Kizer Splinter V3457N2 zsebkés

A Vanguard sorozat Splinter modelljével sokáig szemeztem. Alapvetően nem kedvelem a vékony, könnyű zsebkéseket, de a Splinteren valahogy mégis meg-megakadt a szemem minden egyes alkalommal, amikor a Kizer modelleket böngésztem. A téli akcióban végül lecsaptam rá, és egyértelműen megérte az árát.

A Kizer nagyon jó minőségben készít zsebkéseket, de nem épp az a gyártó, aki negyedévente újdonságokkal kápráztatja el a rajongóit. A legtöbb modellje évek óta gyártásban van, legfeljebb 1-1 új markolatanyag vagy szín jelenik meg a kínálatban nagyritkán. A márka egyhangúsághoz képest viszont a Splinter az 6. Kizer kés, aminél szépen, lassan kialakult a „nekem ez kell” érzés. Természetesen ebben komoly szerepe volt annak, hogy eddig valamennyi Kizer késem maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeimet.

A Splinter tervezőjeként a Tomcat Knives-t jelölték meg, de be kell valljam, hogy én még egyetlen másik TK késsel sem találkoztam. Igazából azt sem tudom, hogy a TK jelölés egy személyt vagy egy céget takarhat. Az biztos, hogy a Splinter egy annyira jól sikerült modell, hogy biztosan nem ez volt a tervező első munkája.

Kizer Splinter doboz
Kizer Splinter doboz

A Splinter számos verzióban érhető el, a titánium markolatos verzió S35VN pengével egy igencsak mutatós, gentleman kés. Én viszont nem a vitrinbe, hanem valós használatra szánt, G10 markolatos, N690 pengés verzió mellett döntöttem. A tetszetős kétszínű, kék-fekete markolata miatt kissé olyan érzésem van, mintha a hasonló markolattal szerelt Sovereign késem kis testvérével lenne dolgom.

A Splinter a szokásos Kizer csomagolásban jött, a Vanguard sorozatra jellemző, egyszerű fekete dobozban, az útmutató mellé csomagolt mikroszálas törlőkendővel. Első kézbevételkor a könnyűsége döbbentett meg, a 67 gramm a Spyderco Para 3 Lightweight modell súlytalanságát idézi, de azzal szemben ez a kés minden oldalról nézve vékonynak hat. Már-már lebecsülné az ember, de a gyári élezéssel is borotvaéles pengét kipróbálva hamar egyértelművé válik, hogy ez a kés sem játék.

GyártóKizer
TípusSplinter Vanguard V3457N2
Nyitásmódflipper
Markolat anyagaG10
Csapágyazásgolyós csapágy
Zár típusaliner lock
Tömeg67 g
Zárt hossz105,1 mm
Teljes hossz190 mm
Penge hossza84,9 mm
Penge vastagsága2,8 mm
Penge anyagaN690
Penge alakjawharncliffe
Penge keménysége58-60 HRC

Amint írtam is, a penge a közkedvelt N690 acélból készült, így egy nagyon jó tulajdonságokkal rendelkező, jó éltartással rendelkező, strapabíró pengét kapunk. A kőmosott felület jól mutat ezen a késen is, be kell valljam, nekem a blackwash után ez a legnagyobb kedvencem. Vitatható ugyan, de formailag szerintem a wharncliffe áll legközelebb a penge formájához, bár a Splinter éle nem teljesen egyenes, van egy enyhe íve.

A kés parányi tömege ellenére acél linereket használ, és összességében egy meglehetősen masszív kés benyomását kelti. Lötyögésnek a legminimálisabb jele sincs sehol, és a penge tökéletesen középre zár, és pöccintésre nyílik. A liner lock a Kizernél megszokott módon, perfektül zár. A kattanása ugyan kevésbé muzikális, de azért kellően bizalomkeltő és határozott.

Kizer Splinter klipsz
Kizer Splinter klipsz

A klipsz sajnos nem tesz lehetővé deep-carry hordmódot, pedig a kis tömegű, vékony, gentleman méretű késhez egy diszkrétebb klipsz jobban illene. A klipsz átszerelhető a bal oldalra is, de a liner lock miatt ez sem teszi balkezeseknek kényelmesen használható késsé. A heggyel lefelé hordást kedvelőknek szintén nem kedvezett a két pozíciósra tervezett klipsszel a gyártó.

A kés legnagyobb előnye, hogy kicsi, de mégsem túl kicsi. Sajnos, a pengehossza nem legális hazánkban, pedig fránya 5 milliméteren múlik a dolog. Ehhez a nagyon-nagyon jól használható késhez is sokat hozzátenne a legális pengehossz. Mentségére legyen mondva, hogy ezen kívül szinte egyetlen negatívumot sem tudok mondani a késről. Ez a kés szinte bármilyen hétköznapi feladattal megbirkózik, persze hosszadalmasabb vagy keményebb munkához egy ilyen vékony kés nem adhat eléggé kényelmes és stabil fogást.

Kizer Kesmec, Splinter és Sovereign
Kizer Kesmec, Splinter és Sovereign

Nekem átlagos méretű (9/L) kezem van, ehhez még épp elegendően hosszú a Splinter markolata, de nagyobb kézhez ez már akár rövid is lehet. Hozzá kell tenni persze, hogy Splinter vékonyságához illő, finomabb munkákhoz azért nem feltétlenül szükséges teljes marokkal szorítani a zsebkést. Minden másra ott vannak a fixek vagy a keménykötésű folderek, például házon belül a Kizer Kesmec vagy a Sheepdog XL.

A Splinter a legkisebb Kizer kés a gyűjteményemben, de ennek a legfőbb oka az, hogy igazából nem kedvelem annyira a vékony pengéket. Ez a kés ennek ellenére lopta be magát a szívembe. A kidolgozása, a minősége és az ár-érték aránya is kiváló, emiatt kap tőlem egy nagy piros ajánlott címkét.

Kizer Splinter kézben
Kizer Splinter kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.

Ajánlott