Olight M2R Warrior elemlámpa

Sok lámpám van, de igazi taktikai azért kevés akad köztük. Nemrég viszont a lámpák BMW-jének tekinthető Olight gyártó 2017. végén megjelent M2R Warrior fantázianevű modellje került a kezeim közé. Az M2R nem igazán lámpagyűjtőknek, inkább rendvédelmi szakembereknek készült, de pont ettől vált érdekessé számomra.

A lámpák esetében a taktikai jelző nem igazán méretre, teljesítményre vagy vetítési képre vonatkozóan hordoz információt. A taktikai lámpák a lámpák olyan szűk csoportját tekintjük, amelynél a megbízhatóság és a stresszhelyzetben is könnyű kezelhetőség alá vannak rendelve minden egyéb tulajdonság. Sok gyártó szereti az EDC kategóriába sorolható lámpáira ráaggatni a taktikai jelzőt, de igazából nagyon kevés lámpa felel meg a taktikai lámpákkal szembeni komoly elvárásoknak.

A taktikai lámpák nem olcsók. Nem is annyira az anyaghasználat, inkább a tervezés, a tesztelési költségek és a jogosan elvárt, legmagasabb gyártási minőség miatt. Egy kirándulólámpa esetében belefér a kicsit összetett menürendszer, a néha nehézkes kezelés, egy bizonytalanabb kapcsoló. Egy rendőr vagy katona kezében viszont ne ilyen legyen éles helyzetben, amikor egy adrenalinlökettől megváltozott állapotban, ujjával az elsütőbillentyűn, egy kézzel kell a fényforrást kezelnie! A jó taktikai lámpa munkaeszköz, ami sok évig szolgál, és életek múlhatnak rajta, így érthető, hogy nem a hipermarketek alsó polcain kell keresni ezeket.

Olight M2R Warrior dobozával
Olight M2R Warrior dobozával

Jó taktikai lámpát sok gyártó gyárt, Olight, Fenix, Maglite, Armytek, hogy csak néhány gyártót említsek. Ezeket jellemzően nem kínai shopokból érdemes beszerezni, hiszen nem olcsó termékekről van szó, és a gyártói és forgalmazói garanciakezelés elsődleges a potenciális célcsoportnak.

Olight M2R Warrior

Az Olight M2R Warrior nem a gyártó legújabb modellje, már 2017 óta a piacon van. A 2020-as M2R Pro modell viszont a nevére rácáfolva nem egy modellfrissítés, hanem egy teljesen új lámpa lett. A nevükön túl szinte nincs hasonlóság a két modell között. Az M2R Pro TIR optikája egy méretes, kontrasztos hotspotot ad, ami mellett alig észlelhető a spill, én legtöbbször csak zoomos lámpáknál látok hasonlót. Az M2R OP reflektora ezzel szemben tetemes mennyiségű szórt fényt is ad, a hotspot és a spill között pedig a szemnek kellemes, fokozatos átmenet van. Ezzel nem azt mondom, hogy a sima M2R a Pro verzióhoz képest jobb vagy rosszabb volna, inkább csak teljesen más a két modell, és nekem az M2R fénye jobban tetszik. Erre visszatérek még az M2R Pro bejegyzésében is.

ModellOlight M2R Warrior CW
Típustaktikai
EmitterCree XPH35 HD (CW) LED
Reflektoralumínium OP
LencseAR bevonatos edzett üveg
Fényáram1500 lm
Fényerő10880 cd
Hatótáv208 m
FirmwareOlight
Módok6 mód + stroboszkóp, memória funkcióval
Akku1 x 18650, tartozék
Kapcsolóelektronikus hátsó és oldalsó
Fej átmérő25,4 mm
Hossz130 mm
Tömeg105 g (akku nélkül)
VízállóságIPx8

A lámpát a legtöbben személyesen választják ki, vásárolják meg, de a magyar disztribútor shopjából rendelve is megérkezhet 24 óra alatt. A csomagolás szerepét emiatt nem annyira a lámpa utazásállósága szempontjából értékelem. Ettől függetlenül az egyébként is strapabíró lámpát kellemes mennyiségű szivacsbetét védi az igényesen kialakított, csinos kis dobozában. A doboz természetesen mindent tartalmaz, amire a lámpa használatához szükség van, akku, töltő, tok, klipsz és csuklópánt is lapul benne.

A lámpa két fő részre bontható, tulajdonképpen csak a zárókupakja szerelhető le. Ez nem gond, hiszen egy taktikai lámpa minden körülmények között maradjon egyben, az én szememben minden más alárendelhető ennek a célnak. A kék acél bezel gyűrűnek ezen a lámpán is van egy mintázata, de koránt sem annyira agresszív, mint az M2R Pro esetében. Mondjuk a Pro bezel gyűrűjét kissé túl is tolták a tervezők, már a ruházatra és tokra nézve is veszélyes lett. A Pro verzióhoz a felhasználói visszajelzések miatt tett elérhetővé az Olight egy M2R bezeljéhez hasonlót.

Az AR bevonatos lencse mögött egy kis méretű, narancsos reflektor szórja szét a XHP35 LED fényét. A Cree XHP35 LED számos hasonló taktikai lámpában teljesít szolgálatot, az M2R lámpába dómos verzióból (HD) került. A dómos verzió fényerőben kevesebbet, de fényáramban többet ad, ami egy általános taktikai lámpánál szerintem előnyösebb választás.

Olight M2R Warrior részei
Olight M2R Warrior részei

A fejen találjuk az elektronikus oldalsó kapcsolót, ezzel és a zárókupakon lévő második kapcsolóval együtt vezérelhető a lámpa. A két (vagy több) kapcsoló bevált megoldás a taktikai lámpáknál, mert egy kapcsolóval nem lenne megoldható a turbó vagy stroboszkóp mód gyors és egyszerű elérhetősége. Az egykapcsolós lámpák nem is igen mennek át a taktikai szűrőn, bármit állítson is a gyártójuk marketing anyaga.

Az M2R lámpateste nem egy szokványos, sima cső, ez a cső ugyanis duplafalú. Az egyik fala az akku pozitív pólusát köti össze a fejjel, a másik az akku negatív pólusát vezeti el a mágneses töltés csatlakozási pontjához, a hátsó kapcsolóhoz. Természetesen az Olight nem közvetlenül vezeti ki az akku pólusait a szabadon álló töltőpontra, így az M2R típust sem érinti az acélgyapjús tűzgyújtás problémája.

Az akkut ebben a modellben is „fordítva” kell behelyezni, azaz a zárókupak felé néz a pozitív pólus. A lámpához mellékelt Olight akku 3500 mAh kapacitású és nagy terhelhetőségű, de a forgalmazóknál szereplő leírással ellentétben NEM speciális. Sok Olight lámpa speciális akkut igényel, aminek a negatív pólusa is hozzáférhető a pozitív körül a beépített töltés miatt. Az M2R viszont nem ilyen válogatós, használható és tölthető benne bármilyen (megfelelő méretű) akku. Ennél is lényegesebb, hogy a tartozék akku normál töltőkben is rövidzárlat veszélye nélkül tölthető. Egy akkunál többet egyáltalán nem kényelmes a lámpában cserélgetve feltölteni. Ez egy újabb jó pont a lámpának.

Olight M2R Warrior LED
Olight M2R Warrior LED

A lámpához adott akku védett. Ez azt is jelenti, hogy az Olight nem a lámpa, hanem az akku elektronikájára bízta a túlterhelés és a túlmerítés elleni védelmet. A védelem nélküli cellákkal nem érdemes kísérletezni a lámpában, mert a lámpa (LVP hiányában) nem fog ezekre vigyázni helyettünk. Hozzáteszem, sok jelentősége ennek nincs, mert nem hiszem, hogy sok ember használná az Olight lámpáját olcsó, védelem nélküli akkuval.

Olight M2R Warrior tapasztalatok

Nem vagyok rendőr, nem vagyok katona, így a tapasztalataim sem egy képzett és tapasztalt szakember tapasztalatai. A taktikai lámpára is inkább csak egy lámpamániákus szemével tekintek. Egy biztos, az Olight M2R lámpát próbálgatva, használva mindvégig úgy éreztem, hogy ez a lámpa alkalmas a taktikai feladatokra. Esetlegesen még egy zombiapokalipszis túlélési esélyeit is jelentősen megnövelné.

A lámpának alapvetően két üzemmódja van, amelyek között bármikor váltani tudunk, ha a hátsó kapcsoló teljes nyomva tartása mellett az oldalsó kapcsolót röviden lenyomjuk. A két üzemmód között a két fontos különbség van. A hátsó kapcsoló teljes lenyomásával normál üzemmódban a turbót, míg a taktikaiban a stroboszkópot aktiválhatjuk. A turbó normál módban 1000 lm, míg taktikai módban 1500 lm fényáramot ad. Ezek mellett a két üzemmód ugyanúgy működik, minden üzemmódból minden elérhető. Az Olight kezelése kis megszokás után nagyon könnyű és felhasználóbarát, de taktikai lámpánál mondjuk ez a minimum.

A gyöngyvászon tok tetszetős, és nekem praktikusnak tűnik. Az újabb Nitecore lámpákhoz adott kemény, műanyag, taktikai tokból biztosan gyorsabban előkapható a lámpa, de cserébe még ott marad az övön egy üresen is mindenbe beleakadó, méretes és merev tok. Egyénfüggő lehet, hogy kinek melyik a jobb választás. Nekem a puha övtok a szimpatikusabb. A kétirányú klipsz is csak egy újabb praktikuma a lámpának, ezzel bárhová, bárhogyan oda csíptethető, ha épp nem a tokba akarjuk visszatenni.

A mágneses töltés kényelmes, hiszen a lámpát naponta használók a szolgálat végén nem feltétlenül a lámpa szétcsavargatásával akarnak foglalkozni. A töltőfej érdekes módon, a hátsó kapcsolóra cuppan rá. A töltés CC szakaszában kb. 0,76 A áramfelvétel mérhető az USB csatlakozón (5 V), és az akku teljes töltése kb. 5-6 órát vesz igénybe. Az újabb Olight lámpák töltői ennél többet tudnak, de szerintem ez már egy igen jó szint.

Olight M2R Warrior összehasonlítás
Balról jobbra: 18650 akku, 26650 akku, Convoy S2+, Olight M2R, Armytek Partner C2 Pro, Astrolux C8

A lámpa fokozatai nagyon jól elosztottak. A tényleges holdfény mód szinte ritkaságszámba megy a lámpáknál, pedig az M2R lámpa is igazolja, hogy az épphogy derengő holdfény mód (1-2 lm) is hasznos tud lenni. Még az alacsonyabb középső mód (60 lm) is elegendő zárt térben körülnézni, a 700 lm fényáramot adó magas mód pedig már nyílt téren is megállja a helyét. A turbó mód 1500 lm fényerejének használata már csak extrém helyzetekben lehet indokolt, főleg a lámpa méreteit elnézve. Szerintem csak amiatt került a lámpába, mert a stroboszkóp taktikai felhasználásához ekkora fényáram célszerű, és ha már a lehetőség adott volt, akkor fixen bekapcsolhatóvá tette ezt is a gyártó.

A lámpát én főképp a vetítési képe miatt választottam. Szerintem az erős hotspot körüli fokozatos átmenet és a széles spill az, ami egy általános célú taktikai lámpához a legjobb. Az Olight kínálatában pedig jelenleg az M2R volt leginkább az, ami ennek az elvárásomnak megfelelő.

Olight M2R Warrior hiányosságai

Tökéletes lámpa nincs, így az M2R sem az. Az M2R nagyon jó lámpa, de engem egy-két dolog azért mégis zavart benne. Természetesen ezekről is írok, hogy teljes legyen a kép.

A hátsó kapcsolónál dicséretes, hogy szinte hangtalan, viszont nekem hüvelykujjal nehezen kezelhető amiatt, hogy a lámpa síkjából egyáltalán nem emelkedik ki. Kesztyűben ez a hátrány fokozottan érvényesül, márpedig egy taktikai lámpát sokan kesztyűben használnak. Nem lehetek egyedül a véleményemmel, mert az M2R Pro modellen ezt megváltoztatták ugyan, de az sem lett tökéletes. Például a Nitecore új lámpáin alkalmazott hatalmas hátsó kapcsoló nekem sokkal praktikusabbnak tűnik, de erről a Nitecore MH12 v2 bejegyzésében írok még.

Olight M2R Warrior kézben
Olight M2R Warrior kézben

Az oldalsó kapcsoló szinte beleolvad a lámpába, csakhogy egy taktikai lámpánál ezt nagyon-nagyon könnyen kellene megtalálni, akár kesztyűs kézzel is. Erre szerintem esély sincs, kesztyű nélkül sem egyszerű, de nekem kesztyűben mindig a szememmel kellett megkeresnem ezt, ami nem épp ideális. Az Armytek megoldása talán nem ennyire tetszetős, de szerintem egy taktikai lámpánál a praktikum kell legyen az elsődleges.

Az M2R utolsó, de számomra legfájóbb hiányossága, hogy a lámpában nincs visszajelzés az akku töltöttségről. Pedig az oldalsó kapcsoló közepén van egy piros visszajelző LED, de ez csak a 10% alá eső töltöttséget mutatja. Pedig éles helyzetben nagyon nem mindegy, hogy a lámpában még 90%, vagy már csak 20% töltöttségünk maradt. Ezt én igen komoly hiányosságnak érzem. Főleg annak a fényében fájó ez, hogy ma már a legtöbb kommersz lámpa is ad töltöttség visszajelzést.

Mérési eredmények

A mérési eredmények elég súlytalanok egy taktikai lámpa esetében, hiszen ezeknek egyáltalán nem a nagy villantás, és nem is az eget rengetően hosszú üzemidő a céljuk. Emiatt a taktikai lámpák futásidő grafikonja nem is turbó módban, hanem az 500 lm fényáramhoz legközelebbi fokozatban készül nálam, aktív hűtés mellett. Az aktív hűtés nélkül néhány perc alatt túlmelegedne egy bekapcsolva magára hagyott 1 collos lámpa, de a valós, marokban tartott működéséhez az aktív hűtés közelebb áll. Az M2R futásidő grafikonja a high (700 lm) fokozatban készült.

Olight M2R Warrior - High
Olight M2R Warrior – High

Az M2R modellnek nem célja, hogy óriási távolságokra világítson el, így a taktikai módban mérhető 11907 cd fényerő, és a 218 m számított hatótáv egyáltalán nem rossz eredmény a lámpától.

Összefoglaló

Az Olight M2R egy kiemelkedő minőségű, profi, strapabíró lámpa. Mégis csak azoknak ajánlom, aki egy prémium lámpa megbízhatóságát keresik a munkaeszközükben. Biztos vagyok benne, hogy ők nem fognak csalódni az M2R modellben. Mások viszont nehezen emésztenék meg, hogy az árából 5-6 darab Convoy S2+ is megvásárolható (tokkal és akkuval), ami hasonló méretű és kb. ugyanennyi fényt produkál. A lámpa már nincs gyártásban, emiatt nem aggatok rá ajánlott jelzőt, pedig megérdemelné.

A lámpák bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.