Astrolux EC01 elemlámpa

Az Astrolux EC01 elemlámpa még 2019-ben jelent meg, és elég sokat várt nálam arra, hogy egy bejegyzés születhessen róla. Ez csupán az időhiánynak tudható be, mert a lámpa maximálisan megérdemel néhány magasztaló szót.

Az Astrolux legtöbb lámpája a Mateminco gyártósorairól származik, de az EC01 beszállítója a feltörekvő Sofirn volt. A lámpa picit gyengébb eloxálásán és a kevésbé lekerekített élein ez sajnos meg is látszik, ezekben egyértelműen a Sofirn a gyengébb. A lámpa komolyabb negatívumait ezzel fel is soroltam, mert egyebekben a lámpa maximálisan hozza a méretei alapján elvárható szintet.

Astrolux EC01 doboz
Astrolux EC01 doboz

Astrolux EC01

Az EC01 egy olcsó lámpa, és ezt jól mutatja a csomagolása is. Egy kissé vacak kartondobozban, bubis zacskóba dobva érkezett a lámpa, két O-gyűrűvel és egy csuklópánttal. A többi Astroluxra jellemző, kőkemény kartonos, szivaccsal bélelt dobozt ugyan nem kapjuk meg, de cserébe a lámpa az egyik legjobb Astrolux modell lett.

ModellAstrolux EC01 NW
Típusáltalános
EmitterCree XHP50.2 NW LED
Reflektoralumínium OP
LencseAR bevonatos edzett üveg
Fényáram3500 lm
Fényerő22201 cd
Hatótáv298 m
FirmwareAnduril
Módokfokozatmentesen állítható fényerő, memória funkcióval
Akku1 x 21700
Kapcsolóelektronikus, oldalsó
Fej átmérő37 mm
Hossz120 mm
Tömeg119 g (akku nélkül)
VízállóságIPx8

Az EC01 felépítése egyáltalán nem a legolcsóbb szegmens lámpáit idézi. Már a méretes, rozsdamentes acél bezel gyűrű is eléggé tekintélyt parancsoló, így egyáltalán nem kell féltőn bánni a lámpával. A kellemes méretű, narancsos reflektor mélyén ülő Cree XHP50.2 LED pedig sokkal nagyobb lámpákban is eléggé jól teljesít.

Astrolux EC01 részei
Astrolux EC01 részei

Az USB Type-C töltés lehetősége csak hab a tortán. Igazából kevés lámpánál bízok meg az integrált töltésben, és sokkal szívesebben nézek rá az akku állapotára is a töltésekor. Persze ettől még jól tud jönni, ha nincs a kezünk ügyében egy jobb Li-Ion töltő. Az EC01 pedig ebben is rendesen végzi a dolgát.

Astrolux EC01 LED
Astrolux EC01 LED

Astrolux EC01 tapasztalatok

A lámpa fényereje rendben van, legalábbis addig, amíg a lámpatest el nem éri a kritikus hőmérsékletet. Sajnos, ez nem sok idő, hiszen egy picike, tenyérben elférő lámpáról beszélünk. Nagyjából 5 percig kényeztet minket a fény, utána kijózanítóan közbeszól a hővédelem. A keletkező hőt ilyen kis lámpatest egyszerűen nem tudja hatékonyan átadni a környezetének.

18650, 21700, Astrolux EC01, Astrolux EC03, Convoy M21C-U és Convoy L21A
18650, 21700, Astrolux EC01, Astrolux EC03, Convoy M21C-U és Convoy L21A

Mérési eredmények

A szokásos körülmények között, zárt térben végzett mérés alapján készült az EC01 turbó módjának alábbi futásidő grafikonja. A gyors melegedés miatt a lámpa fényárama 7 perc alatt csökken le 6% körüli értékre, ami 200 lm körüli, azaz már roppant alacsony fényáramot jelent. A lehűlt lámpán persze ismét megemelhető a fényáram, vagy a turbó mód is ismét aktiválható. Azt kell mondjam, hogy ennyire csúnya futásidő grafikont azért elég kevés lámpa tud produkálni.

Astrolux EC01 + Samsung INR21700-40T
Astrolux EC01 + Samsung INR21700-40T

A lámpa bekapcsolás után 22000 cd fényerőre képes, ez 290 méteres számított hatótávot ad. Ez nem volna rossz érték, de beárnyékolja kicsit, hogy nagyon rövid idő alatt a zuhan vissza az induló érték töredékére.

Összefoglaló

Az Astrolux EC01 nem egy rossz lámpa. Közepes fokozaton használva általános felhasználásra bőven alkalmas, és még villantani is lehet vele. Mégis elsősorban az ára az, ami miatt ajánlott címkét teszek rá, mert ennyiért szinte vetélytársak nélküli versenyzővel van dolgunk. Általános felhasználásra egyszerűen nincs az EC01-nél jobb ár-érték arányú lámpa.

Astrolux EC01 kézben
Astrolux EC01 kézben

Update: Az EC01 lámpa kapcsolójának zöld fénye azóta az egyik lányom álmára vigyáz.

A lámpák bejegyzéseiben szándékosan nincsenek kuponok vagy beszerzési források megjelölve. Semmilyen formában nem vagyok érdekelt sem a gyártásukban, sem az eladásukban. A leírások csak a személyes tapasztalataimat és véleményemet tükrözik, akár pozitívak, akár negatívak legyenek is.

Ajánlott