ESEE Izula kés

Az ESEE Izula óriási népszerűségnek örvend a késrajongók között. Szinte nincs olyan gyűjtő, aki legalább időszakosan ne birtokolta volna valamelyik példányukat. Én elsősorban az óriási hype miatt akartam megismerni és kipróbálni a kést, így aztán komolyan meglepett, hogy ez a kés tényleg jó.

Az Izula kést jelenleg két verzióban gyártják. Az újabb, Izula II csupán a markolatában tér el az eredetitől. A markolata 14 milliméterrel hosszabb, picit kisebb a markolatvégen lévő lyuk és micarta markolatpanelekkel adják. Nagyon sokat gondolkodtam rajta, hogy melyiket érdemesebb megvásárolni. A micarta műgyantába ágyazott textilrétegekből épül fel, és kétségtelenül jó fogást ad, de cserébe hamar zsírosodik, koszolódik, csúnya lesz, és a takarítása sem egyszerű. Sokan imádják, de én nem szeretem. Ezért én a micarta panelek eltávolításával kezdeném a 2-es kés használatbavételét. Így viszont csak a plusz 14mm hossz marad, de ez sem egyértelműen előny számomra, hiszen épp ennyivel követel több helyet magának a kés. Hosszas tanakodás után, én végül az Izula eredeti verziója mellett döntöttem.

A névválasztással az ESEE a perui esőerdőben honos, óriás hangyafajra utal (Paraponera Clavata), amely a méreteit meghazudtolóan veszélyes. A csípése ugyan nem halálos az ember számára, de így sem veszélytelen, merthogy az idegméreg miatt a csípése fáj, méghozzá nagyon. A Youtube-on is fellelhető a videó, amelyben egy „okos” turista úgy gondolta, hogy ő kipróbálja az indiánok férfivé avatási szertartásán használt kesztyűt, amibe ilyen hangyákat tesznek. Az első csípésig jól bírta, majd a fájdalomtól rövid időn belül önkívületi állapotba esett, és csak a kórházban, komoly mennyiségű érzéstelenítő után tudott újra kommunikálni. Az Izula kést a méretei miatt ugyanígy könnyű lebecsülni, és ugyanígy nem érdemes.

ESEE Izula doboz
ESEE Izula doboz

Az Izula a szokásosan szép ESEE körítéssel, méretes dobozban és légmentesen zárt zacskóban érkezett. A matricák, túlélőkártyák, a Zytel tok és az övcsipesz szinte egy az egyben a nagyobb ESEE kések körítésével egyezik. A kés is a nagyfiúkat idézi, de kézbe véve elsőként az aprósága megdöbbentő, másodikként pedig az, hogy ehhez a pici mérethez milyen komoly pengevastagság és él társul. Hamar egyértelművé válik, hogy egyáltalán nem játékkal, hanem komolyan egy túlélőkéssel van dolgunk.

GyártóESEE
TípusIzula
Markolat anyaga
Tömeg55 g
Teljes hossz157 mm
Penge hossza67 mm
Penge vastagsága4,1 mm
Penge anyaga1095
Penge alakjadrop point
Penge keménysége57 HRC

A 1095-ös pengeacél ugyanaz, amit az ESEE 4 késnél már kiveséztem. Az Izula kapható rozsdamentes és damaszkolt acéllal is, de nekem ehhez a késhez is ez a szénacél illik a legjobban. A pengét porfestés védi valamelyest, és a gyártó nem fukarkodott a választható színekkel, számtalan színben megvehetjük a szénacélos verziót, a rózsaszíntől a neon-zöldön és lilán át a feketéig.

A kés érdekessége, hogy a méretei miatt a legtöbb országban, így Magyarországon is legális a viselése. Picit vitathatóvá is teszi ez a jelenlegi szabályozást, merthogy egy halom ennél sokkal kevésbé agresszív zsebkés illegális akár a plusz 1-2 mm élhossz vagy a rúgós rásegítés miatt. Ez a kés ellenben legális, pedig nyitni sem kell, és erős kézben egy acéllemezen is áthatol. Tudom, tudom, ne keressek logikát a törvénykezésben.

ESEE Izula tokban
ESEE Izula tokban

Természetesen rengeteg markolatpanel kapható a késhez, rengeteg anyagból, színből és formából választhatunk. A markolatpaneleket sokan paracord fonással helyettesítik, amely illik is ehhez a kis késhez. Nekem viszont nincs késztetésem ilyeneket beszerezni, mert a fém érintését jobban kedvelem ennél a késnél, még a porfestése ellenére is. Itt hozzá kell tennem, hogy ez a kés nálam EDC szerepkörben van, nem erre alapozok egy túrát vagy egyéb késes feladatot. Arra ott vannak a nagyobb, strapabíró munkakések.

A tokot illetően csak ismételni tudnám az ESEE 4 késnél már leírtakat. A Zytel tok iszonyúan masszívan tartja a kést, és nagyon jól rögzíthető. Az Izulához nagyon sok cég kínál egyedi tokot mindenféle anyagokból, és legtöbben az Armatus kydex tokjait ajánlják. Biztosan jók ezek is, de nekem egyáltalán nem tetszenek, a gyári Zytel tok viszont tetszik. Az ESEE kínál ehhez MOLLE kompatibilis rögzítőpántot is, de annak eléggé eltúlozták az árát, és ezt a pici kést akár egyetlen karabinerrel is biztonságosan rögzíthetjük a zsákon.

ESEE Model 4, ESEE Izula II és ESEE Izula
ESEE Model 4, ESEE Izula II és ESEE Izula

Az Izula nyakban hordásnak csak szélsőséges körülmények között látom értelmét. Egy ilyen pici kés akár zsebben is elfér, de a legcélszerűbb, legkevésbé zavaró hordási módja számomra az övön, vízszintes pozícióban van. Vannak, akik paracorddal kötözik vízszintesen az övre. Ennek komoly előnye, hogy még kevesebb helyet foglal a kés, de a fel-levétel azért elég nehézkes.

Az Izula kétségtelenül ad valami pluszt, amit nehéz szavakba önteni, inkább csak megtapasztalni lehet. A kis méretét meghazudtolóan használható, és a kezdeti ismerkedés után az ember már egyáltalán nem félti. Ez a kés nem egy vitrinbe való dísz, így számomra a szépsége sem a karcmentes, tökéletes állapotában keresendő. Sőt.

Számomra egyértelműen megtartós ez a kés. Annyira bevált, hogy egy Izula II is került mellé, amiről egy későbbi, összehasonlító bejegyzésben írok még. Ajánlott címkét mégsem aggatok rá, mert hiába tartom jónak, a kés európai ára így is eltúlzott. A Mora Eldris például sokkal jobb ár-érték arányt képvisel ebben a kategóriában. Ha valakinek ilyen pici késből mégis a legjobb kell, akkor előbb-utóbb az ajánlásom nélkül is el fog jutni az ESEE Izula késekig.

ESEE Izula kézben
ESEE Izula kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.