Lumintop GT mini elemlámpa

Rengeteg erős és jó elemlámpa létezik, tényleg roskadoznak az online piacterek polcai a jobbnál jobb modellektől. Számomra egy-két lámpa mégis kiemelkedik ebből az árudömpingből, leginkább az ár-érték arányát tekintve. A Lumintop GT mini is egy ilyen lámpa, csak rövid ideig ugyan, de hatalmasat lehet villantani vele azok előtt, akik eddig csak barkácsbolti elemlámpát láttak világítani.

A lámpa teljes neve Lumintop BLF GT mini lenne, amivel a gyártó utalni szeretne rá, hogy a BLF GT modell kicsinyített verziójával van dolgunk. A BLF GT egy 2 km fölötti hatótávval rendelkező, óriási thrower, ami 8 db 18650 akku erejét felhasználva, 1.000.000 cd fölötti fényerőt ad. Nem érdemes tagadni, a BLF GT egy szigorúan mániákusoknak készült, igazából teljesen értelmetlen fényvető alkalmatosság. A nevében BLF a lámpa-őrületben szenvedők legfőbb gyülekezőhelyére, a budgetlightforum.com oldalra utal, ott vetette fel ugyanis valaki az ötletét.

Lumintop GT mini dobozával
Lumintop GT mini dobozával

Lumintop GT mini XPL HI

A GT mini az óriás thrower szelídített verziója, aminek a nevén kívül természetesen nem sok köze van a nagy GT-hez. Viszont azzal ellentétben a GT mini az észszerűség határain még innen lévő, de a méreteihez képest mégis nagyon sokat adó lámpa.

ModellLumintop GT mini XPL HI NW
Típusmini thrower
EmitterCree XPL HI (NW) LED
Reflektoralumínium smooth
LencseAR bevonatos edzett üveg
Fényáram1200 lm
Fényerő135000 cd
Hatótáv735 m
FirmwareNarsilM v1.3
Módokalapértelmezetten ramping, memória funkcióval
Akku1 x 18650 vagy 1 x 18350
Kapcsolóelektronikus, oldalsó
Fej átmérő50 mm
Hossz132 mm
Tömeg150 g (akku nélkül)
VízállóságIPx8

A lámpa szokásos építési módot követi. Az eloxált alumínium test három fő részből áll. A pici testhez képest méretes a fej, de a Cree LED által leadott hőt ez csekély mértékben sem képes kordában tartani. A kikapcsolt állapotban is megvilágított, szilikon borítású oldalsó kapcsoló nagyon kényelmessé teszi a lámpa használatát. A lámpatest egyetlen negatívuma a csuklópánt rögzítési pontja, ami egy értelmetlenül pici, sérülékeny lyukat jelent, a tervezőjének nem ártott volna ránéznie néhány konkurens gyártó termékére.

Lumintop GT mini részei
Lumintop GT mini részei

Lumintop GT mini tapasztalatok

Akcióban egy rövidebb test is érkezett ajándékba, amivel egy 18350 akkus, azaz még rövidebb lámpává alakítható a GT mini. A 18350-es testtel viszont annyira nyomorultul néz ki ez a kis lámpa, hogy nincs is kedvem kipróbálni, és igazából szükségét sem érzem.

A kapcsológomb a lámpa oldalán van elhelyezve. Számomra ennél a méretnél is sokkal kényelmesebb ez a megoldás, mint a hátsó, zárókupakon lévő kapcsoló, ami inkább a taktikai lámpák sajátja. A NarsilM firmware fokozatmentes fényerőállítást tesz lehetővé, és az utolsó használt beállítást is eltárolja. A gomb a nagy testvérhez hasonlóan, kikapcsolt állapotban is zöld fénnyel világít.

A Cree XPL HI LED két verzióban is rendelkezésre áll, én a sok hideg fehér fényű lámpám mellé inkább 4000 K (NW) verzióban vettem meg a GT minit. A legerősebb módban az 1200lm fényáram nem kevés, és a 135.000 cd fényerősség bizony már 735 m hatótávot jelent. Ezek az értékek egy sokkal nagyobb lámpának is becsületére válnak, de egy 18650 akkus lámpától egyenesen elképesztőek.

Cree LED a GT mini reflektor mélyén
Cree LED a GT mini reflektor mélyén

A lámpa szoftvere sokkal többet tud, mint az elsőre sejthető. A GT mini egy nagyon-nagyon testre szabható a lámpa. Ha nem tetszik a ramping mód, akkor átkonfigurálhatjuk, vagy 12 egyéb módcsoportból válogathatunk. Aktiválhatunk vagy letilthatunk villogó módokat. Tényleg szinte mindent ki-, be- vagy átkapcsolhatunk a lámpán. Természetesen a lámpa az akkufeszültséget vagy firmware verzióját is képes elvillogni nekünk. A NarsilM tudása nagyon komoly, de a menürendszerének felépítése 5 perc alatt az őrületbe képes hajszolni még az elszántabb lámpa-fanatikusokat is. Pedig volnának jó példák, hiszen az Anduril firmware hasonló szintű tudása ellenére is kevésbé kétségbeejtő.

Időközben megjelent a GT mini Pro XHP50.2 emitterrel, ami szerintem egy teljesen értelmetlen választás ebbe a lámpatestbe. Illetve létezik egy GT micro is 14500-es akkuval, de az már végképp céltalannak tűnik számomra.

Lumintop GT mini
Balról jobbra: 18650 akku, 21700 akku, Convoy S2+, Lumintop GT mini, Astrolux C8, Astrolux FT03

Mérési eredmények

A legerősebb mód futásidő-grafikonja a GT mini esetében kissé nehezen értelmezhető. Ennek oka az, hogy ez a kis lámpa nagyon komoly fényerőre képes, de olyan gyorsan melegszik fel, hogy az elektronika már 40 másodperc környékén beavatkozik és kb. 25% körüli értékre esik vissza a fényáram. Viszont, még ez a 28% is túl sok a parányi fejnek, a lámpa nem hül vissza, hanem tovább melegszik, így az elektronika ismét visszavesz. Végül 7% körül megállapodik, de ebben a módban már szépen visszahűl, és turbó mód ismét kapcsolhatóvá válik. Itt viszont már olyan alacsony az áramfelvétele, hogy a 18650 akku sok óráig is el tudja látni energiával. Emiatt én csak egy 60 perces grafikont készítettem.

Lumintop GT mini + LG HG2 18650 20A
Lumintop GT mini + LG HG2 18650 20A

A hővédelem természetesen kikapcsolható, vagy idő alapú visszalépésre cserélhető a NarsilM beállításaiban. Én ezt nem javaslom, mert a hővédelem kikapcsolása után egy óvatlan mozdulattal elpusztítható a lámpa.

A megvilágításmérő műszerrel csak kisebb távolságról tudtam mérni, a számított fényerősség így 116489 cd lett, ami kisebb mérési hiba lehetőségét figyelembe véve is elmarad picit az adatlapon szereplő értéktől, de így is elképesztő. Kár, hogy csak másodpercekre tud ennyit ez a parányi lámpa.

Összefoglaló

A GT mini egy nagyon szerethető lámpa, amely a méreteit meghazudtoló tudással rendelkezik. Könnyen hordozható, egyszerűen kezelhető és szuper kényelmes. Valódi célterülete persze nem igazán van egy ilyen miniatűr throwernek, inkább csak a lámpa-mániákusoknak készült játék ez. Ebben a kategóriában viszont a GT mini a „non plus ultra”, elképzelni sem tudok ennél jobbat. Nekem az egyik kedvenc lámpám.

Lumintop GT mini kézben
Lumintop GT mini kézben

A lámpák bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.