kategóriába pozicionált kések képesek, márpedig a Sheepdog XL a Kizer Vanguard sorozatából való, azaz egy belépőszintű versenyző.

A kés a furcsa alakját és a rettenetes méretét meghazudtolóan jól használható a mindennapokban. Egyedül a flipper nyitópöcke van útban néha, emiatt nem minden helyzetben tudjuk kihasználni a kés teljes pengehosszát. A vágódeszkán szeletelés például egy ilyen helyzet. A carbon-fiber markolat igencsak tetszetős, de koránt sem ad olyan biztos fogást, amilyet a G10 markolatoknál megszokhattunk. Egy kis nedvesség is elég, hogy ez a sima markolat borzasztóan csúszóssá váljon. Ezzel természetesen tisztában voltam, de a CF igencsak hozzátesz a kés megjelenéséhez.

Kizer Sheepdog XL klipsz
Kizer Sheepdog XL klipsz

Az open-frame kialakítás nem a kedvencem, de ennek a késnek az összhatását még ez sem rontja le a szememben. A kés fogása pedig az open-frame ellenére sem kényelmetlen, ami a markolat vaskosságával magyarázható. Furcsa volt, hogy a szemem elsőre hiányolta a pengetőről az hüvelyktámasz recézését, de használat közben a kezemnek ez mégsem hiányzott. Ennek oka talán a vaskos markolat fogásmódjában keresendő, illetve hogy faragni eszembe sem jutna a bárdszerűen széles pengével. A deep-carry klipsz hiányát a kés méretei miatt nem rovom fel.

A Kizer Sheepdog XL kés egy annyira eszetlen példány, hogy nem merek ajánlott címkét tenni rá. Azt azért halkan megjegyzem, hogy a Sheepdog XL kést kevés folder képes lepipálni a szememben, bár hatékonyságában meg sem közelíti pl. a Kesmec szintjét. Igazából annyira tetszett, hogy már-már elgondolkoztam a kisebb, legális méretű Sheepdog Mini változat EDC szerepkörben való kipróbálásán. Talán egyszer sor kerül erre is.

Kizer Sheepdog XL kézben
Kizer Sheepdog XL kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.