Convoy L21A elemlámpa

Az egyik kedvenc lámpám, a Convoy L21A került sorra. A 2019-es L21A a meglehetősen jól sikerült Convoy L2 újabb, rövidebb kiadása, amely már csak egy darab 21700-as akkut fogad. Az öreg L2 sem egy rossz lámpa, de karcsúbb Convoy L21A nekem még szimpatikusabb.

A Convoy L21A egy kemény kartondobozban, méretes szivacsbetétek közé ágyazva érkezett meg. Teljesen postaálló a csomagolása, de a doboz sarkainak benyomódásaiból látható, hogy erre szükség is volt a hosszú út során. A dobozba a lámpán kívül semmiféle tartozék nem került, sem tartalék o-gyűrűk, sem csuklópánt, sem egyéb. Ebben érezhető a gyártó törekvése a költséghatékonyságra, de szerencsére a lámpán már semmiféle spórolásnak nem találjuk nyomát. Az anyaga és a kidolgozásának minősége is kiváló.

Convoy L21A dobozával
Convoy L21A dobozával

Convoy L21A

Közepes throwernek választottam az L21A modellt SST40 LED-del, a távolság legyőzése nem is jelent gondot ennek a lámpának. A szűk sugárban koncentrált fénye viszont szép távolságokra jut el a nagy, sima reflektornak és az erős LED-nek köszönhetően. A szórt fénye viszonylag kevés, de egy throwernek nem is ebben kell jeleskednie.

ModellConvoy L21A SST40 CW
Típusthrower
EmitterLuminus SST40 (CW) LED
Reflektoralumínium smooth
LencseAR bevonatos üveg
Fényáram2300 lm
Fényerő129600 cd
Hatótáv720 m
Firmware
Módok4 mód (0.1%, 3%, 30%, 100%), módmemóriával
Akku1 x 21700
Kapcsolómechanikus, hátsó, forward clicky
Fej átmérő64,5 mm
Hossz179 mm
Tömeg360 g (akku nélkül)
VízállóságIPx8

Az L21A már nem zsebre vágható méretű, a súlyából is érezhető, hogy a gyártó nem spórolt az anyaggal. Erre szükség is van, mert az SST40 egy apró, de annál izmosabb LED, amihez egy épp ilyen méretű hűtés az ideális. Az L21A még így is az általam ismert legkisebb lámpa, ami tényleg képes a 2300 lm fényáram mellett keletkező hőt kordában tartani.

A lámpa felépítése a szokásos Convoy jellemzőket hordozza magán. Három fő részből álló test, hatalmas fej, egyszerűségében is szép mintázatú test és a forward clicky kapcsolót is tartalmazó zárókupak. Az akku érintkezőrugói vezetékkel vannak áthidalva. A fej egy hatalmas alumínium bezel gyűrűvel kezdődik, az AR bevonattal ellátott lencse és a sima alumínium reflektor mögött, csavarokkal rögzített, réz DTP csillagon helyezkedik el az SST40 LED. Egyszerű, célszerű és kifogásolhatatlan minden porcikája.

Convoy L21A részei
Convoy L21A részei

A lámpa a Convoy szokásosan egyszerű, 4 módos felhasználói felületét kapta. Szerencsére a stroboszkóp, SOS és egyéb villogó módok nem kerültek be a választható módok közé. Legalább egy olyan lámpám lett, aminél nem kell kis kártyára nyomtatni kezelési emlékeztetőt.

Convoy L21A tapasztalatok

A hideg fehér SST40 LED turbó módban elképesztő fényerőt produkál. Ráadásul a 21700-as akku kapacitása, és a jó hőleadást biztosító fej egészen hosszan használhatóvá teszi ezt a borzasztóan erős módot. Valós körülmények között a hővédelem miatti visszalépés miatt nem, inkább csak a merülő akku miatt kell aggódnunk. A méretes fejből fakad viszont a lámpa egyik hátránya is, ugyanis a súlypontja kicsit kényelmetlenül előre esik. Nem halálos a dolog, de hosszabb távon azért érezni fogjuk a csuklónkban, hogy miért is kell ezt megemlítenem.

A 2300 lm fényerő nagyon sok, már nem csak szemnek kellemetlen, de akár a bőrön is eléggé érezhető. 30 m alatt bekapcsolni sem érdemes, mert a visszavert fénye is nagyon vakító. Zárt térben játszani sem szabad vele, mert egy-egy szerencsétlenebb visszaverődés után percekig kíséri a tekintetünket az a kellemetlen vörös folt. A 129600 cd fényerősség hatalmas hatótávot ad, az L21A lámpával egyáltalán nem gond átvillantani 200 m távolságra, hogy van-e ott valami a holdárnyékban.

Convoy L21A LED
Convoy L21A LED

A legkisebb, 0.1%-os módot nem igazán tudom mire szánhatta a gyártó, mert ebben a módban az L21A fénye már használhatatlanul kevés. A 10 mA körüli áramfelvétellel ebben a módban a lámpa 2 hétnél is tovább képes folyamatosan világítani egy darab 4000 mAh akkuról. Ez a mód talán egy barlangban, elveszve nyerhetne egy kis értelmet. Ezzel szemben a 3%-os mód már nagyon is használható fényáramot ad, amihez a nagyobb akkuknak köszönhetően még mindig a 20-22 órás üzemidő társul.

A L21A-nak a már említett fej-nehéz mivolta mellett kevés negatívuma van, de ezekről is illik említést tenni. A 18650 akkuval is használható volna az L21A, de ennek a kapacitása már kevés az L21A tartalékainak kihasználásához. A 21700 akku bár nagyon gyorsan terjed a lámpákban, de a régebbi töltők nagy része nem képes fogadni. Számolni kell ezzel, mert egy töltő és egy akku vásárlásával is együtt járhat az L21A beszerzése.

Convoy L21A összehasonlítás
Balról jobbra: 18650 akku, 26650 akku, Astrolux C8, Astrolux FT03, Convoy L21A, Convoy L6

A szememben lényegesebb negatívum a hátsó kapcsoló. A forward clicky nem a kedvencem, és szerintem ebben a méretkategóriában már kényelmetlen is a hátsó, taktikai kapcsoló. Én nem hiszem, hogy sokan rögzítenék fegyverre az L21A lámpájukat. Egy oldalsó kapcsoló viszont sokkal könnyebben kezelhetővé tenné ezt a lámpát is. Tudom, sokan nem osztják ezt a véleményemet.

Mérési eredmények

A lámpát zárt térben teszteltem Samsung INR21700-40T típusjelű, 4000 mAh kapacitású akkuval. A lámpa nagyon szépen teljesített, még légmozgás nélkül is csak 10 perc után érte el a fej az 50°C hőmérsékletet, ahol a hővédelem miatt az elektronika visszavett a fényerőből. Kinti körülmények között azt mondanám, hogy a hővédelem szinte egyáltalán nem korlátozza a lámpa használhatóságát. Az akku merülésre figyelmeztető villogás 1 és negyed óra után érkezett meg. A lámpa itt még elég erős fényt ad, de a folyamatos villogás ezt már igazából használhatatlanná teszi. A percenként 1-2 figyelmeztető villanás jobb megoldás volna.

Convoy L21A + Samsung INR21700-40T
Convoy L21A + Samsung INR21700-40T

A lámpa maximális fényereje a bekapcsolás után 30 másodperccel 174060 cd volt, ami 834 m hatótávot (ANSI) jelent. Ez elmarad ugyan ugyancsak SST40 LED-del szerelt Astrolux FT03 eredményétől, de így is nagyon-nagyon szép, az adatlapon szereplő értéket túlszárnyaló eredmény.

Összefoglaló

A Convoy L21A a legkisebb lámpám, amiben az igen erős turbó mód nem csak dísznek van, hanem huzamosabb ideig használható. A lámpa kicsit nehéz, kicsit bumfordi, de egy minden porcikájában szerethető fényvető. Aki egyszer kipróbálja, az nem egykönnyen fog megválni tőle, mert az L21A egy szinte kompromisszumok nélküli thrower, ami nagyon megéri az egyébként sem túl borsos árát.

Convoy L21A kézben
Convoy L21A kézben

A lámpák bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.

Ajánlott