Olight M2R Pro Warrior elemlámpa

Az M2R Warrior bejegyzésében már említettem az Olight M2R Pro taktikai lámpáját, amely 2019. végén jelent meg. Idén, nyár elején egy hétvégi akcióban konkrétan féláron lehetett hozzájutni a lámpához, így beszereztem egy példányt ebből is. A bejegyzéssel persze szokás szerint késtem picit, de még így is hamarabb került erre sor, mint sok tavalyi lámpára. Lassan-lassan igyekszem pótolni az összes elmaradásomat.

Az Olight M2R Pro Warrior lámpát óhatatlanul az elődmodellhez kell hasonlítsam, pedig a nevén kívül nem sok köze van hozzá. Ez persze önmagában még nem volna gond, de sajnos nem írhatom, hogy mindenben előrelépést hozott az újabb modell.

Olight M2R Pro Warrior doboz
Olight M2R Pro Warrior doboz

Olight M2R Pro Warrior

Az M2R Pro a szokásos, kemény dobozos Olight dobozban érkezett, és prémium lámpához méltó körítést kapott. Az egyébként nem túl méretes dobozban akku, töltő, klipsz, tok, csuklópánt is helyet kapott. Gyakorlatilag egy teljes a taktikai lámpa-szettet kapunk.

ModellOlight M2R Pro Warrior
Típustaktikai
EmitterCree XHP35 HD LED
ReflektorTIR
LencseTIR
Fényáram1800 lm
Fényerő22400 cd
Hatótáv300 m
Firmware
Módok6 mód + stroboszkóp, memória funkcióval
Akku1 x 21700, tartozék
Kapcsolóelektronikus hátsó és oldalsó
Fej átmérő29,.5 mm
Hossz136,5 mm
Tömeg105 g (akku nélkül)
VízállóságIPx8

Az Olight nem közli a LED típusát, ami számomra egyáltalán nem egy szimpatikus lépés. Több helyen XHP35 HI (dóm nélküli) LED-ként azonosítják a lámpában lévő emittert, pedig valójában egy Cree XHP35 HD (dómos) LED van benne, amelyet az Olight gyárában dedómolnak. Nem tudom, hogy miért nem eleve HI típust használnak, de valamiért biztosan így éri meg jobban.

Olight M2R Pro Warrior LED
Olight M2R Pro Warrior LED

A lámpa szokásosan két részre bontható. A meglehetősen éles acél bezel gyűrűje üvegtörésre vagy önvédelemre is alkalmas, de cserébe az agresszív fogazása a zsebeknek kevésbé barátja. A panaszok miatt az Olight egy időben elérhetővé tett egy smooth bezel nevű, M2R bezeljéhez hasonló gyűrűt is a shopokban. Engem egyáltalán nem zavar ez, így nem cseréltem le.

A tartozék akkumulátor a 21700-as Olight lámpáknál szokásos 5000 mAh kapacitású, speciális akku. A specialitása abban rejlik, hogy az akku pozitív pólusának oldalán a negatív is ki van vezetve, a pozitívat pedig műanyag perem védi. Ennek persze vannak hozadékai, ez az akku nem tölthető normál Li-Ion akkutöltőben, a lámpában pedig nem tölthető más akku. Nem halálos problémák ezek, de az M2R megoldását én picit jobban kedveltem.

Olight M2R Pro Warrior részei
Olight M2R Pro Warrior részei

A lámpába végre használható töltöttség visszajelzés került, így nem csak közvetlenül a lemerülés előtt kapunk infót, hanem a háromszínű fényjelzés alapján valamelyest nyomon követhetjük az akkunk töltöttségi szintjét. Egy taktikai lámpánál szerintem ez a minimum.

A mágneses töltés előnyeiről már írtam, igazából ennél kényelmesebbet elképzelni is nehéz. Az újabb Olight lámpákhoz ráadásul már MCC3 töltőt adnak, ami jelentősen gyorsabbá teszi a töltés folyamatát. Megfelelő teljesítményű USB töltővel (2A) a 21700-as akku sokkal gyorsabban töltődik fel az M2R Pro lámpában, mint a 18650-es az M2R-ben.

Olight M2R Pro Warrior tapasztalatok

Először a negatívumokról írok. Az M2R lámpa hátsó kapcsolóját konkrétan utáltam, mert a lámpatestbe süllyedő kapcsolót még kesztyű nélkül is nehéz használni. Az Olight meghallgatta a felhasználók sirámait, és az M2R Pro hátsó kapcsolóját már picit jobban kiemelte a síkból. Azt kell mondjam, hogy sajnos most sem végeztek tökéletes munkát. Javult ugyan a helyzet, de a kapcsoló így is csak a használhatóság alsó határát súrolja.

18650, 21700, Olight Warrior Mini, M2R Warrior, M2R Pro Warrior, Seeker 2 Pro
18650, 21700, Olight Warrior Mini, M2R Warrior, M2R Pro Warrior, Seeker 2 Pro

Az elődmodell oldalkapcsolójával is voltak gondok, konkrétan, hogy kesztyűben gyakorlatilag lehetetlen rátalálni. Nos, az Olight sajnos elengedte a füle mellett az ezzel kapcsolatos panaszokat, mert az M2R Pro kapcsolója pont olyan problémás, mint az előző modellé volt. Itt is csak a klipsz pozicionálásával tudjuk megkönnyíteni a kapcsoló megtalálását. Ez olyan pont, aminek egy prémium gyártó prémium vonalas termékénél nem így kellene lennie.

A lámpa EDC szerepkörben tökéletes, nagyon komoly fényereje van, aminek a nagy része nagyon hosszú ideig rendelkezésünkre is áll. Taktikai lámpaként viszont nem látom ilyen rózsásnak a helyzetét. A TIR lencse által vetített, méretes, de nagyon-nagyon kontrasztos hot-spot a taktikai felhasználásnál komoly hátrány is lehet. Közelre világítva a fényes, kontrasztos kör miatt előállhat olyan helyzet, hogy néhány méterről valakinek az arcára világítva a személy kezeit és lábait már nem világítja meg a lámpa. Főként ez az a helyzet, ahol az M2R Warrior az erősebb spill miatt sokkal jobban teljesít.

Olight M2R Pro Warrior
Olight M2R Pro Warrior

Vannak dolgok, amikben viszont a lámpa szinte verhetetlen. A legerősebb mód fényereje (nem a turbó) nagyon-nagyon hosszan rendelkezésünkre áll. Ha valakinek elege van abból, hogy a legtöbb lámpa percenként felezi a fényerőt, akkor érdemes megtapasztalnia az M2R Pro lámpát, mert ez a lámpa 1 óra után is kb. ugyanúgy világít, mint bekapcsoláskor. Melegszik persze, de egyáltalán nem kontrollálatlanul.

Mérési eredmények

A taktikai lámpáknál szokásos módon született meg a lámpa alábbi futásidő grafikonja, azaz aktív hűtés mellett High fokozaton (750 lm) járattam a lámpát. Azt kell mondjam, hogy a lámpa és a 21700-as akku nem okozott csalódást, a fényerő csak több, mint 2 óra után csökkent, és a lámpa több mint 3 óráig világított.

Olight M2R Pro Warrior - High
Olight M2R Pro Warrior – High

A bekapcsolás után 30 másodperccel 24566 cd fényerőt mértem, ami 200 m számított hatótávot jelent. Egy taktikai lámpától ez nem rossz eredmény.

Összefoglaló

Az Olight M2R Pro Warrior egy klassz lámpa, EDC szerepkörben szinte tökéletes is. Viszont van egy-két dolog, amiben még fejlődnie kellene ahhoz, hogy taktikai lámpaként is ajánlott címkét kaphasson tőlem. A hiányosságai miatt az árcéduláját én jelenleg kissé túlzónak találom.

Olight M2R Pro Warrior kézben
Olight M2R Pro Warrior kézben

A lámpák bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.