ESEE Candiru kés

Az ESEE Candiru kést leginkább az Izula miatt akartam kipróbálni. Kíváncsi voltam, hogy eggyel kisebb méretben is működhet-e még az Izula késben megtapasztalt, méreteket meghazudtoló használhatóság. Ez a kis kés sajnos nem okozott meglepetést. Csupán 24 milliméterrel kisebb az Izulánál, de mégis fényévekkel marad el tőle.

A Candiru kés az Amazonasban élő, apró, de mégis hírhedt vámpírhalról (Vandellia Cirrhosa) kapta a nevét. Igen, ez az a hal, ami miatt nem célszerű az Amazonasban pisilni, merthogy… Hát, az biztos, hogy nehéz lenne ennél szerencsétlenebb nevet találni egy késnek. A Candirut az ESEE kis méretű túlélődobozokba szánja, csak hogy az elsősegély felszerelés, tűzkészség és egyebek mellett legyen benne egy kés is. Az elképzelés szép, de a kést kézbe véve én azért nehezen tudok elképzelni olyan helyzetet, amiben a Candiru életmentő lehetne a maga 5 centiméteres pengehosszával.

ESEE Candiru doboz
ESEE Candiru doboz

A Candiru az Izula kés csomagolását és körítését idézi. Pontosan ugyanolyan dobozban, szokásos matricákkal, túlélőkártyákkal, Zytel tokkal és övcsíptetővel van egybe csomagolva. A kést itt is légmentesen zárt zacskóba csomagolják, hogy a szállítás közben megóvják a szénacél kések legnagyobb ellenségétől, a nedvességtől.

GyártóESEE
TípusCandiru
Markolat anyaga
Tömeg40 g
Teljes hossz130 mm
Penge hossza51 mm
Penge vastagsága3,4 mm
Penge anyaga1095
Penge alakjadrop point
Penge keménysége57 HRC

Nem meglepően a kés anyaga az ESEE késeknél megszokott 1095-ős szénacél. Ennek ilyen pici méretben viszont már nem látom az előnyét. Egy 13 cm hosszú késnél a szívósság már nem sokat számít, így a rozsdásodás egy fölöslegesen vállalt kompromisszumnak tűnik számomra. Én kissé szénacél mániás vagyok, de ebben a méretben még így is megkérdőjelezem az anyagválasztást.

ESEE Izula 2, Izula és Candiru
ESEE Izula 2, Izula és Candiru

A Zytel tokokat a nagyobb ESEE késeknél szeretem, de ennél a késnél ez közel sem működik tökéletesen. Az anyag és a kialakítás teljesen ugyanaz, mint az Izula késnél, a különbség inkább abból adódik, hogy a késsel együtt a tok is sokkal kisebb lett. A mérete miatt sokkal kevésbé rugalmas a kés rögzítése, és a hüvelykujjat sincs hol megtámasztani rajta. Gyakorlatilag még alaposan rámarkolva is nagyon-nagyon nehéz kihúzni a kést. Azt hiszem, hogy ezt a gyártónak jobban át kellett volna gondolnia. Ehhez a késhez egyébként picit fölöslegesnek is érzem a kemény, taktikai jellegű tokot.

ESEE Candiru tokban
ESEE Candiru tokban

Nem titkolom, a legnagyobb bajom ezzel a késsel, hogy még kissé erőltetve sem tudok neki egy valamelyest értelmes felhasználási területet találni. Talán a sitten pár rab örülne ilyen szép és könnyen rejthető kis bökőnek, de egy túrán már maximum a vésztartalék vésztartalékának használható, hiszen még egy almahámozással is a határait feszegetjük.

A kés egy pici, női kézben is aprócskának tűnik, így elsőre gondolhatnánk, hogy talán erre lett kitalálva. Viszont számításba kell venni, hogy sok feladat esetében a kés méretével fordítottan arányos az elvégzendő munka nehézsége. Egy pici kés nem megkönnyíti a vágást vagy a faragást, hanem esélyesen sokkal nehezebbé teszi azt. Egy kis kés kívánja legjobban egy férfikéz erejét. Egy férfitenyérben viszont a Candiru gyakorlatilag elvész, és kb. képtelenség rajta jó fogást találni.

ESEE Candiru
ESEE Candiru

A Candiru kés aranyos, de a mérete szerintem a használhatóság alsó határát súrolja, sajnos alulról. Ez az apróság már nem hordozza magában az Izula meglepő praktikumát. A Candiru nevéhez méltón tényleg bárhol elfér, de az ára a képességeihez mérten erősen túlzóra sikerült. Főleg, hogy a sokkal olcsóbb Mora Eldris mellett bármely alsó-középkategóriás folder is köröket ver rá használhatóságban.

ESEE Candiru kézben
ESEE Candiru kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.