Mora Garberg kés

A Mora Garberg kés csaknem 4 éve, 2016-ban jelent meg a Mora kínálatában, de én csak most találkoztam vele, amikor az kiskedvenc Eldris miatt szétnéztem a Morakniv háza táján. A Garberg az egyik legmasszívabb, full-tang Mora kés, amely reális elvárásokkal nem okozhat csalódást, de csodákat azért nem várhatunk tőle.

A svéd Morakniv a jó hírnevét az egyszerű, elérhető árú és általános feladatokra teljesen jól használható késeivel alapozta meg. A Mora kések rajongói jogosan várták el, hogy a Mora végre egy full-tang kést is kiadjon, amely a bushcraft rajongók egyre népesebb táborát is képes kiszolgálni. A 2016-os Garberg kés nagyon jól sikerült ugyan, de azért mégsem teljesen váltotta valóra a bozótműves rajongók álmait.

Mora Garberg doboz
Mora Garberg doboz

A Garberg három kiszerelésben kapható, bőrtokkal, műanyag tokkal és egy Multi-Mount fantázianevű, MOLLE kompatibilis rögzítést adó műanyag tok-rendszerrel. A bőr nem az én világom, de a legolcsóbb, műanyag tokos verziót már bőven elegendőnek látom ehhez a késhez. Csak amiatt nem azt vettem, mert majdnem alapáron az akciós Multi-Mount csomag épp jobb vételt kínált. A Garberg így a tetszetős papírdobozban, komoly körítéssel érkezett hozzám. Talán csak a telhetetlenség íratja velem, de a fentiek mellé legalább egy egyszerű fenőkő azért hiányzik, főleg, hogy a Mora egyik olcsóbb modelljéhez is kapunk ilyet.

GyártóMora
TípusGarberg
Markolat anyagapoliamid
Tömeg169 g
Teljes hossz229 mm
Penge hossza109 mm
Penge vastagsága3,2 mm
Penge anyagaSandvik 14c28n
Penge alakjaclip point
Penge keménysége58 HRC

A penge anyaga a svéd Sandvik 14c28n rozsdamentes acél, amely egy véleményem szerint egy nagyon kiegyensúlyozott penge-alapanyag. Értem ez alatt, hogy szívósságban, éltartásban, élezhetőségben és korrózióállóságban is egyaránt megfelelő szinten van ahhoz, hogy egy túrakésnek szinte tökéletes alapanyagul szolgáljon.

Mora Garberg törővég
Mora Garberg törővég

A kés végén látható törővég nem díszítés, a penge acélja tényleg végigfut a markolaton. A mindössze 3,2mm vastagságú, így kis tömegű pengének viszont ez sem ad sújtóképességet, és az ütőfázás sem a 109mm hosszú pengék pályája. Így viszont alig-alig jár előnnyel a kés full-tang kialakítása. A skandináv élezés előnye is vitatható, mert nagyszerű a vágóképessége és egyszerű az élezése, de ezek mellett egy igencsak sérülékeny élt kapunk, aminek a csorbulásait koránt sem egyszerű kijavítani. Szerintem egy ilyen méretű és ilyen feladatra szánt késen egy ujjvájat (choil) is elférne, de a Garbergen még élezési choil sincs.

A Mora Garberg túrakésnek nagyon klassz, ám hiába próbálják néhányan túlélőkésnek beállítani, ahhoz azért kevés. Egy túlélőkésnél már komolyabb feladatok is volnának pl. menedéképítés vagy tűzelőaprítás terén, amelyekre ez a kés az élezése és a mérete miatt is alkalmatlan. Félreértés ne essék, nem azt állítom, hogy a Garberg nem segítené adott helyzetben a túlélést. A túlélési esélyeket természetesen növelné, csak ettől még nem a Garberg a legmegfelelőbb céleszköz a feladatra.

A pengehátnak perfekt, 90°-os kaparóéle van, ami szikravetőhöz is jó, de pont emiatt ujjal nem igazán támasztható a kés, és ez megnehezíti az irányíthatóságát. A méretes markolat egyébként nagyon jó fogást ad, de nekem kicsit hiányzik róla egy picit biztonságosabb támasz, amely megakadályozná, hogy a kezünk a pengére csússzon. A markolat zsinórfuratának hasznát sokan vitatják, de én enélkül elképzelni sem tudok túrakést.

Mora Eldris és Garberg
Mora Eldris és Garberg

A Multi-Mount rendszer nagyon jól sikerült. A fröccsöntött sin és a mellékelt tépőzárak segítségével könnyen rögzíthető a kés bármilyen MOLLE kompatibilis hátizsákra vagy akár a ruházatra. Az övön hordást már koránt sem sikerült ilyen jól megoldani a Mora tervezőinek, mert a műanyag tokra vagy csak a biztosítópántot, vagy csak az övbújtatót tudjuk ráhúzni. Ez kb. érthetetlen, mert csak a tok vékonyítását kellett volna 1-2 centiméterrel eltolni, és ennek sem anyag, sem egyéb költsége nem lett volna. Ez a Multi-Mount a listaárát nem is érné meg szerintem, de 1-2 ezer forintot még megéri áldozni rá, hisz sokkal hordhatóbbá teszi a kést.

A fentiek fényében a Garberg visszafogott ára is picit több a kelleténél. A Mora kések olcsók, és nagyon-nagyon jó ár-érték arányt mutatnak, de a Garberg esetében a használhatóság nem nőtt olyan mértékben, mint az árcéduláján szereplő ár. Ettől függetlenül a Garberg egy nagyon jó kés, de a használhatóságot tekintve a Mora kínálatában is van nála olcsóbb és logikusabb választási lehetőség. Kedvelem ezt a kést, de túlságosan könnyű belekötnöm ahhoz, hogy ajánlott címkét kaphasson.

Mora Garberg kézben
Mora Garberg kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.