Prusa i3 MK3 3D nyomtató

A Prusa i3 MK2 nyomtatóm beváltotta a hozzáfűzött reményeimet, így a Prusa Research újabb fejlesztésére, egy Prusa i3 MK3 nyomtatóra is beneveztem 2017. októberében. A szállításra sokat kellett várni, de februárban végre kézhez kaptam az MK3 kitet. Ez szokás szerint állt egy hetet az asztalom mellett, mire időm jutott rá, hogy a legkisebb lányom segítségével összeszereljem. Még mindig meglepődök néha, hogy a lányok mennyire érdeklődnek a műszaki dolgok iránt.

Az összeszerelés és a kalibrálás problémáktól mentes volt. Az online manual szokásos Prusa szinvonalú, nagyon-nagyon részletes, és a nagy felbontású képek különösen jó támpontokat adnak. Néhány részben azért igencsak jól jött a lányom apró keze.

Prusa I3 MK3
Prusa I3 MK3 kalibráció vége.

A nyomtató sok dologban előrelépes az MK2S változathoz képest. A fejlesztések közül néhány szenzációs, néhány (számomra) teljesen érdektelen.

Az MK3 fő fejlesztései az MK2S típushoz képest

 • Az új rendszer már 24V feszültségre lett tervezve. Ez az MK2 verzióról történő frissítést irreálisan drágává teszi, hiszen a táptól a motorokig minden elemet cserélni kell(ene).
 • Einsy Rambo vezérlő, mely az előzőhöz hasonlóan Atmega2560 alapú, azaz 8-bites MCU-ra épül, de Trinamic 2130, 1/256-od microsteppeket tudó drivereket használ. Ezek csendesebb, gyorsabb nyomtatást tesznek lehetővé, és a végálláskapcsolókat is szükségtelenné teszik. A nyomtató ezeknek köszönhetően képes detektálni és korrigálni a lépésvesztéseket, ami jelenleg egyedülálló funkció.
 • Beépíthető RPI Zero W, így nem szükséges USB kábellel vacakolni, és Wifi képessé válik a nyomtató.
 • Lézeres filament szenzor, amellyel a nyomtató detektálni tudja a szál elfogyását és mozgását is. Ez roppant jól hangzik, de sajnos nem minden filamenttel működik jól, az áttetsző filamentek alaposan összezavarják.
 • A power panic funkció lehetővé teszi, hogy a nyomtatás áramszünet után is folytatható legyen az SD kártyáról. Ennek én nem veszem hasznát, mert a beépített RPI Zero W (és az OctoPrint) kényelmesebb az SD kártyánál, a nyomtatót pedig egy Eaton szünetmentes táp védi az áramkimaradástól.
 • Az MK52  fűthető asztalra egy rugalmas acéllap került, melyen PEI bevonat biztosítja a tárgyak problémamentes tapadását. A lapot erős mágnesek tartják a helyén nyomtatás közben, a kihülés után pedig elég meghajlítani ahhoz, hogy a tárgyak leváljanak róla. Igazság szerint számomra ez az MK3 legkényelmesebb újítása. Ebből lesz egy powder coated verzió is, amelyen már ragasztó sincs az acél lap és a PEI réteg között, de már a ragasztott PEI is szenzációsan működik.
 • Új és méregdrága Bondtech extruder került a nyomtatóba, ami két oldalról fogja a filamentet, és megbízhatóbb anyagtovábbítást tesz lehetővé. Nekem mondjuk az MK2 extruderével sem volt bajom soha.
 • Új hotend ventillátor egy 40mm-es Noctua, amelyről hihetetlen, hogy 4500 fordulatot tesz meg percenként, mert gyakorlatilag közvetlen közelről is teljesen néma. Ez egyrészt pozitív, másrészt babrálás közben elég könnyű belenyúlni a néma ventillátorba.
 • A P.I.N.D.A. 2 szenzor már tartalmaz beépített hőmérőt, így az indukciós szenzorok legnagyobb hátrányát, a mérési eredmények hőmérsékletfüggését igyekszik kiküszöbölni. Azt mondanám, hogy több-kevesebb sikerrel, mert a mérési eredményhez egy  táblázatból ad hozzá X stepet a szenzoron mért hőmérséklet alapján, de a táblázatot egyelőre nem lehet újrakalibrálni. (UPDATE: Az újabb firmware már tartalmazza a javított kalibrációt.)
 • Az új, jobban terhelhető csapágyak és keményebb tengelyek sokkal gyorsabb mozgást tesznek lehetővé. Ennek szintén nem látom olyan nagy hasznát, mert az általam használt anyagok messze nem nyomtathatóak az MK3 200mm/sec maximális sebességével, azaz nálam nem a nyomtató a legszűkebb keresztmetszet. A PET-G anyaggal pl. nekem 40mm/sec a bevált sebesség, ahol megfelelően erős a rétegek egymáshoz tapadása.

A leglényegesebb tulajdonságként azt emelném ki, hogy a Trinamic drivereknek köszönhetően a nyomtató nagyon-nagyon halk. A kikapcsolt tárgyhűtő mellett nyomtatás közben egy jobb minőségű ventillátorokkal szerelt asztali PC zajszintjét hozza a nyomtató, és ez nagyon komoly előrelépés.

Prusa I3 MK3 és Raspberry Pi Zero W
Prusa I3 MK3 és a Raspberry Pi Zero W beforrasztott tüskesorral, távtartóval.

Az MK3 problémái jelenleg

A Prusa i3 MK3 egy nagyon új nyomtató, emiatt kissé béta fázisban van még. Sokan a szemére vetik a hibáit, pedig ezzel tisztában kellene lennie egy új, open source nyomtató felhasználójának. Igen, egy open source nyomtatónak a felhasználói is részt vesznek a fejlesztésében.

 • A Prusa kit nem tartalmaz szilikon hotend védőburkolatot, pedig ez filléres és roppant praktikus alkatrész. Enélkül nagyon hamar égnek rá a fejre az innen-onnan összeszedett műanyag szálak, illetve jelentős mértékben segít azon is, hogy a tárgyhűtő ne a hotendet hűtse. Szerencsére volt még egy halom ilyen az előző E3D rendelésből, így én eleve ezzel szereltem össze az MK3-at.
 • Az alap tárgyhűtő nozzle sokkal jobb, minte az MK2 tárgyhűtője volt, de még mindíg lenne mit javulnia. A tárgyat leginkább előlről hűti, így a hátsó túlnyúlások ezzel nem kapnak elegendő hűtést.
 • A heatbed és a vezérlő közötti kissé merev kábel megzavarja a vezérlő ütközés érzékelő funkcióját. Emiatt érdemes az ajánlásnak megfelelően eltávolítani a műanyag spirált és a nylon szálat, majd a vezetéket egy HellermannTyton Twist-in 8mm típusú kábelhüvelybe fűzni. Ez 5 perces művelet, de ez a kábelburkolat drága és nincs minden utcasarki boltban, nekem az RS-től sikerült elhoznom az utolsó kisebb (5m) csomagot. Mostmár náluk is csak 100m-es kiszerelésben van raktáron (közel 100e Ft összegért).
 • A tápegység egy sima 24V/240W LED tápegység, de sajnos nem a jobbik fajtából. Nagyobb terhelésen kattog, és meghibásodásra is erősen hajlamos. Én egy jó minőségű, 320W teljesítményű Mean Well tápra cserélem ezt ki a kövezkező karbantartáskor.
 • Az X axis bordásszíjának a feszessége csak az MK2 típushoz hasonlóan, áthelyezéssel állítható, de ehhez le kell bontani a teljes extrudert. Van egy javított, szíjfeszesség állítással is rendelkező X axis, amelyet kinyomtattam a Prusa narancs PET-G anyagából, és a következő karbantartáskor ezt is beszerelem.
 • A P.I.N.D.A. 2 is hajlamos hőmérsékletfüggő csúszásra, de ez szerencsére már csak szoftveres probléma. Remélem, hogy ezt hamarosan orvosolják a fejlesztők egy új kalibrációs lehetőséggel. (UPDATE: Orvosolták.)
Prusa I3 MK3
Prusa I3 MK3

A fenti, apróbb problémák ellenére nagyon szeretem az MK3 nyomtatót. Mégsem ajánlom a szerelni nem szerető, tapasztalattal nem rendelkező embereknek, ahogyan egyik másik 3D nyomtatót sem. A 3D nyomtatók ma még nem a lézernyomtató szintjén vannak, amit kivesznek a dobozból és tökéletes A4 nyomatok jönnek ki belőle. A fórumok sajnos tele vannak idiótákkal, akik ebben a tévedésben élnek, és sajnos, sokan közülük Prusa nyomtatót vesznek.

A felhasználók értelmi szintjét jól példázza a minapi eset is, amitől majdnem lefordultam a székről. A Prusa Owners facebook groupban panaszkodott valaki, hogy az X feliratú gomb megnyomására megszakad a nyomtatása, és alaphelyzetbe áll a nyomtatója. Leírták neki, hogy ez nem hiba, annak a gombnak ez a funkciója (reset). Mégis mennyire várható el egy ilyen embertől, hogy tized vagy század milliméterre pontosan beállítson valamit?

<KIS ÉRTELMETLEN, PUFFOGÓ KITÉRŐ>

A magyar Facebook csoportokról és fórumokról is érdemes 1-2 szót ejteni. Ezekre leginkább az a jellemző, hogy egy-egy ember létrehozza a csoportot, amit innentől nem közösségnek, hanem a saját kis kapirgálós szemétdombjának tekint. Belépni csak engedéllyel lehet, megosztani csak olyat szabad, ami az ő vállalkozásával nem konkurál, stb. A legkevésbé sem működnek közösségként a magyar csoportok. Egy olcsó, kínai nyomtató kezdő tulajdonosa a legritkább esetben kap tényleges segítséget, sőt, tulajdonképpen örülhet, ha csak azt kapja meg, hogy mennyire hülye is ő, ha 30e forintért vesz 3D nyomtatót, amikor az 1300 eurós Cr***bot mennyivel jobb. Nekem nem volt még komolyabb konfliktusom, de mégis  gyomorforgató sokszor az ott tapasztalható hozzáállás. Azt már meg sem említem, hogy néhány értelmes ember a 30e forintos nyomtatójából is jobb minőséget képes kihozni, mint sok észosztó, de alapismeretekkkel sem rendelkező okostojás a milliós készülékből.

</KIS ÉRTELMETLEN, PUFFOGÓ KITÉRŐ>

Nálam az MK2 is használatban van még, de már kinyomtattam hozzá az MK2.5 frissítés műanyag alkatrészeit, és alig várom, hogy megérkezzen az MK2.5 upgrade kit, amellyel az Mk3 szintjére hozható lesz az öreg MK2-es is.

Linkek

https://www.prusa3d.com/
https://e3d-online.com/v6-sock-3pack
https://shop.pimoroni.com/products/raspberry-pi-zero-w
https://www.hellermanntyton.com/products/open-woven-sleeves/twist-in-08/170-01012
http://www.meanwell.com/webapp/product/search.aspx?prod=SP-320
https://www.facebook.com/groups/PrusaOfficial/

7 hozzászólás “Prusa i3 MK3 3D nyomtató” bejegyzéshez

 1. Szia!

  Kicserélted végülis a tápot a 320W-os Meanwell-re? Illetve ugyan ez az X tengely szíjfeszesség állítójával kapcsolatban is, ki lett cserélve?

  Köszi!

 2. Szia! Egyelőre nem építettem még be egyiket sem. A karbantartás, ami miatt szétszedném az X tengelyt is, még nem vált időszerűvé. Lehetséges, hogy ez csak az MK2.5/Haribo upgrade után kerül majd terítékre nálam, de egyelőre még ezzel is várok, mert az MK2S => MK2.5 upgrade után sokan panaszkodnak az eddig csak az MK3-at érintő inconsistent extrusion problémára.

  https://github.com/prusa3d/Prusa-Firmware/issues/602

 3. Értem, köszönöm! Szerinted ezt a hibát a szoftver okozza? Nagyon szeretnék egy MK 3-at venni, de ha hardveres a probléma, akkor félek hogy utólag szívni fogok a javítással (ha megtalálják a gyárban).

 4. Illetve rákerestem erre a „Haribo”+”Zaribo” upgradre. Ezek szimplán masszivabbá teszik a szerkezetet az alu szelvényekkel, vagy van még előnye ezen kívül?

 5. Van az MK2-nek egy-két kevéssé átgondolt tervezésből fakadó, főleg szerelhetőségi problémája, amit a Haribo mod javít.

  Csak 1-2 példa:

  1. Az MK2/MK2S menetes szárakból kialakított Y tengelye szerintem nem a legjobb megoldás. Túlontúl könnyű a síkból elmozdítani.

  2. Az elektronika szükségtelenül nehezen hozzáférhető, mert a Rambo ház értelmetlenül a nyomtató belseje felé nyílik.

  Emellett az Mk2.5 upgrade kitre 4 hónapot kellett várnom, és ha már úgyis darabokra kell szednem a nyomtatót az upgrade miatt, akkor úgy gondoltam, hogy kinyomtatgatom a szükséges alkatrészeket, és lecserélem a vázat is 30×30-as alu profilokból építettre.

 6. Néhány igen. Az Y axis kialakítása például sokkal jobb, de az elektronika takarófedele itt is befelé nyílik. Nem tudom, hogy miért, hiszen ezzel sokkal nehezebben hozzáférhető szereléskor.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.