MiniPro TL866CS programozó javítása

Nemrégiben hozzám került egy Autoelectric MiniPro TL866CS típusú programozó, amely USB-n köthető a gépre, és szédítő mennyiségű, közel 15 ezer chipet támogat. Egy kínai autóelektronikai cég fejlesztette ki, elsődlegesen autók EPROM chipjeihez. Olyan terméket alkottak, ami szoftverfrissítések után több ezer EPROM (és egyéb) chipet is támogató programozóvá vált. Egyedülálló módon az EPROMOK mellett képes a legtöbb PIC és AVR programozására(!), logikai IC-k és néhány SRAM/DRAM típus tesztelésére. A dolog szépséghibája, hogy a programozó működésképtelen állapotban került a kezeim közé.

A TL866CS programozó kalandos előélete

A programozónak kalandos előélete volt. Az Ebay-ről került Magyarországra, azonban működésképtelen állapotban érkezett a megrendelőjéhez, így ezzel egyetlen autó sem lett chip-tuningolva. A programozóhoz volt 1-2 átalakító is, amivel pl. PLCC tokozású BIOS chipek is programozhatóak, programozó nélkül persze ez mind csak fölösleges kacat. Hongkongi eladó végtelenül korrekt volt, elkérte a pontos hibajelenséget, elküldte a gyártónak, majd a gyártó válasza után elnézést kért, és kérés nélkül visszatérítette a termék árát. Még a magyar posta díjszabásával is tisztában volt, így a termék visszaküldésétől is eltekintett. Azt hiszem ilyen mértékű vevőbarát viselkedés még az Ebay-en sem gyakori. A megrendelő tehát visszakapta a pénzét, de a nyakán maradt a gyártó szerint javíthatatlanul hibás programozó. Így került hát hozzám a MiniPro TL866CS, majd állt néhány hetet a polcomon, míg rászántam magam az átnézésére.

TL866CS csomag
Szép kis csomag volna, ha működne.

Az átnézéshez persze kedvet csinált 1-2 cikk, amiben ezt a programozót emelték piedesztálra. Hamar úgy éreztem, hogy nekem KELL egy ilyen, ha ez nem javítható, akkor rendelek egyet.

Hibakeresés

A gyártó semmiféle információt nem ad ki a termékről, még a vezérlő chipről is alaposan lekapargatták a feliratokat. A MiniPro azonban elég komoly rajongótábort szerzett az autós tuning-mesterek mellett az elektronikai szakemberek között is, így mások már azonosították, hogy a lekapargatott chip egy PIC18F87J50. Ez volt az első jó hír, mert innentől a javíthatatlanságot kizártnak éreztem. A második jó hír volt, hogy a kapcsolási rajzát is visszafejtették. Innen kb. egy szénné égett nyák kellett volna a javíthatatlansághoz, de erre utaló nyomokat nem találtam. Reméltem, hogy találok valahol egy leírást hasonló hibáról vagy némi infót a programozó javításáról, de nem akadtam ilyesmire. Ebben egyetlen pozitív dolog volt, eszerint a MiniPro programozó meghibásodása nem lehet túl gyakori.

TL866CS CPU
A gyárban lekapargatták a feliratot.

A kapcsolási rajz és a self-test nagyjából azonosította, hogy merre érdemes keresgélni a hibát. A self-test a VDD résznél, a 12-es pinnél hasal el. A kapcsolási rajzon egyértelmű. hogy a PIC hibája szinte kizárható, tehát a 80 pines TQFP ki-beforrasztását máris megúsztam. Hibaforrásként maradt az érintett L2 jelű latch IC, és az utána lévő VDD switch. A 74HC373D D-type latch egy 20 lábú, SOIC tokozású, 50 Ft-os alkatrész. Kicsit sűrű a panel, ezért nehéz kiszedni. A VDD switch egy ellenállásból, egy tranzisztorból és egy diódából áll. Kissé nehéz volt azonosítani a panelen a vonatkozó alkatrészeket, mert a TL866CS-t helytakarékosság miatt 2 nyákon, 4 rétegen valósították meg. A két panelt tüske- és hüvelysorok kötik össze, de 2 ponton egymáshoz is forrasztották őket, és a két ledet is úgy helyezték el, hogy azokat ki keljen forrasztani a panelek szétválasztásához. Macerás, de nem halálosan.

TL866CS hiba
A self-test nyomatékosan, négyszer írja, hogy hiba van.

TL866CS javítás

Nagyjából fél óráig követtem és jelölgettem be a kedvenc alkoholos filctollammal a problémás útvonalat. Néhol az útvonal IC-k alatt fut, így itt-ott saccolni, mérni kell. Végül azonosítottam az L2 latchet, és a VDD12 switch elemeit. Mázlim volt, mert néhány mérés után egyértelmű volt, hogy a VDD switch 2T1 jelzésű PNP tranzisztora zárlatos. A kapcsolási rajzon nincs típusjelzés, de az áramkörből sejthető, hogy ez egy mezei PNP tranzisztor. A 2T1 típusjelzésnek meg is felel az S9012 típusjelű, általános célú PNP tranzisztor, ami természetesen nem kapható itthon, de a paramétereit tekintve egy BC857B tranzisztor tökéletes a helyettesítésére. Ez volt a fiókomban.

TL866CS hibás tranzisztor
Ez az S9012 tranzisztor bizony zárlatos.

A SOT-23 tranzisztor meglehetősen apró jószág, pákával elég nehéz kiszedni, így inkább forró levegővel vettem ki. A hőre lágyuló ZIF foglalatot letakartam alufóliával. Az új tranzisztort viszont inkább egy tűhegyű pákával forrasztottam be, mert a meleg levegővel csak üres panelre, pasztával könnyű a beforrasztás. A ZIF tokja is hőre lágyuló, a páka emiatt is célravezetőbb ide.

TL866CS hibás tranzisztor
A hibás tranzisztor kiszedés után a mutatóujjam hegyén.

A tranzisztor cseréje után, ledek bekötése nélkül teszteltem a programozót. Életre kelt a MiniPro, gond nélkül írt, olvasott.  Ha azonban már fel volt darabolva, akkor úgy gondoltam, hogy egy kis átalakítás még belefér.

TL866CS rendben
Javítás után már sikeresen lefut a self-test.

TL866CS-ből TL866A

A programozónak létezik egy drágább változata, a TL866A, amely a nagyobb PIC chipek programozásához ICSP portot tartalmaz. Ahogy az már lenni szokott, nem gyártanak kétféle panelt, hardveresen egyetlen különbség a két programozó között az ICSP tüskesor megléte vagy hiánya. A TL866CS programozóm hiányosságát orvosoltam egy 90 fokos tüskesor beforrasztásával. A PIC szoftverét pedig kicseréltem a TL866A szoftverére, így a Windows alatt működő programja máris TL866A-ként azonosította a programozót. Jó lesz ez a lehetőség, ha a Pickit3 megsül valamikor.

TL866CS ICSP csatlakozó
A TL866CS és a TL866A között ez a csatlakozósor az egyetlen hardveres különbség.

A programozó szoftvere elvileg USB-n is frissíthető, de előállhat olyan állapot, hogy csak az ICSP csatlakozón lehet újraprogramozni a PIC-et. Ha már úgyis benne voltam a forrasztgatásban, akkor beforrasztottam a tüskesort ehhez is. Természetesen a firmware újraírásához az ICSP csatlakozó mellé kell egy PIC programozó is, de abból akad itthon.

TL866CS ICSP csatlakozó
Ha esetleg szükség lenne rá később, az ICSP tüskesor.

Néhány teszt

Végül teszteltem és összeszereltem a programozót, amely úgy tűnik, hogy tökéletesen végzi a dolgát. Kipróbáltam néhány PIC, AVR és EPROM chippel. Kényelmes, gyors, a programja is profi, letisztult és egyszerű. Szerencsére a tradicionális kínai mellett támogatja az angol nyelvet is.

TL866CS támogatott chipek
A TL866CS támogat néhány ezer chipet.
TL866CS PIC16f818
Egy üres PIC16f818 a programozóban.
TL866CS PIC16f818 konfig
A PIC16f818 beállításai.
TL866CS és egy ATMEGA644PA
Egy ATMEGA644PA beállításai.

A programozót forgalmazzák Magyarországon is, 25-30 ezer forintos (+ÁFA) áron. A vicc az, hogy a támogatott chipek számát tekintve meg is ér annyit, de azért Ebay-en olcsóbban, kb. 10e forintért beszerezhető. A garancia persze felejtős kintről, de a programozó legdrágább alkatrésze a PIC18 sem drágább 1500 forintnál. A mostani javítás költsége a rááldozott időmet nem számítva bruttó 5 Ft volt.

Hivatkozások:

http://www.autoelectric.cn/minipro/
http://www.autoelectric.cn/minipro/MiniProSupportList.txt
https://github.com/radiomanV/TL866

42 hozzászólás “MiniPro TL866CS programozó javítása” bejegyzéshez

 1. Üdvözletem!

  Nekem is van egy TL866CS tipusú programozóm. Rengeteg programozást köszönhetek neki. A cikkét olvasva kedvet kaptam az ICSP port aktiválásának. Fentebb említett firmware csere maradt csak, de nincs PICkit programozóm. Ismerősnek van. Ha sikerül megoldanom akkor nem is fog kelleni, mivel a miniPro is tudni fogja ugyan azt mint egy Pickit. A kérdésem annyi lenne, hogy a TL866A tipusra való váltáshoz mely weboldalról tudom leszedni a működő FW-t, amit Ön is használ?

  Válaszát előre is köszönöm, és gratulálok eme remek cikkhez!

  Tisztelettel.: Németh Lásszló

 2. Tisztelt MadAdmin!

  Köszönöm a segítséget. Jó helyen jártam csak nem olvastam figyelmesen.
  A szoftver mostmár TL866A néven ismeri, és engedi az ICSP portot működni.

  Hálás köszönetem!

  Tisztelettel.: Németh László

 3. Tisztelt MadAdmin!
  Először is gratulálok a hiba lekövetéséhez, javításához. Nekem az A típus tetszett meg régebbi emlékeimből (Játékgép javítós időszakból) származó EMP-10 típus ismerete alapján. Ennek a Taivani fejlesztésű gépnek tudásszintjét keresve jutottam el annak (1000 $ körül volt ’90-es évek közepén) meglepően olcsó változatához. Persze az is tudott TTL, CMOS tesztet, ebből mintha pár tok mintha kimaradt volna, de akkor bennünket az a kényelem fogott meg ami a sokoldalúságát pillanatok alatt más eszköz programozhatóságát jelentette. Ezáltal tekintem ezt az eszközt annak klónjának ha az, ha nem. Az még LPT-n keresztül kapcsolódott a számítógépre, persze hisz az USB is egy kéjes gondolat lehetett mikor azt tervezhették (Az ISP is). Az elv ugyanez, 40-es (s)DIP gyors csatlakozó, abba tűsorokkal bedugható PLC, TQ, stb fordítókkal bővíthető a programozható tokok száma. Tetszik még ahogy a projektet gondozzák, bővítik az eszközök listáját.A CS-t nem láttam, de gondolhattam volna hogy egy a pcb, minek tedveznének másikat? Remélem sokan veszik még észre a készülék sokoldalúságát, olcsóságát. Hibát a működése során részemről nem tapasztaltam.
  Janka János

 4. Udvozletem!En is vasarolni szeretnek egy ilyen TL 866 CS programozot,csak kerdezni szeretnem,ha lehet vele programozni laptop bios-t,azt a kicsi SST 2×4 labu biost,25vfo16b,2slcsm2c,stb,meg azt a nagy kocka szamitogep biost?Koszonom elore is!

 5. Az íróprogramban néztem meg az általad írt 25VF016B chipet, és támogatott. A tapasztalatom szerint nehéz olyan chipeket találni, amihez a Minipro ne adna támogatást, de általában azok is programozhatóak, csak ki kell keresni a kompatibilis chipet a listából.

 6. Üdvözlöm!
  Én AT45DB161 típusú flash memóriát szeretnék programozni. A kínai gyártó honlapján az szerepel, hogy a TL866A típus támogatja és az ICSP-n keresztül lehet. Ezek szerint ugyanezzel az átalakítással egy TL866CS is működne?

 7. Az átalakítással teljes értékű TL866A lesz a CS-ből, tehát igen. 🙂

  Úgy látom, hogy ez egy sima SPI flash, így ehhez nem kell ennyire komoly programozó. Egy egyszerű SPI flasher is elég. A múlt héten említett GoodFET és Bus Pirate is alkalmas a feladatra. Ezek olcsó és nagyon sok egyéb dologra is jó eszközök.

 8. Sikerült beszereznem egy ilyen programozót. A TL866A firmware-t honnan tudom letölteni? BeforrasztottPICKIT3 programozóm van, azzal fel tudom rá tenni?

 9. Bocs, egy kicsit kusza lett. Azt akartam írni, hogy beforrasztottam a tüskesorokat.

 10. Nem szükséges hozzá pickit sem, simán USB porton upgradelheted. Az első hozzászólások között ott a link, ahonnan letöltheted a szükséges programot.

 11. Igen, köszönöm, közben megtaláltam. Csak az a baj. hogy nem lehet letölteni…

 12. Sikerült máshonnan letölteni.
  A szériaszám generálást is el kell végezni?

 13. A hongkongi kereskedő azért térítette vissza a programozó árát, mert ha a PayPalon „esetet” kezdeményez a vevő, mindenképpen levonják tőle. Tehát semmit nem veszített azzal hogy elébe ment a kínos eljárásnak.
  Azzal valóban úriember volt az illető hogy nem ragaszkodott az árú visszaküldéséhez , viszont nyilván féltette a pontozását.
  Ezért így jár neki a pozitív feedback.

 14. Tudom, hogy a Paypal 98% fölött dönt a vitás esetekben a vásárló javára. Viszont itt nem volt vita. A normál eljárás az lett volna, hogy a vevő visszaküldi a terméket, és az eladó a hibás termék megérkezése után téríti vissza az árat. Ez így korrekt, és a Paypal sem folyt volna bele.

  A probléma, hogy Magyarországról még a legolcsóbb királyi postánk is horror árakon dolgozik (kb. 12-13.000 Ft lenne egy 250g körüli csomag feladása Hong-Kongba). Ezzel a visszaküldés költsége a legtöbbször meghaladja a termék teljes vételárát.

  Sajnos (vagy vevői oldalról nézve szerencsére?) tény, hogy az Ebay/Paypal kb. három nagyságrenddel szigorúbb és korrektebb a magyar aukciós portáloknál.

 15. Érdeklődnék, hogyha 2db 27C4001-es EPROM-ból kell felépítenem egy 16bit-es rendszert és megvan hozzá az 1MByte-os bin fileom akkor hogyan tudom kiválaszani a páros-páratlan (even-odd) biteket az írásnál? Ez a régi EPP-3-mas írónál egyértelműen ki lehetett választani.

 16. Nekem nem rémlik ilyen lehetőség a programozó szoftverében. Én gyors megoldásként írnék egy scriptet, amely páros-páratlan bitek szerint két 512k-s darabra szedi a bin fájlt.

 17. Ha esetleg másnak is érdekes lehet akkor a .bin betöltésekor a Load Mode legördülő menüben a „Load a low byte of a WORD (2 byte) a páros
  a „Load a high byte of a WORD (2byte) a páratlan byteket jelent.
  Kipróbáltam ls működött.

  üdv,

 18. Üdv! Egy ideje használok egy ilyen készüléket , és gép ujrarakás után valamiért firmware-t akart frissíteni. El is kezdte , de megszakadt , és most pirate verziót ír ki. Próbáltam az ICD3 al írni , de hiába.
  Target ID 0x0 , a 6 láb jól van beforrasztva az Active led világít. De nem tudja feltölteni amit gyártok programmal . Van valami ötlet?

 19. Ez az üzenet sorozatom van:

  2016-10-03 18:01:07 +0200 – Loading hex file. Please wait…
  Warning: D:\TL866A.hex contains code that is located at addresses that do not exist on the PIC18F87J50.
  Code incompletely loaded.
  2016-10-03 18:01:07 +0200 – Hex file loaded successfully.

  *****************************************************

  Connecting to MPLAB ICD 3…

  Currently loaded firmware on ICD 3
  Firmware Suite Version…..01.44.26
  Firmware type…………..PIC18FJ

  Target voltage detected
  Target Device ID (0x0) is an Invalid Device ID. Please check your connections to the Target Device.
  2016-10-03 18:01:49 +0200 – Programming…

  Device Erased…

  Programming…

  The following memory area(s) will be programmed:
  program memory: start address = 0x0, end address = 0x1ff7f
  configuration memory
  program memory
  Address: 0 Expected Value: 87 Received Value: 0
  Failed to program device
  2016-10-03 18:02:05 +0200 – Programming failed
  Pass Count: 1

 20. Érdekes ,hogy az ICD3 al nem tudtam megírni , ezzel pedig elsőnek a bootloadert írtam meg , azzal elindult , utána már láttam a flash program és működött.

 21. Érdekes. Bár, a múltkori Windows 10 + Pickit3 + MPLab X kínlódásom után már kevés dolgon lepődök meg. Lényeg, hogy jó lett! 🙂

 22. Szia olyankor ha a listájában nincs benne az IC tipusa lehet valamit kezdeni vele?
  már 2 ic-t is találtam egyik toshiba másik micron mostani ic 48 pin és nincs lista és ilyankor nem is olvassa vagy irja hanem id hibát ir..
  Erre van valami ötleted?

 23. Tudok mondani tipusokat, de, hogy találjam meg melyikkel kompatibilis?

  toshiba TH58NVG2S3HT A00 és
  micron 29F8G08ABABA
  Ezek tv-be lévő softwarek lennének..
  lehet is ilyeneket kapni..

 24. Ezek olyan SLC nand IC-k, amiket szerintem nem tudsz írni a MiniPro-val. Innen két lehetőség marad, az egyik egy nand programozó beszerzése. Másik, hogy a nand tartalmát a saját áramkörében írod fel JTAG-en keresztül, de ehhez meg egy JTAG adapter kell (pl. a Bus Pirate is alkalmas lehet rá). Egy jobb nand programozó ára húzos, a JTAG megoldás olcsóbb, csak az meg nagyon-nagyon lassú lehet a több gigás nand-oknál.

 25. De hasonlókat irtam már vele a 48-as adapterrel..
  De az benne volt a listájában..
  Kedden irok majd tipusokat.. remélem azok is olyan ic-k.

 26. Köszi. Amúgy ezt teljesen nem értem miért szükséges külön tüskesor az ICSP-nek. Gondolom a hw ugy van kialakítva, hogy minden vagy majdnem minden vezeték a foglalaton tetszőleges funkció, ki vagy bemenet lehet, sokféle feszültségszinttel. Így nem tudom elképzelni az ICSP-t, hogy hogy nem tudták azon keresztül megvalósítani.

 27. Nyilván nem volna szükséges, csak kényelmesebb így, mint a DIP foglalatba dugdosni vezetékeket. A gyártó ezzel választott szét egy olcsóbb és egy drágább kivitelt, ami érthető lépés az autóelektronikai célcsoportot nézve. Nekik az ICSP teljesen fölösleges.

 28. Akkor te is inkább csak marketing indokot látsz emögött mint technikait ugye? A másik hogy most láttam olyat, hogy TL866II Plus? Erről van infód? Az összehasonlító adatlapot nem tudom komolyan venni amikor leírnak ilyeneket pl: ISP for 24/25/93 MCU, mert szerintem ennek semmi értelme.

 29. A TL866II csak egy újabb kiadása a TL866A programozónak, újabb, tehát egy-két apróságban nyilván többet tud. Lényeges különbséget vagy nagy újítást én nem látok, de már csak ez van gyártásban, ehhez jön ki az újabb szoftver, az ára nem több, így ezt érdemes venni.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.