Cold Steel Kobun kés

Nem merem már leírni, hogy nem gyűjtök fixpengés késeket, mert bár ez az igazság, de ehhez képes néhánnyal mégis gazdagodott a gyűjteményem. A legutolsó szerzeményem a Cold Steel Kobun, amely a fixek között is a furcsaságok netovábbja. Ehhez képest persze egyáltalán nem rossz, sőt.

A Cold Steel márkát nem tudom igazából megkedvelni, de azt el kell ismernem, hogy voltak nagyon jó ár-érték arányú termékeik. Az SRK kés például egyértelműen ilyen, de még az Air Lite és Recon 1 sorozatuk sem rossz. Nem tudható, hogy a márka meddig marad még talpon, hiszen 2020. végén Lynn Thompson eladta a bajban lévő cégét, melynek új tulajdonosa (GSM Outdoors) azonnali átszervezésekbe, illetve leginkább leépítésekbe kezdett. Thompson egyelőre maradt a cégnél, de szerintem már leginkább csak a nyugdíjas bohóc szánalomra méltó szerepében. Nem fog meglepni, ha a Cold Steel a közeljövőben még több olcsósított modellel jelentkezik, ahogy a GSM Outddor kifacsarja a megkopott márkanév utolsó vércseppeit is.

A Cold Steel márkára igencsak jellemző a japán kések, kardok formáinak másolása, ezzel nem is volna még gond, csak legtöbbször a minimális tapintatot is nélkülözve nyúlnak a témához. A CS kései (és kardjai) között számtalan tantó jellegű kést találhatunk, amely eredendően a szamurájok kardkészletének legrövidebb, 1 shaku (~30 cm) alatti, tőr jellegű darabja. Persze a kardok mellett ennek a harci értéke még a feudális Japánban is csak szélsőséges körülmények között, például szűk terekben volt. A japán vonalat itt gyorsan le is zárnám, mert a Kobun formailag tantóhoz hasonló ugyan, de a japán hagyományok megcsúfolása volna, ha ezt a kést egy igazi tantóhoz hasonlítgatnám.

Cold Steel Kobun doboz
Cold Steel Kobun doboz

Visszatérve a Kobunra, a kés egy a Cold Steeltől megszokott, kék-fekete papírdobozban, nylonzacsizva érkezik. Az SRK késhez hasonlóan ezt is nagy mennyiségű szilikonzsírral óvta a gyártó, amit a szegecselt Secure-Ex tokból igazi kínszenvedés kitakarítani. Szívesen írnám, hogy a Kobun a takarítás után azonnal használatba vehető, de a tetszetős penge gyári éle leginkább a gyorséttermi műanyag késekhez mérhető, azaz pocsék. A holkeres leélezésű penge a tantó formával párosítva viszont tagadhatatlanul szép lett.

GyártóCold Steel
TípusKobun 17TZ
Markolat anyagaKray-Ex
Tömeg125 g
Teljes hossz249 mm
Penge hossza135 mm
Penge vastagsága3,2 mm
Penge anyagaAUS8A
Penge alakjatantó
Penge keménysége57-59 HRC

A Kobun pengeanyaga, a magas széntartalmú AUS8A rozsdamentes acél a 440B japán megfelelőjének tekinthető, és mindennapos használatra tökéletes választás. Elég szívós, finom él húzható rá, és megfelelő edzéssel még az éltartása is jó. Egy olcsó, de ár-érték arányban kiváló alapanyag, amit élezni is könnyű. Ezt vásárlás után rögtön meg is lehet tapasztalni, legalábbis az én késem arcátlanul életlenül jött ki a gyárból.

Cold Steel Kobun penge
Cold Steel Kobun penge

Ahogyan írtam is, a szuronyszerű Kobun tantó formájú pengéje érdekes módon egy tetszetős, holkeres leélezést kapott, ami egyáltalán nem tekinthető szokványosnak még a fix pengés késeknél sem. Ez az él kiváló vágóképességet biztosít, farigcsálni is jól lehet vele, de hasításra alkalmatlan és eléggé sérülékeny. A felhasználási területe tehát erősen korlátozott, így nem véletlen, hogy a konyha és egyéb munkakéseken nem találkozunk ilyennel.

A Kobun ugyanazt a gumiszerű, Kray-Ex markolatot használja, amelyről az SRK kapcsán már írtam. Nagyon jó, biztos fogást ad, de az időtállóságáról itt sem tudok nyilatkozni. Csak remélni merem, hogy nem kezd majd el ragacsossá válni vagy szétmállani néhány év után. Bár az anyagában egyezik, de a Kobun markolata mégsem ad annyira kényelmes fogást, mint az SRK késé. Ennek oka, hogy a Kobun markolata jóval vékonyabb az SRK markolatánál. A kissé értelmetlen keresztvas pedig hiába apró, munka közben sokat ront a Kobun irányíthatóságán, használhatóságán.

Cold Steel SRK, Kobun és Mora Garberg
Cold Steel SRK, Kobun és Mora Garberg

A Secure-Ex tokról is írtam már az SRK bejegyzésében, a Kobun tokja csak annyiban különbözik, hogy itt nincs patentos pánt, ami a markolatot tartaná, illetve az övre is csak egy acél klipsszel rögzíthető a kés. Nem eget rengetően jó, de nem is rossz. A kés árszintjét nézve szerintem bőven túlteljesíti a reális elvárásokat. Egyetlen gond a kopás lehet vele, mert a keresztvasat fogja, de rövid távon azért nem tűnik problémásnak.

Összefoglalva, a Cold Steel Kobun egy átlagos kés, amely a remek ár-érték arányával mégis kitűnik a fixpengés kések tömkelegéből. Ugyan nem egy ESEE 4, de nem is kell érte a csillagászati összeget a boltban hagyni. Ajánlott címkéről csak amiatt marad le, mert az áráért már a CS SRK is megkapható, amely szerintem egy picit jobb választás a Cold Steel kínálatából.

Cold Steel Kobun kézben
Cold Steel Kobun kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.