Cold Steel Recon 1 Spear Point zsebkés

A Cold Steel márka nem a kedvencem, de el kell ismernem, hogy a sok eszetlen termékük mellett gyártanak jó késeket is. Az American Lawman, a Code 4, az SR1 és a Recon 1 késeiket mindenképp ide sorolom. Én alapos mérlegelés után a Recon 1 késük spear point változatát választottam, és nem bántam meg.

A Recon 1 három különböző pengeformával készül. A spear point, clip point és tanto verzióban is elérhető a Recon 1, illetve az utóbbiból létezik még egy félig fogazott verzió is. A clip point és a tanto harcászathoz talán előnyösebb, de munkakésnek szerintem a fentiek közül a spear point messze a legjobb választás. Harcászkodni én biztosan nem akarok vele, így a spear point mellett tettem le a voksomat. Halkan megjegyezném, hogy a nevével ellentétben ez igazából egyértelműen egy drop point pengés kés, merthogy a spear point ennek a szimmetrikusan élezett verziója lenne. Persze lehet, hogy ez a névtévesztés csak engem zavar, vagy a Cold Steel marketingesei szerint egy hamis fokél is él. Nem tudom.

Cold Steel Recon 1 doboz
Cold Steel Recon 1 doboz

A Recon 1 a szokásos Cold Steel dobozban, bubis fóliában és egy átszerelhető balos klipsszel összecsomagolva érkezik. A kést kézbe véve azonban nem marad hiányérzetünk, mert ez a meglehetősen masszív taktikai kés oly mértékben simul a kezünkbe, hogy komolyan nehéz letenni. A pengét nem életlenül kapjuk, vékony reklámújság-lapokat vagdosni vagy borotválkozni a dobozból kivéve is azonnal alkalmas.

GyártóCold Steel
TípusRecon 1 Spear Point
Nyitásmódnyitószemölcs
Markolat anyagaG10
Csapágyazásfoszfor-bronz alátétek
Zár típusatri-ad lock
Tömeg145 g
Zárt hossz137 mm
Teljes hossz235 mm
Penge hossza99 mm
Penge vastagsága3,3 mm
Penge anyagaCPM S35VN
Penge alakjadrop point
Penge keménysége60-62 HRC

A Recon 1 kést 2007-ben még AUS8 acélból gyártották ultra-lock zárszerkezettel, de annak nem sok köze van a ma Recon 1 néven forgalmazott késhez. A penge anyagát később CTS XHP porkohászati acélra cserélték, ami rettenetes éltartást adott a késnek, de a gyártás költségeivel együtt a kés ára is jelentősen emelkedett, gyakorlatilag megduplázódott. Az igencsak drága, de sérülékenyebb kés nem is váltotta be teljesen a hozzá fűzött reményeket. Ma a kést CPM S35VN anyagú pengével kínálják, ami éltartás tekintetében apró visszalépés ugyan a rettenetesen kemény XHP acélhoz képest, de más jellemzők tekintetében (pl. korrózióállóság) épp ennyivel jobb választás. Hogy őszinte legyek, az S35VN szuperacél messze többet ad, mint amire a Recon 1 használata során bárkinek bármikor is szüksége lehet.

Cold Steel Recon 1 klipsz
Cold Steel Recon 1 klipsz

A kés klipsze nem deep-carry, de a kést kézbe véve ezen nincs mit csodálkozni. Hosszú, széles és vastag, így egyértelműen nem az elbújtatós EDC kategóriába szánták. Az aszimmetrikus klipszből viszont a gyártó előzékenyen mellékel egy balos verziót is. A Tri-Ad Lock ezen a késen is komoly, már-már a fix pengés kések stabilitását adja a késnek. Nem árt óvatosan bánni vele, mert záráskor az igencsak erős rugó egy adott ponton határozottan berántja a pengét, és ilyenkor jobb ha nincs az útjában egy ujj. A kétkezes zárás erősen ajánlott.

A kés csak fekete DLC (Diamond Like Carbon) bevonatos pengével érhető el. Ez a vékony, néhány mikronos réteg nem festék, hanem egy gyémánt keménységű, speciális eljárással felvitt bevonat, ami a kést még ellenállóbbá teszi a környezeti hatásokkal szemben. Kemény, ellenálló, tapadásmentes és tartós. Egyetlen bajom vele, hogy a Cold Steel verziója valami eszméletlen mértékben ujjlenyomat-mágnesként viselkedik. Egy érintés után gyakorlatilag már csak szétkenni lehet a kéznyomokat, letörölni képtelenség. Mondjuk nem vitrinbe való kés, így ennek komoly jelentősége nincs.

Cold Steel 4-Max Scout, Recon 1 és Air Lite
Cold Steel 4-Max Scout, Recon 1 és Air Lite

A kés relatív kis tömege jórészt a linerek nélküli G10 markolatnak köszönhető. Ettől én sokáig ódzkodtam, de a Recon 1 is jó példa rá, hogy már fém betétek nélkül is készülnek rettenetesen erős markolatok. Kézbe véve, nyomkodva, gyötörve, használva hamar egyértelművé válik, hogy ennek a késnek a markolat sem gyenge pontja. Jól lekerekített, kényelmes és erős. Viszont annyira durva textúrát kapott, ami egy gyengébb zsebet biztosan szétszed, emiatt esnek neki sokan csiszolópapírral. Én ezt nem tenném, de ugye mindenki azt tesz a saját késével, ami neki jól esik. Egy biztos, elképzelni sem tudok olyan körülményt, ahol ez a markolat ne adna teljesen biztos fogást.

A Recon 1 egy brutális taktikai zsebkés. Ajánlott címkét sajnos nem kaphat tőlem, mert ahhoz túl sok ennél olcsóbb és sokkal logikusabb választás létezik, még a Cold Steel kínálatán belül is. Ettől függetlenül írom, hogy ezt a kést legalább egyszer érdemes kézbe venni és kipróbálni mindenkinek, aki tudni akarja, hogy milyen egy igazán masszív és brutálisan jó taktikai folder 2020-ban.

Cold Steel Recon 1 kézben
Cold Steel Recon 1 kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.