Raspberry Pi 4B 4GB teszt

A Raspberry Pi legújabb verziója a Raspberry Pi model 4B 2019. június 24-én jelent meg, és rögtön 3 verziót kaptunk, melyek a lapra integrált memória mennyiségében térnek el. A kedvenc egykártyás számítógépünk már 1 GB, 2 GB vagy 4 GB RAM-mal gazdálkodhat.

A Raspberry Pi 4 iránti nagy érdeklődés miatt még csak limitált mennyiségben, magánszemélyeknek és fejlesztőknek elérhető. Rendelésenként 1 db kérhető, ahogyan a Raspberry Pi Zero-nál megszoktuk. A nagyobb tételt kiszolgáló kereskedőknél várhatóan csak a negyedik negyedévtől lesznek elérhetőek a kártyák. Hozzám egy 4 GB-os modell került a megjelenése másnapján.

Raspberry Pi 4B 4GB
Raspberry Pi 4B 4GB

A Raspberry Pi 4B újdonságai

A Raspberry Pi 4B a 3B+ modellhez képest számos újítást hozott, némelyik apróbb ráncfelvarrás jellegű, de néhány jelentősebb is akad.

  1. Az új Broadcom BCM2711 SoC négy A72 processzormagot tartalmaz, melyek alapértelmezetten 1.5 GHz-en futnak.
  2. Választhatóan akár 4 GB LPDDR4 memóriával is elérhető a kártya. Ezzel már desktop alkalmazásokhoz is elegendő erőforrással bír a kis gép.
  3. Az USB 2.0 busz helyett az újabb USB 3.0 buszra csatlakozik többek között a Gigabit Ethernet adapter is, így immár ezt sem az USB busz sávszélessége fogja vissza.
  4. A négy USB portból kettő USB 3.0 támogatást kapott, ami jól hangzik, de ennek kevés jelentősége van.
  5. A HDMI port helyére két micro HDMI port került. Ezzel a kártya két HDMI kijelzőt képes egyidőben meghajtani, akár 4K felbontásban is 60Hz-en.
  6. A korszerűbb Bluetooth 5 kompatibilis adapter nagyobb hatótávot és jobb átviteli sebességet kínál.
  7. A tápegység csatlakozója micro USB típus helyett helyett Type-C lett, és a tápegységből ajánlott egy 3A leadására képes modell.
  8. A képeken is látható, hogy az eddig megszokott RPi3 házak már nem használhatóak az új modellel.

A legkomolyabb lépés a 4 GB memória lehetősége, amely új távlatokat nyitott meg az RPi4 előtt. Egyszerűbb desktop alkalmazásokkal az RPi3 is elboldogult, de a erőforrás-pazarló webes böngészők használatát már nem tette lehetővé a kevés memória. Ebben most jelentőset lépett előre ez a kis kártya.

Raspberry Pi 4B és Raspberry Pi 3B+
Raspberry Pi 4B és Raspberry Pi 3B+

Hozzá kell tennem, hogy az 1 GB modellhez képest a 4 GB memóriával szerelt modellért közel 1,6-szoros árat kérnek (~ 20e Ft). Ha a plusz memóriát nem használjuk ki, akkor bizony egy kisebb modell a jobb választás.

Egy kis teszt

A szokásos teszteket egy friss, ropogós Raspbian Buster rendszeren futtattam le. Az „openssl speed md5” és a „sysbench” CPU teszt (1000 prímszámra) eredményei az alábbi táblázatban láthatóak.

Raspberry Pi 4B CPU teszt
Raspberry Pi 4B CPU teszt

Komolyabb terhelés alatt a CPU hőmérséklete 60 ºC fölé kúszott, emiatt egy hűtőborda erősen ajánlott. Kapható hűtőventilátor is a kártyához, de ezt én kicsit túlzásnak érzem.

A memóriamennyiség kellemes, a CPU jól teljesít, de a hálózati teszt hozta a legmeglepőbb eredményt számomra, mert a gigabites hálózaton az RPi4 átlagosan 935 Mbits/sec átvitelt volt képes elérni. Ezzel alaposan felülmúlta a várakozásaimat. Nyilván egy kevésbé szintetikus tesztben árnyaltabb lenne ez is, de nyers eredményként így a tökéletesség határát súrolja.

Az elért eredmények egyértelműsítik azt, amire számíthattunk, az RPi4 nagyjából 30%-kal gyorsabb az előző modellhez viszonyítva. Ezzel az Raspberry Pi 4B a jelenleg kapható leggyorsabb Raspberry Pi kiadás címre jogosult.

Komoly előrelépést hozott a Raspberry Pi 4B. Ha végre integrálnák a soft-poweroff lehetőségét, akkor már tökéletesnek mondanám. Azért így is 98%-ra értékelem ezt a kártyát!