Raspberry PI model B+ teszt

A megjelenését követő napon sikerült kézbe vennem és tesztelnem a Raspberry PI model B+ verzióját, amely a jól bevált B változat 2014-es, kissé ránc-felvarrt kiadásának tekinthető. A Raspberry PI model B típusára sem lehetett sok panaszunk, de a fejlesztők néhány ponton továbbfejlesztették az előző modellt. Sajnos, egy-két apróbb módosítást nem tudok pozitívumként értékelni.

Régóta nagy kedvencem a Raspberry PI, amely egy valóban teljes értékű számítógép, hitelkártyányi méretben.  A fejlesztők a Raspberry PI model B+ elnevezésével is utaltak rá, hogy a jól bevált B kiadást most csak kis mértékben módosították.

Raspberry PI model B és model B+
Bal oldalon a 2013-as modell, jobb oldalon az új 2014-es B+.

Lényegi változások a Raspberry PI model B típushoz képest

A modellfrissítés során néhány ponton módosították az előző B modellt, először ezekre a módosításokra térnék ki.

SD és microSD kártyák
A normál méretű SD kártyákat az új modellben már nem használhatjuk.
 1. A GPIO csatlakozósor az eddigi 26 helyett 40 pint kapott. Az eredeti 26 pin kiosztása és elhelyezése nem változott, csupán bővült a csatlakozósor.Valószínűtlen, hogy jól megtervezett GPIO portos kiegészítőkkel probléma lenne, de a kevésbé jól tervezettek fennakadhatnak itt-ott.
 2. Az eddigi 2 USB port helyett a B+ 4 USB portot kapott, javítottak a hotplug reakción és az USB portok túláram-védelmén is. Nálam nem jelentkeztek problémák a 2013-as modellen sem, de tudom, hogy többen küszködtek 1-2 USB perifériával.
 3. Az SD kártya foglalatát microSD váltotta fel. A kártyák között nincs eltérés árban, így érthető a csere. Én mégis sajnálom, mert microSD kártya eddig is használható volt átalakítóval, viszont a normál méretű kártyákkal ezután nem tudunk mit kezdeni.
 4. A feszültségszabályzó cseréjével csökkentették némileg (0,5 és 1W között) a fogyasztást. Ez nem tűnik jelentősnek, de egy zárt házban üzemelő RPI esetén már ennyi (fölöslegesen) elfűtött teljesítmény is sokat számít.
 5. Az audió rész dedikált tápegységet kapott az alacsonyabb zajszint kedvéért. Természetesen a Raspberry PI ettől sem produkál Hifi hangminőséget, de azért valamelyest javult a helyzet.
 6. Az RCA csatlakozót elhagyták, a kompozit kimenet az audió kimenettel közösen 3.5mm-es, 4 pólusú jack kimenetre került át. A jack aljzat átkerült a panel túloldalára, hogy a GPIO bővítésnek helyet adjon.
 7. A módosításokkal megtakarított hely lehetőséget adott rá, hogy 4 csavarhelyet biztosítsanak a Raspberry PI rögzítéséhez. RPI házaknál ennek nincs sok jelentősége, de egyéb projekteknél nagyban egyszerűsödött a kártya rögzíthetősége.
 8. A tápellátást biztosító microUSB aljzat átkerült oldalra, a HDMI aljzat mellé, ez is a rögzítési pontok kialakítása miatt történt.
 9. A régi modelleken a JTAG használatához csak egy tüskesort kellett beforrasztani a kártyára, az új modellen ez a lehetőség a helytakarékosság áldozatául esett.
JTAG
Ezeket a JTAG tüskesor-helyeket már hiába keressük új modellen.

A módosítások között sok a pozitív, de a kompozit videó és az audió kimenet közösítése egy jack aljzatra egyet jelent azzal, hogy ehhez is átalakító kábelt kell készíteni. Nem nagy dolog, de mégis egy apró kényelmetlenség néhányunknak. A jól bevált, szép RPI házak nem használhatóak az új modellel, új házak viszont még nem jelentek meg a piacon. A helyzet nyilvánvalóan hamarosan változni fog, a távol-keleti fröccsöntőüzemek nemsokára ontják majd a szebbnél szebb B+ burkolatokat.

Fontos, hogy a Raspberry PI model B továbbra is gyártásban marad, így a változások miatt azoknak sem kell aggódniuk, akiket valamelyik módosítás érzékenyen érint.

Néhány dolog nem valósult meg a Raspberry PI model B+ kiadásában

A Raspberry PI B+ változatában ugyanaz a BCM2835 SOC dolgozik, ami a B modellben is tette a dolgát, a CPU órajele és a RAM mennyisége sem változott. Elvileg nem kell tartani szoftveres kompatibilitási problémáktól. Volt azonban néhány probléma, amire hiába vártunk megoldást az újabb kiadásban.

 1. A Raspberry PI továbbra sem rendelkezik audió bemenettel. Csak külön USB hangkártyával valósítható ez meg, de legalább a rendelkezésre álló USB portok száma nőtt.
 2. A Raspberry PI leggyengébb pontját jelentő USB vezérlő és az erre kötött SMSC9514 ethernet nem változott. Úgy tűnik, hogy ezt a problémás részt nehezen tudnák azonos áron jobbra cserélni a fejlesztők, márpedig ragaszkodtak ahhoz, hogy a B+ ne legyen drágább, mint a B volt.
 3. Az új modell sem kapott RTC kiegészítést, így továbbra is csak hálózati szerverhez szinkronizált órával vagy külön RTC modullal érhető el, hogy a rendszeridő valós értéket mutasson.

Sokan vártak magasabb órajelen üzemelő vagy több magos ARM processzort, de véleményem szerint ez növelné ugyan a gyártási költségeket és a teljesítményfelvételt, de a Raspberry PI tényleges felhasználási területein nem igazán lehetne belőle profitálni.

Az első tapasztalatok, tesztek

Rasberry PI model B+ a kézben
Tapasztalatok első kézből.

Az előző modellen megelégedéssel használtam Rapbian rendszert, ezért az ezt tartalmazó microSD kártyával akartam tesztelni az új gépet. Azt gondoltam, hogy az előző modellen futó Raspbian image képes bebotolni az új modellen is, hiszen a lényegi hardver-elemek nem változtak. Tévedtem, a Rapbian 2014. januári kiadásában lévő kernel nem bootol be a Raspberry PI model B+ változatán. Se kép, se hang, se villogás, csak a piros power led mutat némi életet. Elsőként SD kártya inkompatibilitásra gondoltam, de a microSD kártya cseréje sem változtatott a helyzeten. Töltöttem hát egy újabb kiadású (2014-06-20) SD image fájlt,  ezzel gond nélkül be is bootolt a rendszer. A probléma pontos mibenlétének nem jártam utána.

A dmesg parancs kimenetében nem látni változásokat, gyakorlatilag a régi és új modell ez alapján teljesen megkülönböztethetetlen.

1. CPU teszt

A /proc/cpuinfo nem okoz meglepetést, a CPU innen nézve is teljesen azonos az előző modell ARM processzorával, csak a Revision és Serial sorokban található eltérés. Egy gyors openssl MD5 teszt teljesen azonos eredményt produkál a régi és az új modellen.

OpenSSL MD5 teszt
Egy OpenSSL MD5 teszt eredménye.

2. OpenVPN teszt

Az OpenVPN teszt, ahogy egy bejegyzésben is írtam már, egyszerre terheli a CPU-t, az USB vezérlőt és az ethernet kártyát, így a rendszer összteljesítményének változása hamar tetten érhető. Meglepetést ezúttal sem tapasztaltam, a két modell tökéletesen ugyanazt az eredményt produkálja. Kicsit reménykedtem benne, hogy legalább egy árnyalatnyi javulás lesz. Nem lett.

OpenVPN teszt
Egy OpenVPN teszt eredménye.

A Raspberry PI model B+ nem igazán előrelépés, inkább csak egy apró frissítés az előző modellhez képest. Egyelőre tehát nem kell sutba dobni vagy elölről kezdeni  a jól bevált fejlesztéseket.

Raspberry PI model B+ közelről
Kattints a képre a nagyobb felbontású kép megtekintéséhez!

Az új modell kevés újítással szolgál, így a régi modellt lecserélni természetesen nincs értelme. A B+ modell is hozza azonban a jól bevált Raspberry PI minőséget és megbízhatóságot. A polcomon 2013 óta működik folyamatosan, probléma nélkül a kis gép előző modellje, így mindenkinek csak ajánlani tudom.

Hivatkozások:

http://www.raspberrypi.org/