Convoy M21C-U XHP70.2 elemlámpa

A Convoy M21C az egyik kedvenc keresőlámpám, amelynek egyetlen hátrányaként a hátsó kapcsolóját tudom csak említeni. Alig vártam az oldalsó kapcsolóval szerelt változat megjelenését, amely az M21C-U jelzést kapta a gyártótól. Szerencsére a Convoy ezúttal sem okozott csalódást.

A Convoy M21C-U ugyanolyan kőkemény papírdobozban érkezett, mint az M21C. Szüksége is volt a kemény csomagolásra, mert a doboz sarkát gyakorlatilag eltüntették a szállítás során. A csomagban persze semmiféle körítés nincs, még egy tartalék O-gyűrűt sem mellékel a gyártó, de a lámpa nagyon-nagyon baráti árát figyelembe véve ezen nincs mit csodálkozni. Inkább a körítésen spóroljon a gyártó, mintsem a lámpán.

Convoy M21C-U doboz
Convoy M21C-U doboz

Convoy M21C-U

A Cree XHP70.2 LED már számos nagyobb lámpában is jól szolgált, és ebben a lámpában is kiválóan teszi a dolgát. A LED és a reflektor gyakorlatilag megegyezik az M21C és M21C-U modellben, így nem meglepő, hogy a két lámpa vetítési képe is azonos. A lámpa három színben kapható, fekete, szürke és homokszín van belőle. Én egy szürkére csaptam le, mert a lámpa-gyüjteményem 98%-a fekete.

ModellConvoy M21C-U XHP70.2 NW
Típuskeresőlámpa
EmitterCree XHP70.2 NW
Reflektoralumínium smooth
LencseAR bevonatos edzett üveg
Fényáram4300lm
Fényerő40000cd
Hatótáv400m
Firmware
Módokfokozatmentesen állítható, memória funkcióval
Akku1 x 21700
Kapcsolóelektronikus, oldalsó
Fej átmérő55 mm
Hossz159 mm
Tömeg274 g (akku nélkül)
VízállóságIPx6

Az M21C-U lámpa is három fő részre bontható, és nem rejt különösebb meglepetéseket az elődmodellhez képest. A LED, a reflektor és a lámpatest nagy része gyakorlatilag nem változott. Az oldal kapcsoló ebben a méretben is sokkal kényelmesebb, mint a hátsó, taktikai kapcsoló.

Convoy M21C-U részei
Convoy M21C-U részei

Ez a lámpa is hozza a szokásosan megbízható Convoy minőséget. Az anyagok és a felületkezelés is rendben van. Engem egyetlen apróság zavart csak, a lámpafej felőli oldalon az akkumulátor érintkezője nem rugós, csak egy réz hengeren fekszik fel az akku. A régebbi Convoyok mindkét oldalon rugós megoldása nekem szimpatikusabb volt.

A lámpa már az újabb Convoy UI-t kapta, így alapértelmezetten rendelkezésünkre áll a ramping mód, az azonnali turbó és a holdfény lehetősége is. A menürendszeren többen kifogásolják, hogy a lámpa zárásához 10 kattintás kell. Az egyszer biztos, hogy ilyet véletlenül nem nyomunk a lámpán, de én ezt nem érzem problémásnak.

Convoy M21C-U LED
Convoy M21C-U LED

Convoy M21C-U tapasztalatok

A lámpa tudja azt, amit az M21C is tudott, így kb. a legjobb 21700-as keresőlámpák közé illik. Brutálisan sok fényt terít, és elég sokáig tartja a méreteihez képest teljesen elfogadható, 1500 lm körüli fényáramot. A lámpa jelentős mennyiségű szórt fényt is ad, így nagyon-nagyon kényelmesen használható túrázáskor vagy keresgéléshez.

18650, 21700, Astrolux EC01, Convoy M21C-U, Convoy M21C, Convoy L21A
18650, 21700, Astrolux EC01, Convoy M21C-U, Convoy M21C, Convoy L21A

Egyetlen komoly gondom az M21C-U lámpával az új felhasználói felület. A ramping mód koránt sem működik olyan flottul, mint azt az Andurilos lámpákban megszoktuk. Alapvetően szeretem az egygombos rampingot, de ebben a lámpában egyszerűen béna lett a megvalósítása. Olyan vontatottan indul el, hogy lassú és nehézkes a szükséges fényerő beállítása. Én inkább a 4 módos UI-t kapcsoltam be a lámpán.

A NarsilM és Anduril sokkal összetettebb menürendszerének a használata sem okoz gondot általában, de a Convoy 5 klikkes akkufeszültség lekérdezését a gumikapcsolón nekem csak néha-néha sikerül lemorzéznom. Az pedig különösen szerencsétlen megoldás, hogy 1 klikk ide vagy oda már teljesen mást csinál, pl. konkrétan beállításokat módosít. A Convoy programozója legalább egyszer rápillanthatott volna a konkurencia termékeire. Persze nem halálos problémák ezek, csak nehezen illik a Convoy egyébként kiforrott megoldásaihoz.

A menürendszer kiforratlanságán túllépve az M21C-U már csak pozitív meglepetéseket tartogat. Üzemidőben, melegedésben, fényerőben egyaránt felülmúlja a várakozásokat. Nálam a jóval méretesebb Convoy L6 lámpát is sikerült kitúrnia, mert az szinte már csak üzemidőben múlja felül, de egy tartalék akkuval az is elég könnyen orvosolható.

Mérési eredmények

A lámpát ezúttal is a szokásos körülmények között, zárt térben, légmozgás nélkül teszteltem. A fényerő kb. 4 perc után jelentősen visszaesett, miután a lámpa fejrészének hőmérséklete elérte a 48 °C körüli értéket. Az M21C-U 38% körüli fényerőt tudott tartani az akku lemerüléséig. Ez turbó fokozatban teljesen elfogadható eredmény, gyakorlatilag sok drágább lámpa sem tudja ezt. Természetesen szabad téren, szellőzéssel jelentősen javulnának az eredmények.

Convoy M21C-U + Samsung INR21700-40T
Convoy M21C-U + Samsung INR21700-40T

A lámpa bekapcsolás után 30 másodperccel mért fényereje 42691 cd volt, ami az adatlapnak megfelelő érték. Ez 413 m számított hatótávot jelent, ami egy keresőlámpához bőven több, mint elegendő.

Convoy M21C-U kézben
Convoy M21C-U kézben

Összefoglaló

Az M21C-U nem okozott nagy meglepetést, de egy picit jobb lett, mint az elődje. Annyit nem lép előre, hogy az M21C-t érdemes volna lecserélni rá, de így is esélyesen pályázhat nálam a legjobb ár-érték arányú XHP70.2 ledes lámpa címére. Ha azt is hozzáveszem, hogy 10 ezer forint alatt hozzá lehet jutni kuponos napokon, akkor szerintem jelenleg nincs is vetélytársa. A kissé esetlen ramping módja és menüje mellett is feltétel nélkül ajánlom.

A lámpák bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.

Ajánlott