Raspberry Pi tippek-trükkök 1.

Egy-két apró trükköt szeretnék megosztani veletek, amely hasznos lehet a Raspberry Pi és a Raspbian rendszer használata során. Ebben a rövid bejegyzésben a Video Core tools hasznos, de gyengén dokumentált vcgencmd parancsának használatára írok 1-2 példát.

1. Firmware verzió

A Video Core firmware aktuális verziójáról kaphatunk információkat az alábbi paranccsal.

vcgencmd version

 

Raspberry Pi B

2. Órajel frekvenciák

A Raspberry Pi lehetőséget ad rá, hogy az egyes összetevők órajeleit megváltoztassuk. Néhány rendszer (pl. RetroPie) alapértelmezetten is overclockolja a Raspberry Pi-t, ami biztosan nincs kedvező hatással az élettartamra. Én nem javaslom ezt, hiszen sokat nyerni amúgy sem lehet ezzel.

for id in arm core h264 isp v3d uart pwm emmc pixel vec hdmi dpi;\
  do echo -e "$id:\t$(vcgencmd measure_clock $id)";\
done

 

3. Feszültség értékek

Az overclocking (és a CPU elfüstölés) legjobb barátja a feszültségértékek kis mértékű emelése. Ezzel a lehetőséggel szintén él néhány rendszer. Az alábbi paranccsal meggyőződhetünk az aktuális beállításokról.

for id in core sdram_c sdram_i sdram_p;\
  do echo -e "$id:\t$(vcgencmd measure_volts $id)";\
done

 

4. SoC hőmérséklet

Az aktuális SoC (System on a Chip) hőmérsékletéről kaphatunk információt, amelynek birtokában már dönthetünk egy jobban szellőző ház vagy hűtőborda beszerzése mellett.

vcgencmd measure_temp

 

5. ARM és GPU memória kiosztása

A Raspberry Pi memóriájából a GPU számára is el kell különítenünk egy meghatározott mennyiséget. Az alapértelmezetten elkülönített 64 Mbyte fölösleges, ha nem használunk GPU intenzív alkalmazásokat. Az aktuális felosztás lekérdezésére használhatjuk az alábbi utasításokat.

vcgencmd get_mem arm
vcgencmd get_mem gpu

 

6. Codec információk

A Video Core több codechez is kínál hardver támogatott videólejátszási lehetőséget, de némelyik (pl. az MPEG2) külön licenc beszerzését igényli. Az MPEG2 pl. 1-2 USD összegért legálisan beszerezhető. A codecek engedélyezését az alábbiak szerint ellenőrizhetjük.

for id in H264 MPG2 WVC1 MPG4 MJPG WMV9;\
 do echo -e "$id:\t$(vcgencmd codec_enabled $id)";\
done

 

7. Out-of-memory információk

Ha csökkentjük a VC számára elkülönített memória mennyiségét, akkor nem biztos, hogy az mindenhez elegendő lesz. Az out-of-memory eseményekről az alábbi utasítással kaphatunk információkat.

vcgencmd mem_oom

 
Raspberry Pi B

Hivatkozások:

http://www.raspberrypi.org/