Mora Eldris kés

A fix pengés Mora Eldris kés olyan apró, hogy még a folderek között is szinte elvész. A népszerűségét nyilvánvalóan nem is a sokrétű felhasználhatósága alapozta meg, sokkal inkább az, hogy a svéd gyártó a fix pengés kések egyfajta karikatúráját alkotta meg vele. Mégis inkább az aranyos, mintsem a torz jelző illik rá.

A svéd Morakniv gyártó egy érdekes színfoltja a kések világának. Jellemzően egyszerű, olcsó, de észszerű választást kínáló késeket gyártanak horgászoknak, vadászoknak és túrázóknak. Bár a késeik egytől-egyig jó ár-érték arányt felmutató munkakések, de annyira műanyagok, hogy igazából bennem eddig minimális mértékben sem ébresztettek birtoklási vágyat. Majd megjelent a fura kis Eldris, és valami megváltozott.

Érdekes, hogy néhány fórumon a Mora kedvelői akár túlélőkésnek is ajánlanak Mora késeket, de szerintem ez azért erős túlzás. A Mora kések jók, de még a legmasszívabb modellek (pl. Garberg) is nagyon messze vannak egy igazi túlélőkéstől. Hozzá kell tegyem, hogy a Bear Grylls nevével díszített Gerber kések is legalább ennyire távol állnak attól a szinttől, amivel én túlélni mennék egy ismeretlen vadonba. Egy túra alatt viszont nagyon jól szolgálhatnak ezek, és már csak az áruk miatt sem kell félteni őket.

Mora Eldris doboz
Mora Eldris doboz

A Mora Eldris több kiszerelésben és rengeteg színben kapható. Nekem egy alaposabb körítéssel ellátott, fekete példányom lett, ami két egymáshoz ragasztott dobozban érkezett. Az egyik dobozban maga a kés és a műanyag tok utazott, a másikban egy biztosító pánt, némi paracord és egy szikravető jött. Ez a körítés is már-már túlélőkést sejtet, de az Eldris attól azért nagyon távol áll. Már csak a méretei miatt is.

GyártóMora
TípusEldris
Markolat anyagaTPE/PP
Tömeg59 g
Teljes hossz143 mm
Penge hossza59 mm
Penge vastagsága2 mm
Penge anyagaSandvik 12C27
Penge alakjadrop point
Penge keménysége58 HRC

Az apró Eldris egy nyakkés, ami pusztán annyit jelent, hogy a méretei miatt akár nyakba akasztva, fejjel lefelé is viselhető volna. A penge acélja természetesen nem szuperacél, de azért ebben a méretben és árkategóriában a svéd Sandvik 12C27 rozsdamentes acél egy teljesen vállalható alapanyag. Könnyen élezhető, és a kés méretéhez bőven elegendő szívósságot ad.

Mora Eldris tokban
Mora Eldris tokban

Az Eldris pengéje skandináv élezésű, de a hegy felé egy enyhe vékonyítást, egy másodlagos élszalagot is kialakítottak rajta, hogy ezzel is könnyítsék a finomabb faragásoknál a kés irányíthatóságát. Az Eldris élezése emiatt még terepen és gyakorlatlan kézben sem nehéz, bár a kis élszög (12°) miatt egy viszonylag sérülékenyebb élt kapunk. A pengeháton a 90°-os kaparóél ideális a szikravetőhöz is, így ha a tűzifa hasogatásában nem is, de a tűzgyújtásban már teljesen jól használható ez a kis kés.

A markolata műanyag, de egy gumis hatású TPE (Thermoplastic Elastomer) réteggel, ami stabil, csúszásmentes fogást ad. A kés pici, de a tömzsi markolata alig kisebb a normál késekénél, és hihetetlenül kényelmes fogást biztosít még nehezebb feladatoknál is. Azt hiszem engem leginkább ez a már-már csúnyácska, de nagyon jó fogást adó markolat győzött meg arról, hogy a Morakniv tervezői igazán tudják mit csinálnak.

Mora Eldris és Garberg
Mora Eldris és Garberg, a gyártó termékpalettájának két véglete

Az Eldris egy nagyon-nagyon szerethető kés, de bármennyire megszerettem, azt be kell vallanom, hogy túl sok dologra nem alkalmas. Farigcsálni lehet vele, de a rövid pengéje miatt egy tisztességesebb almával is meggyűlik a baja. Talán meglepő, de a kis kés mégis kap tőlem egy ajánlott címkét, mert a cukiság-faktora és az ára miatt szemet hunyok a kevésbé használható mérete fölött. Régebben nem hittem volna, hogy nekem valaha Mora késem is lesz, de az Eldris miatt még egy használhatóbb méretű Garberg is becsúszott.

Mora Eldris kézben
Mora Eldris kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.

Ajánlott