ESEE Izula és Izula II kések összehasonlítása

Az ESEE Izula 2 az eredeti Izula picit továbbgondolt változata. Az Izula késről már zengtem ódákat a blogon, és ehhez képest olyan kevés eltérést mutat az Izula 2, hogy egy teljes bejegyzést nem is szentelek neki. Ebben a bejegyzésben inkább csak az apró különbségeket említem meg, illetve a két kést vetem össze az erősen szubjektív szempontjaim alapján.

Az Izula és Izula 2 különbségeit igazából egy mondatban is össze lehet foglalni, mert a penge rész minden négyzetmilliméterében egyezik, csak a markolathoz nyúltak hozzá a tervezők. Röviden, az Izula 2 markolata 14 milliméterrel hosszabb, gyárilag micarta markolatpanelekkel van felszerelve, és a markolat végén lévő furat átmérője picit kisebb. Mindössze ennyi változott, de az már egyénfüggő, hogy a módosításokat pozitívan vagy negatívan értékeljük.

ESEE Izula 2 doboz
ESEE Izula 2 doboz

Az Izula 2 hasonló dobozban és körítéssel jött, mint amivel az eredeti Izula is érkezett. A két kés első kézbevételének élménye gyakorlatilag megegyezik. Kb. így zajlik, amikor valaki először vesz kézbe egy Izulát:

nagyonkicsi – csunyácskais – játékkés – neméletlen – piszokéles – jófogású – milyenmasszív – kivágegyfát – nemjáték – szépkiskés – kellegyilyen

GyártóESEEESEE
TípusIzulaIzula II
Markolat anyagamicarta
Tömeg55 g95 g
Teljes hossz154 mm171 mm
Penge hossza67 mm67 mm
Penge vastagsága4,1 mm4,1 mm
Penge anyaga10951095
Penge alakjadrop pointdrop point
Penge keménysége57 HRC57 HRC

Nekem az Izula 1 markolatpanelek nélkül jobban tetszik. Ezzel a kés gyakorlatilag olyan vékony, hogy minden további nélkül hordható akár nadrágzsebben is, de még övön vízszintes hord-módban sem hivalkodó. A kedvenc fogásmódom is a panelek nélküli késhez igazodik, amikor a kisujjamat a markolat végén lévő lyukon átdugom, három ujjal markolatot fogom át, és a hüvelykujjam a pengehát recézett ujjtámaszán fekszik. Ez olyan stabil fogást ad, amit még nagyobb kések is nehezen tudnak überelni. Sajnos, az Izula 2 panelek nélkül sem tudja ezt, mert ott a markolatvégi lyuk kisebb lett.

ESEE Izula 2 tokban
ESEE Izula 2 tokban

Persze az Izula 2 alapvetően jobb fogást ad a hosszabb és vastagabb markolata miatt. Ennek még nagyobb jelentősége van akkor, ha valakinek nagyobb a keze. Túrakésnek emiatt az Izula 2 egyértelműen jobb választás. Számomra viszont ez nem sarkalatos szempont, mert fő túrakésnek inkább a jóval nagyobb Mora Garberg vagy ESEE 4 késeket használom, az Izula inkább EDC és tartalékkés szerepben van velem. Nálam a könnyebb viselhetőség felülírja a jobb fogás előnyét.

ESEE Model 4, Izula 2 és Izula
ESEE Model 4, Izula 2 és Izula

A micarta markolatpanelek érdekesek. Ezek adják talán a legjobb fogást egy késnek, de cserébe elég könnyen elkoszolódnak, és a tisztításuk pont a jó fogást adó porózusságuk miatt piszokul nehéz. A munkakésnél ez nem számít, az úgy néz ki, ahogy, ott belefér a kissé hobós megjelenés. A mindennapos hordásnál viszont eléggé rosszul tud festeni az elszíneződött, itt-ott kosz-foltos markolattal a kés. A G10 vagy egyéb paneleknél ilyen probléma sokkal kevésbé jelentkezik. Ha csak az Izula 2 késem volna, akkor én a kosz-mágnes micarta panelektől rövid úton megszabadulnék. Nem véletlen, hogy konkrétan egyetlen micarta markolatos késem sincs az Izula 2 mellett.

ESEE Izula és Izula 2
ESEE Izula és Izula 2

Az Izula és Izula 2 Zytel tokja megegyezik, masszívan fogja a kést, és az övcsíptetője is egészen jó. Én mégis inkább egy Blade-Tech Tek-Lok rögzítőt használok hozzá, mert a vízszintes pozícióhoz ez jobb. A Tek-Lok szélesebben és biztosabban fog, így kevésbé lötyögős a horizontális rögzítés, és persze a műanyag sokkal kevésbé szedi szét az övet, mint az ESEE fém csipesze. A Tek-Lok rögzítőből több méret is kapható, de hiába pici az Izula, a nagyobb Tek-Lok kell a tok 1,5 collos osztásához.

ESEE Izula 1 Blade-Tech Tek-Lok rögzítőn
ESEE Izula 1 Blade-Tech Tek-Lok rögzítőn

Az Izula 1 és az Izula 2 is szuper kések, árnyalatnyi eltérések vannak köztük, de pont ezek miatt nem válnék meg egyiktől sem. Ha viszont valamiért csak egyet tarthatnék meg, akkor én egyértelműen az Izula 1 mellett döntenék, markolatpanelek nélküli verzióban természetesen. Nekem ez vált be jobban, belőle lett a mindennapos társ.

ESEE Izula 2 kézben
ESEE Izula 2 kézben

A kések bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.