Astrolux C8 elemlámpa

A C8 elemlámpa először a Convoy kínálatában jelent meg, de jelenleg már 8-10 kínai gyártó is forgalmazza a kisebb-nagyobb mértékben módosított változatait. Szinte mindenki ismeri, és közel 4 éve töretlen a népszerűsége. A C8 egy megkerülhetetlen elemévé vált az elemlámpák mini-thrower kategóriájának. Nekem az Astrolux C8 kiadása van meg, amely néhány apró, de mégis fontos előrelépést tartalmaz az eredeti Convoy modellhez képest.

Az Astrolux C8 egy picit öncélú lámpa. A rendkívül szűk, de erős fénye miatt kevéssé alkalmas általános, ház körüli igényeknek megfelelő használatra. Keresőlámpának a 18650 akku viszonylag szűk kapacitása miatt kevés picit. Mindezektől függetlenül ez a néhány éves C8 modell mutatja legjobban, hogy egy jól felépített, korszerű lámpa mennyire más, mint a hypermarketek polcain lévő, neves elemgyártók márkaneve alatt futó műanyag tákolmányok.

Astrolux C8 dobozával
Astrolux C8 dobozával

Astrolux C8

Az Astrolux C8 egy igencsak vastag, fehér papírdobozban, alaposan kibélelve érkezik. Nem sok esélyt ad a gyártó annak, hogy a lámpa megsérüljön szállítás közben. A szokásos csuklópánt és tartalék tömítés mellett egyebet nem találunk a dobozban, de a lámpa cserébe nagyon olcsón kapható. Kuponokkal csak két sajtos pizza árát kell rászánni. A kert végébe odavillantani pedig ez a lámpa is sokkal több, mint elég.

ModellAstrolux C8 XP-L HI CW 6500K
Típusmini thrower
EmitterCree XPL HI (CW) LED
Reflektoralumínium smooth
LencseAR bevonatos edzett üveg
Fényáram1300 lm
Fényerő102000 cd
Hatótáv639 m
FirmwareBLF A6
Módok4/7 mód, módmemóriával (1, 10, 70, 200, 400, 800 és 1300lm)
Akku1 x 18650
Kapcsolómechanikus, hátsó, reverse clicky
Fej átmérő44,5 mm
Hossz143 mm
Tömeg152 g (akku nélkül)
VízállóságIPx8

A lámpatest egy az egyben megegyezik a Convoy C8 modellel, ugyanaz a három részre bontható felépítés. A kialakítása annyira bevált, hogy igazából azonos méretben még egy gyártónak sem sikerült a Convoy C8 lámpatestet úgy átalakítania, hogy hőleadásban vagy bármi egyébben jelentősen felülmúlják az eredetit. Az AR bevonatos üveg, a smooth reflektor, az apró Cree LED mind hozzátesznek picit ahhoz, hogy a C8 évek óta a mini-throwerek trónján üldögélhessen. Összefoglalva, nagyon rendben van a lámpa minden porcikája.

Astrolux C8 részei
Astrolux C8 részei

Astrolux C8 tapasztalatok

Amint írtam már, a C8 lámpa a méretei ellenére nem ház körüli nézelődésre való, a fénye nagyon-nagyon koncentrált, csak távoli dolgok megvilágítására alkalmas. Közelre még hellyel-közzel sem használható, hiszen szórt fénye alig-alig van, csak egy bántóan erős, apró fénykört tudunk magunk elé vetíteni vele, amitől még annyira sem fogunk látni, mint lámpa nélkül tennénk. Távolra viszont nagyon-nagyon szépen hord a lámpa. Még 200 m távolságban is igazán használható mennyiségű fényt kapunk. A nagyon szűk nyaláb miatt ködös vagy csapadékos időben bónuszként egy fehér fénykard effektust ad, ami roppant látványos, csak sajnos a láthatóságot ténylegesen nem segíti, hanem rontja.

Astrolux C8 LED
Astrolux C8 LED

A lámpa fogásra kiváló, a súlya észrevehetetlen. Az igencsak erős turbó mód 45 másodperc után automatikusan kapcsol ki, de a lámpa feje ennél kevesebb idő alatt is átlépi az 50°C hőmérsékletet. Viszont a step-down után is tovább melegszik, és a fej hőmérséklete könnyen elérheti a 70°C-ot is. A hővédelem hiánya miatt mindenképpen óvatosan kell bánni vele, de a C8 csak ezt az egy árat kéri el a cserébe adott bőséges mennyiségű fényért.

Astrolux C8 összehasonlítás
Balról jobbra: 18650 akku, 26650 akku, Astrolux C8, Astrolux FT03, Convoy L21A, Convoy L6

Mérési eredmények

A mérés ismét zárt térben készült. Természetesen ez a lámpa is jobb eredményt produkálna jó szellőzéssel, valós körülmények között. A lámpa fejhőmérséklete már a 45 másodperces visszalépés előtt elérte az 50°C értéket, majd egészen 67°C-ig fűtötte fel magát. A turbó mód kikapcsol ugyan, de még ezután is tetemes mennyiségű fényt ad a lámpa, amíg csak az akkumulátor kapacitása engedi. A tesztet 2 és fél óra után szakítottam meg, mert a lámpa itt már olyan kevés fényt produkált, hogy azzal a majdnem merült akku mellett is órákig tartott volna, mire az LVP lekapcsol.

Astrolux C8 + KeepPower 18650
Astrolux C8 + KeepPower 18650

A lámpa fényerősségét 30 másodperccel a bekapcsolás után mértem, így 103998 cd értéket kaptam. Ez a gyári érték, és ez ettől a lámpamérettől egyszerűen félelmetesnek ható fényerő. Akkor is szemet gyönyörködtető, ha minden másodperccel esik. Nem hiába annyi ember kedvence az Astrolux C8.

Összefoglaló

Az Astrolux C8 egy olcsó és nagyon-nagyon barátságos lámpa, avatatlan szemeknek megdöbbentő fényerővel. Szerintem nincs olyan lámpagyűjtő, akinél ne lenne legalább egy C8-as, mert minden mini throwert ehhez képest szoktak értékelni. Ha valakinek távolra világító, valóban zsebben hordható lámpa kell, akkor én csakis a C8 modelleket ajánlom.

Astrolux C8 kézben
Astrolux C8 kézben

A lámpák bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.