Raspberry Pi 3 model B+ teszt

Nem meglepő módon 2018. március 14-én, a Pi napon jelent meg a legújabb Raspberry Pi, amely a Raspberry Pi 3 model B+ elnevezést kapta. Nincs kétségem, hogy ez a modell is hozza a szokásos Raspberry Pi szintet. Sok újítást nem tartalmaz, de azért annak ez egy-két újdonságnak sokan örülünk.

Nagyon sok Raspberry Pi modell van körülöttem. Ezek vezérlik a 3D nyomtatókat, felügyelik a rendszereinket, néha SNES vagy NEOGEO emulátorként szórakoztatnak, néha ezen nézzük a filmeket a Kodi segítségével. Gyakorlatilag a mindennapjaink részévé vált ez a kis kártya méretű gép.

Változások a Raspberry Pi 3 model B kiadáshoz képest

Ahogyan a képen is látható, a két panelen jelentős eltérések vannak, de a felhasználói oldalról nézve azért jóval kevesebbnek tűnik a változás.

RPi 3B és RPi 3B+ egymás mellett
RPi 3B (bal) és RPi 3B+ (jobb) egymás mellett
  1. Az új Broadcom BCM2837B0 SoC csak egy kis ráncfelvarrás az előző modell Broadcom BCM2387 típusjelű chipjéhez képest. Úgyanúgy 64 bites, négymagos CPU-t tartalmaz, amely 1,4 GHz-es  órajelen működik (vagy kisebb fogyasztás mellett használható az RPi 3B 1.2GHz-es alacsonyabb órajelén).
  2. A fejlesztők végre gondoltak a power-over-ethernet lehetőségre, tehát ehhez már nem kell splitter, de egy PoE hat igen. Ez állítja elő a 48 V PoE feszültségből az RPI működéséhez szükséges 5 voltot. Ennek megjelenési dátumáról még nincs pontosabb infó.
  3. A Broadcom VideoCore IV GPU ismét nem változott, de ezt lecserélni nem is lett volna jó ötlet.
  4. Az új Cypres CYW43455 wireless modul a 4.2-es Bluetooth támogatás mellett már nem csak a 2,4 GHz-es, hanem az 5 Ghz-es WiFi frekvenciákat is támogatja.
  5. Az új LAN951x ethernet chip már gigabites kapcsolatot is támogat, de ennek sajnos sok jelentősége nincs, hiszen az elődhöz hasonlóan ez is az USB 2.0 buszon van.
  6. Fontos, hogy az RPi 3B+ – az RPi 3B-hez hasonlóan – képes akár PXE bootra is. A PXE boot egy príma lehetőség rá, hogy beépített háttértár nélkül bootoljunk fel rendszert. Egyszerű, kényelmes, perfekt. Kicsit több memóriával párosítva még több dologra volna jó.
  7. Az RPI 3B+ új MaxLinear MxL7704 típusú Power Management IC (PMIC) az órajel hajhászók kedvence lesz, ezzel ugyanis már nem csak ellenőrízhető a tápvonalak állapota, de akár dinamikusan is módosíthatóak a feszültség értékek.

Nincs sok újítás, de ezek némelyike biztosan sok felhasználónak okoz kellemes meglepetést.

Egy kis teljesítmény teszt és a melegedés

Az RPi 3B+ modellen is lefuttattam a szokásos sysbench és openssl teszteket, melyek eredményét az alábbi táblázatban foglaltam össze. A teljesítmény természetesen nem változott sokat az előző modellhez képest, de véleményem szerint az RPi alkalmazási területein nincs is szükség nagyobb teljesítményre. Vicces belegondolni, hogy az első PC-m (486dx4) teljesítményére mennyit ver rá ma ez a hitelkártya méretű kis gép.

Raspberry Pi 3 B+ benchmark
Raspberry Pi 3 B+ teszt eredmények

Az új RPi 3B+ melegedés tekintetében az RPi 3B modellhez hasonlóan viselkedik. A négyszálas primszámkeresés közben a CPU 65 °C környékére melegedett, ami sajnos nem kevés. A hőkamerán kevésbé látványos (az RPi 3B+ SoC fényes, csillogó tokozása miatt), de a kártya roppant meleggé válik egy CPU izzasztó teszt alatt.

WiFi hálózat végre 5 GHz-en is

A szabadon használható 2,4 GHz-es sáv a sűrűn lakott helyeken eszméletlenül szennyezett. A nappalinkban jelenleg 30 (!) WiFi AP látszik, ebből 14 a UPC Wi-Free förmedvénye. Nem tudom miért gondolják úgy egyes cégek, hogy a szolgáltatásukkal egy szabad frekvenciasávot gyakorlatilag szinte működésképtelenségig szennyezhetnek. Az 5 GHz ma még kevésbé szennyezett, valószínüleg a ma még valamivel drágább eszközök miatt. A fentieknek és az 5 GHzes sáv egyéb sajátosságainak (pl. a betonfalak jobban csillapítják) köszönhető a jelentős eltérés a fenti táblázatban a 2,4 és az 5 GHz hálózat között. Emiatt különösen jó hír, hogy az RPi 3B+ már támogatja az 5 GHz-es hálózatokat.

A gigabites ethernet jól hangzik ugyan, de sajnos ez is az USB 2.0 buszon ül, így sokat nem kell várni tőle. Öröm az ürömben, hogy valójában nincs is igazán szükség a gigabites kapcsolatra egy RPi kategóriás gépnél.

Az utóbbi években rengeteg RPi kártyát használtunk fel valamennyi típusból. Az RPi Zero W kiválóan teljesít a 3D nyomtatóban, az RPi 3 egy megbízható retró emulátor, média lejátszó, de a régebbi modellek is prímán helyt állnak  a felügyeleti rendszereink részeiként. Kevés RPi-hez hasonlóan megbízható eszköz jelent meg az elmúlt 10 évben.

Linkek:

https://www.raspberrypi.org/
http://www.madadmin.com/raspberry-pi-3-model-b-teszt/
http://www.madadmin.com/raspberry-pi-2-model-b-teszt/
http://www.madadmin.com/raspberry-pi-model-b-teszt/