Fox Core Blue zsebkés

A Fox Core Blue zsebkés kidolgozásának és összeszerelésének minőségétől féltem kissé, mert az olasz iparról nem igazán a precizitás szó jut elsőként eszembe. A Core viszont alaposan rácáfolt a félelmeimre, és igencsak előkelő helyre került a képzeletbeli zsebkés listámon. Eddig kevés európai és még kevesebb olasz késem volt, de a Core után elképzelhetőnek látom, hogy ez változni fog.

A Fox 1977 óta gyárt késeket az észak-olasz Maniago városában. Nagyon sok termékük van, a hagyományos olasz bicskáktól a NATO taktikai késekig, de nekem mindezek ellenére eddig nem akadt meg a szemem rajtuk. Ha nem jön szembe a Core zsebkés, akkor ma is maximum annyit tudnék róluk, hogy ők az a gyártó, akiken sietve át szoktam lapozni a késkatalógusokban. A termékpalettájukat átfutva van ugyan 1-1 érdekesebb késük, de ezek aránya a teljes kínálatukhoz képest jóval 1% alatt van. Ők is felismerhették ezt, mert az elmúlt 2-3 évben nevesebb nemzetközi tervezőkkel kezdtek dolgozni, és a marketingen is erősítettek.

A Fox Core zsebkés Jesper Voxnaes (Vox) dán késtervező munkáját dicséri. A legtöbb késtervezőhöz hasonlóan ő is számos gyártónak tervez késeket, a CRKT, a Böker, a Fox, a Spyderco és egyéb márkák alatt is találkozhatunk az elég jellegzetes formavilágú késeivel. Nekem a Fox Core az első saját késem tőle, de ha a többi kése is hasonló, akkor esélyesen neki is fenntartott helye lesz a gyűjteményemben.

Fox Core Blue doboz
Fox Core Blue doboz

A Fox Core Blue egy pici, de tetszetős fekete dobozban érkezett, és a gyártó előzékenyen mellékelt hozzá egy szerszámot is a csavarok állításához. Van valami a Fox Core tömzsi formájában, amitől a késnek egyáltalán nincs militáris, maszkulin kisugárzása. Talán emiatt csak második ránézésre, alaposabban szemügyre véve tűnik fel, hogy a kés felépítése valójában mennyire masszív.

GyártóFox
TípusCore Blue FX-604BL
Nyitásmódflipper, nyitóvájat
Markolat anyagaFRN
Csapágyazásgolyós csapágy
Zár típusaliner lock
Tömeg135 g
Zárt hossz111 mm
Teljes hossz188 mm
Penge hossza79 mm
Penge vastagsága3,9 mm
Penge anyagaN690
Penge alakjadrop point
Penge keménysége60 HRC

A Bohler N690 típusú rozsdamentes acéljáról már írtam. Meg kell jegyeznem, hogy nem véletlenül találkozunk vele manapság nagyon sok késnél, hiszen az utóbbi években igencsak népszerű pengeanyaggá vált. Egy nagyon kiegyensúlyozottan jó pengeacél, amelynek az ára sem túl elborult.

A Fox Core közel 4mm vastag, hasas pengéje, a korrekt stop-pin és a könnyített acél linerek is egyértelművé teszik, hogy a kés akár komolyabb munkára is alkalmas. Az FRN markolat a szép, méhsejt formájú mintázata mellett sem adja persze a G10 markolatok stabil fogását, de cserébe hosszas hordás alatt sem bontja szét a nadrágzsebet. Márpedig a Fox Core kést nagyon könnyű megszeretni, és akkor bizony mindig ott akar lapulni a zsebben.

Fox Core Blue távtartó
Fox Core Blue távtartó

A kés egyszerű drót-klipsze tökéletesen illik a kés megjelenéséhez, balosra is átszerelhető, egyáltalán nem hivalkodó és teljesen deep-carry hord-módot is lehetővé tesz. A narancssárga alumínium távtartó olyan szépen töri meg a kék-szürke egyhangúságot, hogy ránézni is öröm. Külön dicséretet érdemel, hogy a csavarokat nem színezték. A mostanában divatos kék, narancs és egyéb színekben pompázó csavarokat egyszerűen nem képes szépnek látni a szemem.

A kidolgozás, az összeszerelés és az élezés is mind-mind kifogástalan minőségben készült. A penge középre zár, pöccintésre nyílik és a liner-lock is perfektül teszi a dolgát. A flipperes késeken általában nem szeretem a másodlagos nyitásmódot, a nyitószemölcs sok késen egyenesen szúrja a szemem. A Core szolidabb nyitóvájata viszont ebben kivétel, csak picit még érdekesebbé és szebbé teszi ezt a kést.

Fox Core Blue klipsz
Fox Core Blue klipsz

Ennek a Fox késnek létezik egy picit kisebb verziója is, amely Baby Core névre hallgat. Ez Magyarországon nem rossz alternatíva, ha biztosan legális méretben szeretnénk hasonló kést. Hiába állítanak ugyanis sokan mást, a Core zsebkés Magyarország közterületein nem legális. A pengehossza miatt még legális volna, de a hasas forma miatt a vágóélének hossza már 80mm fölött van. A hatóságok emiatt adott esetben a közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősíthetik. Tudom, a rendőrök legtöbbször elnézőek, de szerintem nem érdemes arra hagyatkozni, hogy mennyire van épp jó vagy rossz napja az embernek, aki épp ellenőriz.

Kizer Kesmec, Fox Core Blue és EF914
Kizer Kesmec, Fox Core Blue és EF914

A késbe egyetlen ponton tudok komolyabban belekötni. Ez az egy pont a pengetőnél kialakított choil. Ez ugyanis ujjvájatnak kicsi, de élező-choilnak már szükségtelenül nagy. A fenti képen is látható, hogy miről van szó. A Kesmec élező-choil megoldása teljesen rendben van, az alsó, EF kés ujjvájata is jó, de a Core pengetöve valahogy annyira köztesre sikerült, hogy igazából már egyiknek sem felel meg. Én a nagyobb ujjvájatnak örültem volna, mert szeretek ráfogni a pengére, és ezzel a Core vágóhossza legális is lehetne. Az is igaz viszont, hogy a legtöbb késbe én nem csak egy ponton tudok belekötni, és a Core még ezzel is toplistás helyen van nálam.

A Fox Core egy minden tekintetben kiváló és szép kés. Szívesen aggatnék rá ajánlott címkét, de a jellemzően EDC zsebkésnél ehhez egy legális vágóél-hossz hiányzik nekem. Volt már zsebkés, aminél kivételt tettem ezen kritérium alól, de ott ebben kimagasló ár-érték arány is közrejátszott. Ha viszont valaha hozzáadnak 3-4 millimétert a legalitás határához, akkor biztosan idebiggyesztem az ajánlott címkét.

Fox Core Blue kézben
Fox Core Blue kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.