Raspberry Pi 2 model B teszt

A napokban kaptam a kezeim közé a február elején megrendelt Raspberry Pi 2 model B verzióját. A hosszú szállítási időből is látható, hogy az új modell iránt igen komoly az érdeklődés. Természetesen azonnal átnéztem és teszteltem a megkaparintott példányt, az első tapasztalataimról írok ebben a bejegyzésemben.

Előrebocsátom, a Raspberry Pi 2 „vakuérzékenységéről” nem írok, ha valakit mégis ez érdekelne, akkor a linkek között megtalálja a jelenség pontos magyarázatát. Elhiszem, hogy a bulvársajtónak csak ettől lett érdekes a Raspberry Pi 2, enélkül nem is férhetne be egy RPi cikk az aktuális vezetésnek megfelelő híradások és a valóságshow történései közé.

Raspberry Pi generációk
Balra a Raspberry Pi 2 model B, jobbra a Raspberry Pi model B+.

Változások a Raspberry Pi model B+ változathoz képest

A Raspberry Pi model B+ nem hozott egetrengető változásokat az előző, B típushoz képest, felépítésével inkább csak előkészítette a terepet az új kiadás (RPi2) számára. Az új panel elrendezése hasonló a B+ modellhez, első ránézésre akár össze is téveszthető a két lap.

 1. A csatlakozók és a rögzítési pontok változatlanok az előző (B+) kiadáshoz képest, tehát a model B+ házakkal elvileg kompatibilis az RPi 2 model B is. Miért elvileg? Mert több B+ házba sem illeszkedik faragás nélkül az RPi 2. A nálam lévő B+ házban egy-két SMD alkatrész pont olyan helyre esik, ahol a ház egyébként a lapot támasztaná meg.
 2. Lényegi változás, hogy BCM2835 SoC helyett BCM2836 került a lapra.
 3. Az új SoC 4 magos ARMv7 kompatibilis CPU-t tartalmaz (B+ = 1 magos ARMv6), amely 900MHz-es órajelen fut(hat), ezzel már jelentősebb teljesítményre képes a Raspberry Pi 2.
 4. A nagyobb teljesítményű CPU mellé több ramot, összesen 1Gbyteot csomagoltak.
 5. A CPU megnövelt teljesítménye szerencsére nem jelentkezik jelentősen a fogyasztásban. A korszerűbb SoC az előzőhöz képest alacsonyabb fogyasztással rendelkezik, de a 4 magos CPU teljesítményének teljes kihasználásával azért elérhető az előző modell teljesítményfelvétele. Egy 2000mA leadására képes táppal biztosan nem lesz gond, még több USB eszköz használata mellett sem.
Raspberry Pi B+ ház
Ebbe a B+ házba sem(!) illeszkedik tökéletesen a Raspberry Pi 2. Kis reszeléssel persze minden megoldható.

Érdekesség, hogy talán még idén lesz egy olyan Windows 10 kiadás, amely a Raspberry Pi 2 modellel kompatibilis. Hozzátenném, hogy ez továbbra sem jelenti azt, hogy a jól bevált Windows alkalmazásokat használni lehetne Raspberry Pi platformon. Ezt az x86 és az ARM architektúrák közti különbségek zárják ki.

Raspberry Pi 2 tápegység
Ez is egy 2A leadására képes Raspberry Pi 2 tápegység. Típusa: Stontronics T5454DV

Az alábbi teszteket egy friss, februári Raspbian rendszeren végeztem.

Egy gyors CPU teszt

A /proc/cpuinfo kimenetéből is látható, hogy a Raspberry Pi 2 négymagos processzort tartalmaz, és nem meglepő módon, ezek közül csak egyet kihasználva is nagyobb teljesítményt kapunk a régi modellhez viszonyítva. A szokásos OpenSSL MD5 teszt is szívmelengetően jó eredményeket produkál.

OpenSSL MD5 sebességtesztj
Az OpenSSL MD5 sebességtesztje is mutatja, hogy az új CPU erősebb.

OpenVPN átviteli sebesség

Az előző modellnél is teszteltem az adott beállításokkal létrehozott OpenVPN kapcsolat sebességét, ezért a szokásos Iperf tesztet az új gépen is lefuttattam. A 100Mbites Broadcom ethernet vezérlő nem változott, és ugyanarra a problémás USB hubra van kötve, mint az RPi model B és B+ esetében. Leginkább ennek tudható be a Raspberry Pi szerény hálózati teljesítménye.

Iperf teszt
Az OpenVPN tesztben látszik igazán, hogy mennyit javult a rendszer teljesítménye.

Nem meglepő, hogy a kapott értékek jelentősen javultak az előző modell tesztjében látottakhoz képest, a problémás USB portok kezelésére lekötött CPU erőforrások mellett is marad elegendő számítási kapacitás az OpenVPN csomagok titkosítására.

4 CPU mag

A magasabb CPU órajel, a 4 mag és az ARMv7 lehetőséget adnak rá, hogy az előző modell teljesítményének többszörösét sajtoljuk ki a lapból. A sok cikkben említett 6-os szorzó azért maximum erre kihegyezett tesztekkel érhető el. Nem hiszem, hogy sokan használnának RPi-t komoly számítási teljesítményt igénylő feladatokra, hiszen egy 4-5 éves Intel CPU is kb. tízszeresen ver rá a tesztekben elért eredményeire. (A számítási teljesítmény és a teljesítményfelvétel hányadosát tekintve persze a Raspberry Pi felé billenne a képzeletbeli mérleg.)

Az alábbi táblázatban összefoglaltam néhány gyors teszt eredményét. A végső eredmények 5 egymást követő mérés eredményének átlagolásával születtek.

Raspberry Pi 2 benchmark
A tesztek eredményei is mutatják, hogy a 4 CPU mag jelentős előnyt biztosít az előző modellhez képest.

Az „openssl speed md5” parancs eredményei is jelentős különbséget mutatnak, de a „sysbench” prímszámkereső CPU tesztje még inkább rámutat a 4 mag erejére. Az RPi2 alig 8 másodperc alatt végez 1000 prímszámmal, míg a régebbi modellnek ugyanennyihez 53 másodperc kell. Ebből is látszik, hogy a CPU megnövelt teljesítményéből leginkább azon szoftverek felhasználói profitálhatnak, amelyek képesek kihasználni a 4 CPU mag által kínált többszálas végrehajtás lehetőségét.

Raspberry Pi 2
Kattints a képre a nagyobb felbontású kép megtekintéséhez!

A Raspberry Pi 2 model B teljesítményben is hozta azt, ami ma elvárható egy ilyen apró számítógéptől. Ezzel vált ismét versenyképessé a hasonló, kártyaméretű számítógépeket kínáló konkurensekkel szemben.

Egyetlen lépésre a tökéletességtől

Szinte maximálisan elégedett vagyok a Raspberry Pi 2 modellel, egyetlen dolgot hiányolok még mindig. A GPIO portokra nem nagy varázslat gombokat kötni, így minden további nélkül rávarázsolhatunk pl. egy shutdown gombot. A tényleges poweron/poweroff funkció megvalósításához azonban kissé tákolni kell, emiatt a Raspberry Pi házakhoz szépen illeszkedő megoldást nehéz kialakítani. Egy korrekt poweron/poweroff áramkört még belezsúfolhatnának a következő kiadásba a fejlesztők, de a tápvonal megszakításával is megelégszem, hogy az eredeti panel roncsolása nélkül, kulturáltan elhelyezhető legyen a kiegészítő áramkör egy kis méretű RPi házon belül is.

Gondolom egyértelmű, nekem továbbra is a legnagyobb kedvencem a Raspberry Pi!

Hivatkozások:

http://www.raspberrypi.org/
http://www.raspberrypi.org/xenon-death-flash-a-free-physics-lesson/
http://www.madadmin.com/raspberry-pi-model-b-teszt/

4 hozzászólás “Raspberry Pi 2 model B teszt” bejegyzéshez

 1. Szia!

  Érdeklődni szeretnék, hogy én is rendeltem egy Pi2-t és olyan problémám lenne, hogy torrentezésre is szeretném hasznélni, de valami oknál fogva a kliens leáll magától pár óra mulva és annyi a torrentezésnek. Nem lenne-e esetleg valami ötleted, hogy mi lehet a probléma?
  Köszönöm előreis!

 2. Torrentezésre a Pi nem túl ideális megoldás. Az SD kártyát a folyamatos írás hamar elpusztítja, az USB portra kötött külső diszk használatát pedig az ugyanazon gyengécske USB hubra kötött ethernet vezérlő teszi igencsak problémássá. Általában egy olcsó NAS jobban beválik erre a feladatra.

  A konkrét problémádhoz nem igazán tudok hozzászólni, hiszen nem írtad, hogy milyen operációs rendszer alatt és milyen torrent klienssel tapasztalsz problémát.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.