Cold Steel 4-Max Scout zsebkés

A Cold Steel mindig is az elborult késeiről volt ismert, de sosem hittem volna, hogy egyszer én is szemet vetek az egyik túlméretes modelljükre. Viszont nemrégiben mégis ez történt. A 4-Max újabb, olcsóbb kiadása a Scout, amely egy annyira elszállt kés, hogy azonnal tudtam, hogy nekem kell egy ilyen. Józan érveket még most sem tudok melléállítani, de a rettenetes méretei és a tömege ellenére úgy érzem, hogy soha nem válnék meg tőle.

A Cold Steel 4-Max Scout az eredeti 4-Max modell újabb, sokkal olcsóbb változataként jelent meg. A taiwani gyártás és az egyszerűbb anyagok felhasználása miatt olcsóbb lett, de a méretei egyáltalán nem csökkentek. A tervezője, Andrew Demko lényegében két-három átlagos zsebkéshez is elegendő anyagot használt fel benne. Hozzá kell tegyem, ennek a méretnek annyira nem látom a célját, hogy sem az eredeti 4-Max, sem a hasonló méretű AD-10 vagy AD-15 kések beszerzésére nem érzek komoly késztetést. A 4-Max Scout viszont az egyszer élünk életérzéssel párosítva még épp belefért.

Cold Steel 4-Max Scout doboz
Cold Steel 4-Max Scout doboz

A kés egy nálánál alig nagyobb, szokásosan fekete-kék dobozban érkezett, amelyet a béna csomagolás miatt alaposan összenyomorgattak szállítás közben. Szerencsére a dobozban olyan kés lapult, amelyben egy teherautó kerekei alatt sem keletkezne komoly kár.

GyártóCold Steel
Típus4-Max Scout
Nyitásmódnyitószemölcs
Markolat anyagaGriv-Ex
Csapágyazásfoszfor-bronz alátétek
Zár típusatri-ad lock
Tömeg289 g
Zárt hossz112 mm
Teljes hossz254 mm
Penge hossza101,6 mm
Penge vastagsága4,8 mm
Penge anyagaAUS-10A
Penge alakjadrop point
Penge keménysége58-59 HRC

Az eredeti 4-Max pengeanyaga még CPM 20CV szuperacél volt, de Scout pengéje már egy olcsóbb, AUS-10A acélból készült. Ez ugyanaz a japán késacél, amelyből az előző, Cold Steel késes bejegyzésben szereplő Air Lite pengéje is készült. Az ott leírtakhoz csak annyit tudnék hozzátenni, hogy a közel fél centiméter vastagságú penge esetében a szívósság kérdése tulajdonképpen már lényegtelen, ez a penge egyszerűen egy tank, bármin áthatol. A hatalmas penge mellett az acél linerek miatt van a késnek tetemes tömege, de ekkora mérethez kell ez a masszív felépítés, és a kés súlypontja a fém linerek nélkül biztosan nem lenne ennyire a helyén.

Kicsit sajnálom, hogy a 4-Max-szal ellentétben a Scout már nem G10 markolatpaneleket használ, hanem egy olcsóbb, Griv-Ex fantázianevű, műanyagból fröccsöntött változatot. A durva textúrájuk miatt ezek is tökéletesen biztos fogást adnak, csak a tartósságuk tekintetében vannak halvány kétségeim. A kő-mosott penge és a Griv-Ex párosítása viszont egyáltalán nem fest rosszul.

Kizer Roach, Cold Steel 4-Max Scout és Cold Steel Air Lite Drop Point
Kizer Roach, Cold Steel 4-Max Scout és Cold Steel Air Lite Drop Point

A késnek már dobozból kivéve is elég tisztességes éle van, de a 4-Max Scout metszőképességre és egyéb tulajdonságaira szinte kár is szót vesztegetni. Ennek a késnek nincs reális felhasználási területe, evéshez, faragáshoz és minden egyébhez túlontúl nagy. A borzasztóan széles és vastag penge és a Tri-Ad Lock stabilitása miatt viszont ez a kés nyugodtan használható a fixpengés késeknél megszokott módon. Lehet vele fát vágni, hasogatni, feszegetni, emberi erővel ez a kés szinte elpusztíthatatlan.

Leírhatnám, hogy a klipsze nem deep-carry, de ennél a késnél ezen még én is elnevetném magam. Mit számít ez? Majd 30dkg acélról van szó, aminél már teljesen mindegy, hogy milyen a klipsz, hisz a kés bármilyen zsebből durván kidudorodik. A klipsze ráadásul olyan feszes, hogy a markolat durva textúrájával párosítva szinte esélytelen is csak úgy betűzni vagy elővenni.

A kés nyitása könnyen megoldható egy kézzel is, de az egy ujjas kipattintásához már olyan lapát kéz kell, amilyen Andrew Demkonak van. Nekem ez nem megy. A becsukásával mindenképp érdemes vigyázni, mert a Tri-Ad Lock oldása után a penge már a súlya miatt is fokozottan hajlamos az óvatlan ujjakra záródni. A 4-Max Scout zárása emiatt mindenképp kétkezes elfoglaltság.

Cold Steel 4-Max Scout klipsz
Cold Steel 4-Max Scout klipsz

A Cold Steel 4-Max Scout egy igazán örült zsebkés, de józan ésszel fel sem fogható módon mégis imádom. Ez a folder a nevéhez méltóan, valóban a maximumot hozza ki a 4 collos pengehosszból. Ha a kezembe kerül, akkor sutba dobom a Cold Steel ellenérzéseimet, és jóllakott óvodásként csak vigyorgok rá. Az ajánlott címkét mégsem merem ráaggatni, hiszen őrült, illegális és minden egyéb, és ajánlást még a sokkal logikusabb Air Lite sem kapott tőlem. Azt viszont garantálom, hogy aki egyszer a kezébe veszi, az nem akarja többé visszaadni.

Cold Steel 4-Max Scout kézben
Cold Steel 4-Max Scout kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.