Zyxel NSA320S és a Debian Linux – 5. rész

Néhanapján frissítem a debiános Zyxel NSA320S rendszerét, de erről időhiány miatt nem születnek bejegyzések. A kis gép az elmúlt évben vígan tette a dolgát, és most lett néhány percem, hogy közzétegyek egy frissítést a blogomon is.

Debian powered NSA320SAz előző bejegyzésben lévő leírás szerint telepített rendszer esetén elegendő az alábbi, új uimage fájllal felülírni a régit, és a reboot után máris egy friss, ropogós Linux 4.5 kernellel futhat a rendszer. Természetesen az uimage használható egy újabb Debian (Jessie) netboot initrd image segítségével frissebb Debian telepítéshez is. Nekem erre nincs túl nagy késztetésem, mert egyrészt nincs benne igazi kihívás, másrészt a régebbi Wheezy tökéletesen teszi a dolgát.

Fájlok:

linux-4-5-nsa320s.patch – Linux 4.5 kernel patch (MD5: 99b9ddee75da4dd68952897143556597)
config-4-5-nsa320 – Linux 4.5 kernel config (MD5: 98887acf25b6c42debcff9b62c39b298)
uimage – Linux 4.5 kernel U-Boot image (MD5: 34b57b5702036e1eca4ebbd5fb9bfe8c)

Hivatkozások:

http://www.madadmin.com/zyxel-nsa320s-es-debian-linux-1-resz/
http://www.madadmin.com/zyxel-nsa320s-es-debian-linux-2-resz/
http://www.madadmin.com/zyxel-nsa320s-es-debian-linux-3-resz/
http://www.madadmin.com/zyxel-nsa320s-es-debian-linux-4-resz/
http://www.kernel.org/

8 hozzászólás “Zyxel NSA320S és a Debian Linux – 5. rész” bejegyzéshez

 1. Én is most küzdök ezzel a hardverrel és kicsit fenn vagyok akadva az egyik regulatoron. Honnan jött a SATA kapcsolgatásra a pin? Nem látok erre a gpiora semmit az eredeti firmwareben sem, nem is néz ki úgy, mintha változna bármi is, ha kapcsolgatom. Ráadásul nekem az egyik SATA port 12V-os tápja fixen ki van kapcsolva valamiért, és ez úgy tűnik egy FET-re van kötve amit a 6702 egyik lába vezérel. Viszont azt nem tudom megmondani, hogy ez melyik gpio. Szóval: honnan vetted a gpio pineket?

 2. Kicsit kevés infót adsz. A GPL miatt kiadott ZyXEL forrást nézed? Mert az sajnos csak részletekben egyezik meg azzal, ami ténylegesen az NSA320S vason fut. A GPIO pinek egy részét az eredeti firmwaret elemezve szedtem össze, a másik részét kiméregettem. U-Boot alól próbálod bekapcsolni a SATA portot? A gyári szoftverrel működik a 2. SATA port?

 3. Szia,

  Most akadtam rá az írásodra véletlenül, mert én NAS520 -ra szeretnék valami saját Linux-ot tenni. Sok fórumot megnéztem de valahogy még nem találtam egyetlen leírást sem, hogy valakinek sikerült volna ez a művel.
  Egyébként a cél ugyan az lenne mint ami neked volt anno, hogy egy kicsit jobban ki szeretném használni a rendszer erőforrásait, egy optimálisabb rendszert szeretnék összehozni.

  Ez a verzió egy kicsit eltér a 320-tól, több benne a memória és másabb a processzor is:
  – CPU: FreeScale FS1024 Dual Core 1.2 GHz
  – Memory: DDR3 1 G
  Így úgy gondoltam, hogy nyugodtan lehetne használni egyéb funkciókra is.

  Azt szeretném kérdezni, hogy találkoztál már ezzel a típussal, vagy meglátásod szerint lehet-e erre a változatra is saját Linux-ot tenni?

  Válaszodat előre is köszönöm,

 4. Én nem találkoztam ezzel a NAS-sal, de a specifikációja alapján nem tűnik nehéznek portolni erre az aktuális linux kernelt, onnantól pedig nyitva az út egy Debian telepítés előtt. A CPU úgy látom, hogy ARMv7 Cortex-A9, ami támogatott. Egyetlen gond, hogy a Zyxel felől semmiféle támogatást, de még infómorzsát sem lehet kapni. Emiatt a HW visszafejtéséhez, azaz a device tree összerakásához a SoC datasheetje mellett műszerezettség (szkóp, logikai analizátor, stb) is kellhet.

  Az NSA320S sokkal gyengébb vas (256M RAM vs 1G RAM, 1 core vs 2 core), de még azon is minden elvárható alkalmazás elfut. Ez alapján a NAS520 még több dologra lehet alkalmas egy korektebb, nyilt forrású rendszerrel. Esélyesen megéri kicsit dolgozni vele.

 5. Sajnos ilyen műszereim nekem nincsenek, így ha megkérnélek tudnál ebben segíteni nekem? Esetleg egy dmesg, vagy valamilyen más információ segítene?
  Illetve milyen úton merre kellene elindulni ?

 6. Felszerelésem még van hozzá, de a szabadidővel én nagyon rosszul állok. Egy halom projektem áll jelenleg a fiókban, jobb időkre várva. Emiatt nem igazán tudok segíteni.

  Nézz körül, esetleg nyiss topikot erről a NAS-Central (http://forum.nas-central.org/viewforum.php?f=303) fórumán, hátha már belekezdett valaki. Akkor is lehet hasznos infó itt, ha valakinek esetleg beletört a bicskája egy adott ponton.

 7. Szia!

  Ez a Debian bootolható, illetve működik NSA325 v2-n is?

  Találtam egy wiki oldalt (http://zyxel.nas-central.org/w/index.php?title=Debian_on_325) ami alapján eljutottam addig, hogy usb-ről átkonfigurálja az U-bootot, hogy usb-ről legyen a boot. Azzal a különbséggel, hogy a Debian-3.14.0-kirkwood-tld-1-rootfs-bodhi-t már nem lehet elérni, helyette a 4.12-t töltöttem le. Csináltam egy pendrive-ot 2 partícióval, boot és rootfs. Kicsomagolja a kernelt és kiírja, hogy „Please check your kernel config and/or bootloader). És ennyi. Szóval megtalálja a kernelt, ki is bontja, de nem igazán értem miért akad el.

 8. Szia!

  Az NSA325 v2 hasonló eszköz, de másik device tree-t igényel. Hiába mindkét vas Kirkwood alapú, mert az egyes GPIO pineket más-más funkciókra használták fel a két eszközben. Pl. egyiken a 33-as GPIO kapcsolja a SATA1 powert, másikon a 47-es. Emiatt az NSA320S kernel (illetve DT) nem működik az NSA325-ön.

  Viszont a Debian megoldott volt már régebben is NSA325-ön, trükközni sem kell vele sokat, mert a Linux kernel direktben támogatja ezt. Nem sok kihívás volt benne, ezért én nem is foglalkoztam vele.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.