Raspberry Pi 3 model B teszt

Hétfőn, február 29-én jelentették be a Raspberry Pi sorozat legújabb modelljét, amely a Raspberry Pi 3 model B nevet kapta. Még az első napon elküldtem a megrendelésemet a disztribútornak, mert szerettem volna megkaparintani egyet az első sorozatból. Ellentétben a Raspberry Pi Zero kiadásával, ez egy valóban létező termék, így két nap után a kezembe adta a futár.

Első ránézésre a 3-as nehezen különböztethető meg az előző, 2-es modelltől. Ez szerencsére azt is jelenti, hogy nem kell új házat keresni az újabb modellhez, a jól bevált RPi2 házak továbbra is használhatóak. Ennek különösen azért örülök, mert nemrég rendeltem az épp akciós (< 500 Ft) RPi2 házból néhányat.

Raspberry Pi 2 és Raspberry Pi 3
Balra a Raspberry Pi 2, jobbra a Raspberry Pi 3

Lényegi változások a Raspberry Pi 2 model B kiadáshoz képest

  1. A Raspberry Pi 3 a Broadcom BCM2387 Soc köré épül. Ez többek között négy 1,2 GHz-es, 64 bites ARM Cortex-A53 CPU magot is magában foglal. A korszerűbb Cortex-A53 magok önmagukban is jelentős előnyt biztosítanak a régebbi (Cortex-A7 magos) RPi2-vel szemben, a nagyobb cache és a magasabb órajel pedig csak tovább növeli az RPi3 teljesítménybeli előnyét. A Cortex-A53 mag alkalmazásának legnagyobb áldása mégis az, hogy a kompatibilitás mellett támogatja a 64 bites ARMv8-A utasításkészletet is.
  2. A kétmagos Broadcom VideoCore IV GPU nem változott, csupán a GPU magasabb órajele biztosít némi előnyt itt az újabb modellnek.
  3. Integrált WiFi (802.11 b/g/n) és Bluetooth (v4.1) modullal jelentősen egyszerűsödött a vezeték nélküli kommunikáció.
  4. A csatlakozópontok változatlanok maradtak, így a jól bevált RPi2 házak továbbra is használhatóak.
  5. A nagyobb étvágyú USB eszközökhöz ajánlott a 2.5A leadására képes tápegység. Teljes CPU terhelés mellett a Raspberry Pi 3 áramfelvétele körülbelül a Raspberry Pi 2 áramfelvételének a duplája, de még a nyugalmi állapotának áramfelvétele is kb. másfélszeres.

Az előző modellhez képest tehát nagyok az előrelépések, de azért egy középkategóriás okostelefon teljesítményétől még jelentősen elmarad a Raspberry Pi 3.

Raspberry Pi 2 doboz
Szerencsére ezek az 500 Ft alatti RPi2 dobozok használhatóak az új modellhez is.

Egy kis teljesítményteszt

A szokásos teszteket most is egy alap Raspbian Jessie rendszeren végeztem el. Az OpenVPN tesztet most kihagytam, csak az openssl és a sysbench cpu tesztjeit futtattam le.

/proc/cpuinfo
A /proc/cpuinfo nem tartalmaz semmi meglepőt
Raspberry Pi 3 tesztek eredményei
A Raspberry Pi 3 tesztek eredményei

A Raspberry Pi 3 a tesztekben köröket vert a korábbi modellre. Különösen a prímszámkereső teszt eredménye üt nagyot, ahol a B+ modellhez képest a gyorsulás több, mint 28-szoros. Persze még ezzel sem tör be a teljesítményorientált rendszerek felsőházába a kis kártyagép, de a maga kategóriájában már tiszteletet parancsoló teljesítménnyel bír. A megnövelt teljesítményből az emulátorok szerelemesei is profitálhatnak, tippem szerint most átlépte azt a küszöböt az RPi3 teljesítménye, ahonnan már egy tisztességes Commodore Amiga 1200 emuláció előtt is nyitva az út.

WiFi teszt

Ha már integrálták a 802.11n támogatást, akkor teszteltem ezt is. Nem bonyolítottam túl a dolgot, egyszerűen egy Iperf tesztet néztem a WiFi routerre gigabiten kapcsolódó asztali gépem felé. A teszthez egy izmosabb Asus routert használtam, amely a tesztelt RPi3-tól kb. 4 méterre volt, és 65 Mbites-nek mondta a linket. Sajnos, a router hiába tudja az 5GHz-es sávot, az RPi3 WiFi modulja csak a 2.4GHz-et ismeri. Ez alapból nem is volna gond, de a teszt eredményét erősen befolyásolhatta a tény, hogy nálunk a panelházban jobb (?) pillanatokban ~50 WiFi AP lóg a 2.4GHz-es sávon. Tiszta csatorna gyakorlatilag nincs. Ehhez és a parányi antennához mérten egyáltalán nem rossz eredmény a stabil, 30 Mbit/s fölötti átvitel.

Raspberry Pi 3 model B
Kattints a képre a teljes méretű kép megtekintéséhez!

Majdnem tökéletes

Az új SoC korszerű szintre emelte a Raspberry Pi 3 teljesítményét, aminek az ára leginkább a jelentősen megnőtt fogyasztásban és hőtermelésben jelentkezik. Az RPi3 nyugalmi hőmérséklete 40 °C körüli, de a 4 threades sysbench teszt közben a SoC felületén infrás hőmérővel 66 °C-ot mértem. Ez azért nagyon sok, már-már komolyabb hűtésért kiált. Nem vagyok biztos abban, hogy minden esetben megér ennyit a plusz teljesítmény. Szerencsére most sem erőszakolják ránk az új modellt, a kisebb modellek továbbra is a piacon maradnak.

Számomra a leginkább fájó pont az, hogy a soft-poweroff megoldásához továbbra is külön áramkört kell építeni, ami a jelenleg piacon lévő RPi házakon belül csak bajosan helyezhető el.

Továbbra is nagy kedvenc számomra a Raspberry Pi, csak az erősen kamu-szagú Zero modellt kellene elfelejtenem.

Hivatkozások:

http://www.raspberrypi.org/