Kershaw Cryo zsebkés

A prémiumacélos kések sok csodát rejtenek magukban, de némelyiket már csak az érzékenysége és az ára miatt is szinte fél használni az ember. Nos, a Kershaw Cryo nem egy ilyen csodakés, ez egy ízig-vérig hétköznapi hordásra és használatra szánt kés, amelyet semmilyen helyzetben nem kell féltenünk.

A Kershaw márkáról már írtam a Dividend késről készült bejegyzésben, így nem ismétlem magam. Számomra eléggé biztos pontok ők a késgyártók listáján, hiszen egyértelműen jó árazás mellett gyártanak valós használatra tervezett, igencsak jó késeket. A Cryo egy egyszerűbb modelljük, és mint ilyen nem is Oregonban készül, hanem egy Nagy Fal mögötti gyárban csavarozzák össze a szorgos, kis kínai munkások.

A Cryo tervezője Rick Hinderer, akinek késes körökben nagyon jól cseng a neve. Több, mint 30 éve, 1987 óta tervez és gyárt késeket. Valamennyi munkáján érezni a célszerűségre törekvést, az átgondolt és kiforrott tervezést. A saját márkaneve alatt is készít késeket, de ezeket jórészt aranyárban méri. Szerencsére számos modellt tervezett a Kershaw, a Zero Tolerance, a KA-BAR és egyéb neves gyártók számára is. Az eddigi tapasztalataim alapján egyértelműen bizalommal fordulok azokhoz késekhez, amelyeket az ő neve fémjelez.

Kershaw Cryo doboz
Kershaw Cryo doboz

A Kershaw nem hazudtolta meg magát a Cryo esetében sem, a kés olyan pici dobozban érkezett, amelybe az útmutatójával együtt már alig lehet visszatuszkolni az egyébként nem túl nagy zsebkést. A gyártó nagyon éreztetni akarja ezzel, hogy nem egy prémium kést adott el nekünk. Egy nem vitrinbe szánt késnél ennek persze semmi jelentősége, és a Cryo biztosan nem csak kiállítási darabként állja meg a helyét.

GyártóKershaw
TípusCryo 1555BW
Nyitásmódnyitószemölcs + flipper
Markolat anyagaacél
Csapágyazásfoszfor-bronz alátétek
Zár típusaframe lock
Tömeg117 g
Zárt hossz99 mm
Teljes hossz167 mm
Penge hossza71 mm
Penge vastagsága2,97 mm
Penge anyaga8Cr13MoV
Penge alakjadrop point
Penge keménysége57-59 HRC

A penge anyaga egy teljesen belépő szintű 8Cr13MoV rozsdamentes, kínai acél. Bár a legtöbb késes fórumon lekicsinylően állnak ehhez az anyaghoz, szerintem hétköznapi használatra tökéletesen megfelelő minősége, és a karbantartása sem igényel speciális, méregdrága eszközöket. Az éle egy egyszerű és olcsó zsebélezővel bármikor és bárhol felfrissíthető. A penge és a markolat igen szép, blackwash finist kapott. A hordás és használat nyomaitól vagy a mikrokarcoktól sem kell félteni a kést, talán még picit szebb is lesz ezektől.

A kés acél markolata a lekerekítések és a nem túl tolakodó recézés miatt meglepően kényelmes, bár nagyobb tenyérhez azért rövid lehet. A frame lockot a legtöbb késnél nem kedvelem, mert ez a zár sokszor aránytalan mértékben rontja le a fogást, de szerencsére a Cryonál nem tapasztaltam ezzel sem problémát. Egyetlen pont, amibe bele tudok kötni, hogy a sima acél markolat nedvesség hatására igencsak csúszóssá válik.

Kershaw Cryo klipsz
Kershaw Cryo klipsz

A Cryo klipszét teljesen deep-carry hordmódhoz tervezték, így diszkrét viselést tesz lehetővé. A Kershaw felírat persze így is árulkodik róla, hogy nem egy töltőtollat rejt a zsebünk. A klipsz 4 pozícióban átszerelhető, de a két heggyel fölfelé módban a zsinórfurat miatt elég sok lóg ki a késből. Szerintem emiatt érdemesebb lett volna lemondani a zsinórfuratról. Ezt sokan nélkülözhetetlennek tartják egy zsebkésen, de én nem vagyok híve az ilyen-olyan fityegős vackoknak, így egy EDC késnél nem látom sok hasznát.

A kés a pengehosszát tekintve Magyarországon is legálisan viselhető, de a ZT és Kershaw késekre erőltetett Speedsafe rásegítés miatt mégis a legalitás határán mozog. A Speedsafe rendszerről nem változott a véleményem, még mindig úgy gondolom, hogy tisztességes csapágyazás mellett teljesen szükségtelen volna ez a rásegítés. Az egyértelmű flipperes kialakítás miatt a nyitószemölcsöknek sem látom hasznát.

Land 913, Kershaw Cryo és CRKT Sketch
Land 913, Kershaw Cryo és CRKT Sketch

A Kershaw Cryo egyértelműen egy mindennapos hordásra szánt, apró, de nagyon masszív zsebkés. Komolyabb, illetve főleg hosszabb munkához mégsem ezt keresném, mert már egy picit is megizzadt tenyérben is hamar csúszóssá válik a markolata, az erősebb szorítás pedig garantálja a vízhólyagokat. Egy EDC késnél ezt én nem értékelem komoly hátrányként, a kemény munka egy zsebkésnél talán nem is igazán értelmezhető, hiszen arra ott vannak a fixek.

A kés méretei behatárolják a felhasználási lehetőségeit, de EDC szerepkörben így is egy nagyon jól használható, ráadásul nagyon könnyen karbantartható kést kapunk, ráadásul nem is túl drágán. Eléggé megkedveltem ezt a kést ahhoz, hogy az ajánlott címke nem is kérdéses számomra. Jár neki a nagy piros pont.

Kershaw Cryo kézben
Kershaw Cryo kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.

Ajánlott