Kizer Sliver zsebkés

2019. vége felé elég komoly engedmény volt a Kizer shop szinte minden termékére, így akkor le is csaptam a CPM S35VN pengés Sliverre. Alig több, mint másfél év alatt el is jutottam oda, hogy megszülessen róla ez a rövid bejegyzés. Sok késről és lámpáról nem születik végül egy sor sem, de a Sliver kést eléggé megkedveltem, így csak idő kérdése volt egy rövid iromány róla.

A Kizer márkát már annyit dicsőítettem a blogon, hogy ezúttal el is tekintek ettől. A Kizer kínai, de mégis jó. Sőt, talán még annál is jobb, nekem legalábbis kétségtelenül az egyik kedvenc késgyártóm.

A Sliver kés Kim Ning tervező munkáját dicséri. Róla érdemes megjegyezni, hogy azóta már szakított a Kizerrel, és saját márkát alapított Kansept néven. Nem véletlen tehát, hogy a Kansept kések is a Kizerben megismert és megkedvelt formákat viszik tovább, csak az új márkanév alatt már koránt sem szégyenlős árazás mellett. A Sliver Kim egyik első kísérlete volt egy elegáns, vékony, gentleman késre, amely egyáltalán nem sikerült rosszul.

Kizer Sliver doboz
Kizer Sliver doboz

A Kizer Sliver tetszetős, vastag dobozos csomagolásban, kis táskával és törlőkendővel érkezik. A táska önmagában nem is volna rossz, de erős ízlésficamot sejtet a Kizer háza táján az, hogy a terepmintájával és kialakításával a legminimálisabb mértékben sem illik egy elegáns késhez. Szerencsére ezt nem csak én vettem észre, és annyian jelezték nekik, hogy már rég lecserélték ezt a digicamo mintás szütyőt egy elegánsabb fekete gyöngyvászon tokra. Sajnos, nekem az első szériával még ilyen jött. Hozzá kell tegyem, hogy ennek sok jelentősége nincs, mert elképzelni sem tudom, hogy ki hordana egy kést kis táskában.

GyártóKizer
TípusSliver Ki4419A4
Nyitásmódnyitószemölcs
Markolat anyagaalumínium
Csapágyazásfoszfor-bronz alátétek
Zár típusaliner lock
Tömeg89 g
Zárt hossz120 mm
Teljes hossz210 mm
Penge hossza91 mm
Penge vastagsága3,5 mm
Penge anyagaCPM S35VN
Penge alakjadrop point
Penge keménysége60 HRC

A pengeanyagul szolgáló CPM S35VN porkohászati acél nagyjából a CPM S30V acéllal egyenértékű, annak továbbfejlesztésének is tekinthető. Az S35VN picit szívósabb, picit korrózióállóbb, de a legfontosabb előnye mégis az, hogy könnyebben megmunkálható, így a gyártás költségei valamivel alacsonyabbak. Egy kiváló és meglehetősen népszerű alapanyag ez a prémium kategóriás késekhez.

A liner lock furcsának hat egy alumínium markolatos késen, de a markolat annyira keskeny, hogy nem tenné lehetővé a frame lock kialakítását. Hozzá kell tegyem, hogy egy gentleman késnek nem feltétlenül kellene zár, de a Sliver azért eléggé jelentős méretekkel rendelkezik.

A Sliver némely pontján furcsa ellentmondásokat lehet felfedezni. A penge kő-mosott finist kapott, ami érdekes választás, hiszen ezt legtöbbször a munkakések felületén látjuk. Sokak szerint a fényesre polírozott felület sokak szerint jobban illene a késhez. A pengehátat néhány recézéssel látták el, mintha keményebb munkákhoz tervezték volna itt megtámasztani a hüvelykujjat. Furcsa ezt látni egy mindösszesen 1,9 cm szélességű pengén, amelyet nyilván senki sem szánhatott keményebb munkákra. Az utolsó érdekes dolog a kés végén kialakított zsinórfurat, amely szintén inkább a kemény munkára szánt kések jellemzője.

Kizer Sliver klipsz
Kizer Sliver klipsz

A klipsz nem átszerelhető és nem is deep-carry, de legalább esztétikusra sikerült. Valahol érthető, hogy a markolat szép mintázatát nem akarták megtörni újabb furatokkal, illetve az egyértelműen jobbkezes lock miatt az asszimetrikus klipszből nem sok értelme lett volna egy balos verziót is csomagolni a késhez.

Első ránézésre becsapós a Sliver mérete, mert a vékonysága és kis tömege miatt apró késnek tűnik, de valójában nem az. A penge hossza 91 mm, ami jócskán a legalitás fölött van. A kés teljes hossza pedig 20 cm fölötti. A lenti képen a Sliver két igencsak méretes folder között van, és hiába vékony, egyáltalán nem tűnik kicsinek.

Kizer Sovereign, Sliver és Kesmec
Kizer Sovereign, Sliver és Kesmec

Az egyébként tetszetős bemarások csak minimális mértékben segítenek a vékony és könnyen csúszóssá váló alumínium markolaton. A késnek komolyabb feladatoknál nagyon hamar kényelmetlenné válik a fogása. Ez számomra koránt sem jelentős probléma, hiszen keményebb munkához amúgy sem egy elegáns, vékony zsebkést kell elővenni, arra jobb pl. a Kesmec.

A Sliver a fent említett furaságaival együtt is egy szerethető darabja a gyűjteményemnek. Ma már talán a narancssárga markolatos változatban venném, mert az illik legjobban a kés karakteréhez. Akciós időszakokban viszonylag olcsón beszerezhető, így reális áron is megtapasztalható egy S35VN prémium acélos folder bárki számára. Legfőképpen emiatt kap ma tőlem egy ajánlott címkét a Sliver.

Kizer Sliver kézben
Kizer Sliver kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.

Ajánlott