Miért írok késekről?

Az utóbbi időben megszaporodtak a késekről írott bejegyzések a blogon. Leszögezem, pontosan tisztában vagyok vele, hogy nem vagyok kés-szakértő. A késes bejegyzésekben megfogalmazott véleményeim maximálisan szubjektívek, egyáltalán nem célom, hogy ténylegesen objektív és mindenre kiterjedő elemzéseket írjak. Csupán szeretem a késeket, és kikapcsolódás számomra, ha ezekről leírhatom a véleményem.

Miért nem késes fórumokon élem ki a véleménynyilvánítási igényemet?

Egyszerű, telítődtem a magyar fórumokon tapasztalható állapotokkal, amelyek persze nem korlátozódnak csak a késes topikokra. Szinte minden magyar fórumon eluralkodott a „sok lúd disznót győz” hozzáállás, ahol egy-egy teljesen megalapozatlan véleményt nem érvekkel, hanem 12 síkhülye tagtárs egyező véleményével támasztanak alá.

Sokan nulla szaktudással is eljutnak az önértékelés olyan magas szintjére, hogy mások okítására lépten-nyomon megosztanak olyan dolgokat, amelyeknek a blődségétől én konkrétan a falra mászok. Az elemi tévedésekkel, az alapismeretek hiányával is van gondom, de néhány „jótanáccsal” már konkrétan mások életét is veszélyezteti néhány idióta honfitársunk segítőkészségbe burkolt tudatlansága.

Csak egyetlen példa az elemlámpás fórumról, ami a napokban kiverte nálam a biztosítékot:

A mélykisült 18650-es Li-Ion akkut meg kell tolni picit 6 volttal az autós töltőről. Utána már felismeri a töltőd és jó lesz.

Most komolyan, erre mit lehet írni? A Dunning-Kruger hatás még kb. érthető számomra, de az már nem világos, hogy a magyar fórumok mitől lettek ennyire hülye-mágnesek. A nemzetközi fórumokon sokkal kevésbé tapasztalom ezt. Viszont azok általában sokkal nagyobb felhasználó-táborral rendelkeznek, és emiatt napi szinten is olyan mennyiségű új bejegyzés születik, amit már lehetetlen követni.

Nos, én ilyen okok miatt hagytam ott a legtöbb magyar fórumot, és ezek miatt írogatok már csak a saját blogomra. A késekről, lámpákról, akármikről.

Póló és kés

Linkek:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás