CRKT Sketch 2550 zsebkés

A CRKT (Columbia River Knife and Tool) egy amerikai gyártó, de a késeik egytől-egyig a kínai gyártósorokon készülnek. Rengeteg modelljük van, de nekem eddig elég kevés keltette fel a figyelmemet. A nemrég bemutatott CRKT Sketch 2550 zsebkésük viszont ilyen, egy meglehetősen kellemes kis kés a mindennapokra.

A Sketch 2550 a gyártó egyik új, 2020-as modellje, melyet Lucas Burnley tervezett. Róla annyit érdemes tudni, hogy számos gyártónak tervez, a CRKT, a Böker és az MKM kínálatában is találkozhatunk a késeivel. Visszafogott, de mégis érdekes és jól használható késeket tervez, amelyeknek mégsincs agresszív, militáris kisugárzása. Nekem a legtöbb munkája igencsak tetszik, így a kedvenc kés-tervezőim listáján Lucasnak dobogós helye van.

CRKT Sketch doboz
CRKT Sketch doboz

A CRKT Sketch egy apró, zöld dobozban érkezik és az egyetlen kísérője egy pici használati útmutató. Elsőre szembetűnő, hogy a zsinórfuratot is adó távtartónak és a tengelycsavar alátétjének zöld színe mennyire kellemesen töri meg a markolat acéljának szürkeségét. Kézbe véve meglepő, de ennek a duci kis késnek még nyomokban sincs agresszív kisugárzása, olyan mint egy visszahúzott karmú, doromboló macska. A pengeélhez érve azért rögtön kibújnak a karmok, merthogy a kis kés borotvaéles még a nagyobb élszöge (22°) ellenére is.

GyártóCRKT
TípusSketch 2550
Nyitásmódnyitóvájat
Markolat anyagaacél
Csapágyazásteflon alátétek
Zár típusaframe lock
Tömeg105 g
Zárt hossz100 mm
Teljes hossz170 mm
Penge hossza73,5 mm
Penge vastagsága2,9 mm
Penge anyaga8Cr14MoV
Penge alakjasheep foot
Penge keménysége59 HRC

A CRKT Sketch pengeanyaga a 8Cr14MoV jelölésű, magas széntartalmú, kínai késacél. Nem csúcs pengeanyag, de mégis nagyon-nagyon jó egyensúlyt ad a korrózióállóság, szívósság és éltartás tekintetében. Emiatt annyira közkedvelt alapanyaga ez a középkategóriás késeknek. A Sketch érdekessége, hogy a pengén nem a megszokott egyenes leélezéssel találkozunk, a leélezése bizony olyan látványosan holkeres, hogy ilyet legtöbbször csak borbély kezében lévő borotvapengén láthatunk.

CRKT Sketch klipsz
CRKT Sketch klipsz

Lucas a jól bevált „sheep foot” pengeformát választotta a késéhez. Vicces, amikor valaki a birka lábának formáját keresi benne, pedig a neve csupán onnan ered, hogy ezt a pengeformát előszeretettel használták a birkák körmének vágásakor is. Hozzáteszem, nem véletlenül, mert a csaknem egyenes él, amelyre az élezés nélküli pengehát hajlik rá, kiváló irányíthatóságot ad a finomabb munkákhoz. A penge egyébként egy kézzel is biztosan nyitható és zárható, de azért messze nem egy ujjal pöccintős típus.

A kés klipsze sajnos nem tesz lehetővé teljesen deep-carry hordásmódot, ráadásul nem szerelhető át heggyel lefelé hordmódhoz sem. Ez nem nagy probléma, csak azért furcsa, mert a kés mérete, a markolat formája és felépítése lehetőséget adna erre. Csupán két csavarhelyet kellett volna fúrni hozzá. Szerencsére a klipsz eléggé diszkrét, és egyáltalán nem hirdeti hivalkodóan a kést.

Land 913, CRKT Sketch és Benchmade Mini Griptilian
Land 913, CRKT Sketch és Benchmade Mini Griptilian

A kés összeszerelése és általános minősége teljesen rendben van. Igazából egyetlen hátrányaként csak markolatát tudom felróni neki. Egyrészt kissé rövid, kisebb vagy közepes tenyérbe még csak-csak illik a kés, de egy nagyobb kéz már biztosan nem talál rajta kényelmes fogást. Másrészt a markolaton nincsenek a stabil, csúszásmentes fogást segítő bemarások, így szélsőséges helyzetben meglehetősen csúszóssá válhat az acélja. Egy EDC késnél persze ezek kevésbé számítanak mint egy munkakésnél, de azért nem árt tisztában lenni ezekkel a tulajdonságokkal is.

A CRK Sketch egyáltalán nem drága, nem is egy vitrinbe való kés, inkább egy mindennapos hordásra termett, Magyarországon is legális folder. Egy kis kopástól is csak még szebb lesz markolata. Csak hab a tortán, hogy a kés megjelenése az ügyes tervezőjének köszönhetően egyáltalán nem fenyegető. A jó formája, a jó mérete és az ára is egyértelművé teszi számomra, hogy jó szívvel ajánlom minden jobbkezesnek.

CRKT Sketch kézben
CRKT Sketch kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.

Ajánlott