ESEE Model 4 kés

Az ESEE Model 4 kés egy közepes méretű túlélőkés. Talán meglepő, de a pengeanyaga nem egy ma divatos, porkohászati szuper-acél, hanem egy magas széntartalmú, 1095-ös szénacél. Sokan nem tudják, hogy a hagyományos szénacél sok tekintetben megfelelőbb a túlélőkésekhez, mint a rozsdamentes acélok. Igen, rozsdásodhat és folyamatos törődést igényel, viszont cserébe szívós, és szinte együtt él a gazdájával.

A foldereim között csupán egyetlen Opinel kés büszkélkedhet szénacél pengével, de annak a formavilága és a primitív egyszerűsége nem az én világom. Alaposan végiggondolva én nem is találkoztam még használható szénacélos folderrel. Ez valószínűleg a rozsdamentes acélok – folderek esetében teljesen jogos – egyeduralkodásának tudható be. A fixpengés kések között viszont szerencsére sokkal több választási lehetőségünk van, ezért ezek között kerestem magamnak egy újabb szénacélos pengét. Így lett egy szürke ESEE 4 a kiszemeltem.

ESEE Model 4 doboz
ESEE Model 4 doboz

Az amerikai ESEE gyártóról tudni kell, hogy nem egy sok száz éves múltra visszatekintő, tradicionális késgyártó. Az alapítói, Jeff Randall és Mike Perrin 1997-ben még túlélőtáborokban oktatták az embereket arra, hogy miképp éljék túl egy dzsungel viszontagságait. Mígnem úgy döntöttek, hogy a saját tapasztalataik alapján készítenek túlélőkéseket. Lényeg, hogy az ESEE márkanév mögött valós tapasztalatokkal rendelkező tervezők, és alapos tesztelés áll. Ez a termékeiket elnézve is hihető, de az üzleti sikereik mögött azért én egy ügyes marketingcsapatot is sejtek. Az viszont vitathatatlan, hogy az ESEE kések nagyon-nagyon szívós kis dögök, és a gyártó élettartam garanciát vállal rájuk.

ESEE kártyák
ESEE kártyák

Az ESEE 4 kés egy óriási, igen tetszetős dobozban érkezett meg. A dobozban a kés légmentesen zárt zacskóban volt, ami nekem egy kategóriával szimpatikusabb megoldása a levegőtől elzárásnak, mint a Cold Steel fél kilónyi szilikonzsíros megoldása. A kés mellett egy halom dolgot kapunk, nagyon jó minőségű Zytel tokot, övcsíptetőt, vízálló(!) használati utasítást, túlélési összefoglaló plasztik kártyákat és ESEE matricákat. Fontos, hogy a pengéhez kellő óvatossággal közelítsünk, mert a gyárban minden egyes pengét kézzel éleznek, és az eredményt látva azt kell mondjam, hogy értik a dolgukat. A kés már a dobozból kivéve is bitangul éles.

GyártóESEE
TípusModel 4 Tactical Gunsmoke
Markolat anyagaG10
Tömeg210 g
Teljes hossz225 mm
Penge hossza116 mm
Penge vastagsága4,9 mm
Penge anyaga1095
Penge alakjadrop point
Penge keménysége57 HRC

Mint írtam, a penge anyaga a túlélőkéseknél igencsak elterjedt 1095-ös szénacél, amely a késnek megfelelő éltartás és könnyű élezhetőség mellett rendkívüli szívósságot ad. Egy vastagabb 1095-ös penge szinte törhetetlen és nagyon élesre fenhető. Vannak persze hátrányai is a szénacélnak, például korrózióállóságról gyakorlatilag nem beszélhetünk. Ennél a késnél egy szürke bevonat (traction coating) segít picit a penge védelmében. Ez azonban nem örök-életű, karcolódik, kopik és az élszalagot egyébként sem védi. Leginkább a tulajdonos gondossága az, ami egy szénacél pengét megvédhet a rozsdától. Ha valaki nem akar vagy tud foglalkozni a késével, akkor jobb, ha inkább rozsdamentes acélt választ. Én viszont szándékosan választottam ezt az acélt.

ESEE Model 4, Cold Steel SRK és Mora Garberg
ESEE Model 4, Cold Steel SRK és Mora Garberg

Érdekesség, hogy az ESEE gyárt kést CPM S35VN acélból is, de erről eléggé egyértelműen kijelentették, hogy ez csak és kizárólag a felhasználói igények kielégítése végett van így. Nem hiszem, hogy sok gyártó jelentené ki nyíltan a drágább, CPM S35VN acélos termékvonaláról, hogy szép, rozsdamentes, szuper éltartó, de nem éri meg a felárat, és ők inkább bíznák az életüket a szívósabb 1095-ös késükre, mintsem erre. Az ESEE két tulajdonosa viszont felvállalta ezt. Nálam ez is hozzájárult picit ahhoz, hogy az ő termékük mellett döntöttem.

A full-tang kés többféle markolatanyaggal és formával rendelhető, nekem a hagyományos formájú, fekete G10 paneles verzió tetszett. Nem bántam meg a választásomat, mert a G10 textúrája szélsőséges körülmények között is biztos fogást ad. A kés ráadásul olyan megdöbbentően simul a kezembe, mintha csak nekem gyártották volna. Itt meg kell említsem, hogy teljesen átlagos méretű kezem van (9/L), és nagyobb kézhez azért lehet rövid is ugyanez a markolat. Nekem viszont több fogásnemben is nirvána-közeli tökéletességgel fekszik a kés. Az ujjvájathoz mindenki másképp áll hozzá, de én szeretem, ha ráfoghatok itt a pengére, és finomabb munkánál könnyebben irányítható a kés.

ESEE Model 4
ESEE Model 4

Ahogy utaltam már rá, a Zytel tok az egyik legjobb, amivel találkoztam. Az üvegszál erősítésű poliamid a kést nagyon-nagyon határozottan fogja, emiatt egyáltalán nem hiányzik a markolatrögzítő pánt vagy hasonló turpisság. A kést bármilyen pozícióban, akár még heggyel fölfelé is teljes nyugalommal hordhatnánk benne. A masszív rögzítés ellenére is könnyen elővehető a kés, ha hüvelykujjal megtámasztjuk a tokot. Az övcsíptetőt négy csavarral rögzíthetjük a nekünk tetsző pozícióban. Egyszerűen ilyennek kell lennie egy jó toknak.

Az ESEE 4 nem csak beváltotta, de picit túl is szárnyalta az elvárásaimat, és nagyon hamar a legkedvesebb fixpengés késem lett. Egy ESEE késért picit mélyebben kell a zsebbe nyúlni, de az élettartam garanciát is figyelembe véve, azt kell mondjam, hogy az ESEE 4 minden egyes forintot megér. A karcos ára ellenére is bőven kiérdemli az ajánlott címkét tőlem.

ESEE Model 4 kézben
ESEE Model 4 kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.

Ajánlott