Astrolux EC03 elemlámpa

Az Astrolux EC03 lámpa a meglehetősen népszerű EC01 lámpa utódjának, továbbfejlesztésének tekinthető. Ahogyan az előd is, az EC03 is igazából egy elég szűk, lámpa-mániákus csoport számára készült. A gyengébbeket még közülük is biztosan eltántorítja a lámpa futásidő grafikonja, pedig elég sokat veszítenek az EC03 lámpa kihagyásával.

Az Astrolux EC03 modellt az EC01-hez hasonlóan a Sofirn gyártja a Banggood számára, hogy a saját, Astrolux márkanevük alatt forgalmazzák világszerte. Az EC01 sok tekintetben, de ár-érték arányát tekintve biztosan leiskolázta a teljes konkurenciát. Pont emiatt az EC03-nak már komoly elvárásokkal kellett szembenéznie lámpás körökben, de avatatlanabb kezekbe is elég sok került belőle. Ez a két tényező már megalapozta, hogy a lámpa sokaknak okozzon csalódást, és így a megítélése is eléggé vegyes legyen. Szerintem a lámpa egyáltalán nem rossz, de az átlagosnál valamivel több hozzáértést igényel, vélhetően emiatt is húzzák le sokan a lámpás fórumokon.

Astrolux EC03 doboz
Astrolux EC03 doboz

Astrolux EC03

A lámpa a szokásos Sofirn minőséget hozza. Masszív, jól összerakott, de a felületkezelése az EC01 modell felületkezelésével egyezik meg, azaz picit elmarad a Convoy vagy a Mateminco termékeknél megszokott szinttől. Nem rossz, csak itt-ott élesebb egy-két perem, és picit gyengébb az eloxálás. A csomagban tartalék O-gyűrűket, csuklópántot és egy 18650 adaptert kapunk. Nem sok, de cserébe a lámpa ára roppant baráti.

ModellAstrolux EC03 CW
Típusáltalános
Emitter3 x Cree XHP50.2 CW LED
Reflektoralumínium smooth
LencseAR bevonatos edzett üveg
Fényáram6700 lm
Fényerő23000 cd
Hatótáv303 m
FirmwareAnduril
Módokfokozatmentesen állítható fényerő, memória funkcióval
Akku1 x 21700 vagy 1 x 18650
Kapcsolóelektronikus, oldalsó
Fej átmérő48,5 mm
Hossz126 mm
Tömeg175 g (akku nélkül)
VízállóságIPx8

A lámpatest itt is a szokásos, leginkább az EC01 lámpát idézi. A fej itt is egy méretes acél bezel gyűrűvel indít, amely egy tükröződésgátló réteggel ellátott lencsét véd. A Cree XHP50.2 LED-ek a háromledes lámpához képest méretes, alumínium reflektor mélyén helyezkednek el. A fejen az előző lámpáról megismert, visszajelző LED-del ellátott kapcsoló és a töltőport is helyet kapott. A lámpatest csöve és a zárókupak gyakorlatilag az EC01 modellen megismerttel egyezik meg.

Astrolux EC03 LED
Astrolux EC03 LED

A lámpa USB Type-C csatlakozón keresztül tölthető, a beépített töltő pedig elég pontosan teszi a dolgát. Egy Li-Ion töltő beszerzése első körben meg is úszható vele, de én hosszabb távon egy olyan töltő beszerzését ajánlom, amely az akkuk állapotáról is ad valamiféle visszajelzést. Az EC03 ugyanis eléggé meg tudja hajtani az akkukat.

A lámpát én 35A terhelhetőségű Samsung akkuval használom, ami csak addig tűnik soknak, míg kiderül, hogy a 3 darab Cree LED turbó módban bizony 23-24A áramfelvételt is képes produkálni. Kisebb vagy védett akkuval nem is érdemes kísérletezni ennél a lámpánál. Az akku töltöttségéről az oldalsó nyomógombba épített LED fénye tájékoztat. Sokan ódzkodnak attól, hogy a gomb kikapcsolt módban is folyamatosan világít, pedig ennek a fogyasztása szinte elhanyagolható. Én szeretem, hogy a sötétben is könnyű megtalálni vele a lámpát.

Astrolux EC03 tapasztalatok

Az EC03 is az Anduril szoftvertől megszokott, széles körű konfigurálhatóságot adja. Rengeteg látványos villogó módja van, képes gyertyafényt vagy villámlást is szimulálni, de elalvásban is segíthet a fokozatosan halványodó, majd kikapcsoló üzemmódjával. Persze ezek csak akkor igazán előnyök, ha valaki időt szán a lámpára, és megtanulja az Anduril menürendszerét. A legtöbb embert nem érdekli ennyire a lámpája, nekik viszont emiatt a keserű részéből jut több.

A lámpában rejlő lehetőségeknek leginkább a lámpatest mérete szab határt, az viszont nagyon. A fej ugyanis nagyon gyorsan melegszik át a három izom-ledtől, így a hővédelem is nagyon hamar beavatkozik. A bekapcsolás után így is széles mosolyt csal az arcokra, hogy a pici lámpa egy autó fényszórójának konkrétan a négyszeres fényáramát adja, csakhogy ez nem tart soká.

Astrolux EC03 részei
Astrolux EC03 részei

A lámpa hőfokszabályozása sajnos eléggé furcsára sikerült. A lámpa gyakorlatilag már a bekapcsoláskor elkezd visszavenni a fényerőből, ami a méreteit nézve érthető. Viszont első körben nálam a visszalépést olyan indokolatlanul alacsony fényáramnál fejezte be, amikor talán 200 lm, ha szivárgott még belőle. A turbó persze újra bekapcsolhatóvá vált a lehűlés után, de rövid idő után újra visszaállt a lámpa a használhatatlanul alacsony fényáramra. Elég egyértelmű volt, hogy a lámpa hővédelme rendetlenkedik, de Anduril esetén szerencsére lekérdezhető és kalibrálható a hőmérsékletszenzor.

Hamar kiderült, hogy a gyári kalibrálás, illetve annak a hiánya miatt a lámpám hőmérése közelében sem volt a valós hőmérsékletnek. Gyakorlatilag 12°C-kal mért többet a valósnál, ami rögtön magyarázatot is adott a fenti anomáliára. A kalibrálás után javult a helyzet, bár a 4-500 lm körül megállapodó fényáram azért így sem lett eget rengető.

A picit furán működő hővédelem és a lámpatest mérete együtt olyan mértékben korlátozza a lámpa valós használhatóságát, hogy szerintem hétköznapi feladatokra már-már alkalmatlan a lámpa. Óriásit lehet villantani lehet vele a laikusok előtt, de sajnos minden egyéb feladatra létezik az EC03-nál jobb, logikusabb választás. Mondom ezt úgy is, hogy a kedvenceim között tartom számon ezt a lámpát.

18650, 21700, Astrolux EC01, Astrolux EC03, Convoy M21C-U, Convoy L21A
18650, 21700, Astrolux EC01, Astrolux EC03, Convoy M21C-U, Convoy L21A

Astrolux EC03 hőmérséklet kalibrálása

Az Anduril nagyon jó lámpa-szoftver, de a menürendszerében elsőre könnyű elveszni, és a használati útmutató sem mindig segít. Emiatt leírom kicsit zanzásítva a hőmérséklet kalibrálásának menetét.

A kalibráláshoz elsőként kapcsoljuk ki a lámpát, és hagyjuk teljesen szobahőmérsékletre hűlni. Hőmérővel mérjük meg a szoba pontos hőmérsékletét, majd a kikapcsolt lámpánál nyomogassuk a következők szerint a nyomógombot.

3 klikk (BattCheck – akkumulátor teszt mód)
2 klikk (Sunset – naplemente mód)
2 klikk (Beacon – jelzőfény mód)
2 klikk (TempCheck – hőmérséklet mód)

Ha eljutottunk ide, akkor itt a lámpa levillogja nekünk, hogy a szenzora szerint épp hány fokos. Először elvillogja a tízes helyi értéket, majd rövid szünet után elvillogja az egyes helyi értéket, hosszabb szünet után pedig kezdi elölről. Például a 2 villogás, szünet, 4 villogás jelentése 24°C. Ha ez nem egyezik meg a szobánk hőmérsékletével, akkor kell kalibrálni.

Kalibráláshoz a TempCheck módban (amikor az aktuális hőmérsékletet villogja a lámpa) kell nyomogatnunk. Ha nem ebben van a lámpa, akkor a fentiek szerint jussunk el ide, majd jöhet a kalibrálás.

4 klikk (Thermal cfg – hőmérséklet beállítás mód)

A lámpa egy normál villanás után stroboszkópszerűen villódzni kezd. Ebben a villódzó módban vihetünk be adatokat, kb. 2 másodpercünk van rá, hogy ezt elkezdjük. Ha a szobánk 24 fokos, akkor ebben a villódzó módban kell 24-et kattintanunk, majd megvárnunk, hogy a következő menüpontra, a hőmérséklet limit beállítására lépjen a lámpa. Két villanás után a villódzó módban adhatjuk meg, hogy a lámpánk hővédelme 30 °C fölött hány fokkal avatkozzon be. Az alapértelmezett érték 45°C, de az 50°C célszerűbb, ehhez tehát 20-at kell kattintanunk. Ha mindent jól csináltunk, akkor néhány másodperc múlva visszakerülünk a TempCheck menübe, ahol a lámpa immáron a valós hőmérsékletet villogja el nekünk.

Astrolux EC03 Anduril UI
Astrolux EC03 Anduril UI

Röviden (24°C szobahőmérsékleten, 50°C hővédelemmel):

lámpa kikapcs – lehűlés – 3 klikk – 2 klikk – 2 klikk – 2 klikk – mért hőmérséklet ellenőrzése – 4 klikk – várakozás a villódzó módra – 24 klikk – várakozás a villódzó módra – 20 klikk – várakozás – mért hőmérséklet ellenőrzése – kikapcs

Csupán 57 klikk a megfelelő ütemben, és készen is vagyunk.

Mérési eredmények

Az Astrolux EC03 mérését a szokásos körülmények között végeztem, azaz zárt térben, RPi-re kötött fényerő és érintés nélküli hőmérséklet mérő szenzorokkal. A lámpa 6700 lm fényárama a jelentős hőtermelés miatt már másodpercekkel a bekapcsolás után is nagyon meredeken esett, és 5 perc után már csak alig 4% maradt belőle. Tartok tőle, hogy a picike lámpatest miatt a jobb szellőzés sem sokat javítana az eredményeken. A turbó módból visszahűlt lámpa 8% körüli fényáramot tudott tartani, ami 500 lm körüli értéket jelent. Azt kell mondjam, hogy futásidő grafikonból azért láttam már sokkal szebbeket.

Astrolux EC03 + Samsung INR21700-40T
Astrolux EC03 + Samsung INR21700-40T

A bekapcsolást követően 28873 cd fényerőt mértem, ami 339 m számított hatótávot ad. Ez elég tisztességes érték a lámpától, de valójában ez csak a bekapcsolás után, rövid ideig áll a rendelkezésünkre.

Összefoglaló

Az EC03 lámpa ajánlása kapcsán eléggé kettősek az érzéseim. Egyrészt az EC03 látványos mennyiségű fényt tud kibocsátani, másrészt olyan gyorsan esik a fényereje, és olyan alacsony szinten állapodik meg, amely a használhatóság legalsó határát súrolja. Hozzá kell tennem, hogy 5-ből 4 ember nem képes kalibrálni sem, pedig anélkül még rosszabbul teljesít ez a lámpa. Én mégis szerettem, és emiatt ajánlom is, de szigorúan csak a lámpa-mániákusoknak!

Astrolux EC03 kézben
Astrolux EC03 kézben

A lámpák bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.

Ajánlott