Prusa i3 MK2 használatban

A nyomtatóm az ideje nagy részét az Ikea Lack asztalkákból építgetett szekrénye összekötő elemeinek nyomtatásával tölti. Azért minden nap próbálunk valami apróságot nyomtatni ezek mellé, így gyűlnek a kis Pokemon és egyéb figurák is. Ma egy fejhallgató tartót terveztünk és nyomtattunk az egyik lánynak az Ikea Ivar polcához.

Az Ikea polcláb méretei persze sehol nincsenek kint a neten, így a tolómérő is előkerült. Kis agyalás után az ingyenes FreeCAD programmal terveztem meg a modellt. Ez nem egy manapság divatos „3D rajzprogram”, hanem egy parametrikus 3D modellező, de talán pont ezért áll hozzám közel. A modell nem nagy szám, de azért feltöltöttem a Thingiverse oldalra, hátha másnak is pont ez kell.

FreeCAD
Nekem a FreeCAD vált be leginkább. Ingyenes, és nagyon-nagyon jól használható.

A nyomtatónk egyébként kiválóan működik, csak kis karbantartásként 1 hét után meghúztam rajta néhány csavart és kötegelőt, a tengelyek pedig kaptak egy kis PTFE kenést. Meg kell mondjam, hogy a lineáris csapágyak és a ventillátorok miatt nagyon hangos dolog a nyomtatás, alig várom, hogy a nyomtató szekrényével elkészüljek végre.

Fejhallgató tartó
Az ötlet és a használatba vétel között eltelt 1-2 óra, de mégis a teremtés élményét adta. 🙂

Fontos leszögeznem! A jelenlegi 3D nyomtatók (mindegyik!) nagyon karbantarásigényesek, a 3D nyomtatás emiatt csak annak ajánlható jó szívvel, akinek nem gond a folyamatos szerelgetés, kalibrálás, hibaelhárítás. Egyelőre nagyon-nagyon messze vagyunk még attól, hogy a 3D nyomtatás utólérje a 2D nyomtatók üzembentartási igénytelenségét.

A Prusa Research néhány napja bejelentette az új, MK2S verziót, ami néhány ponton tovább javítja az egyébként is jó MK2-t. Alig várom, hogy rendelhető legyen az upgrade kit, mert nyomtatót szerelni jó. 🙂

Linkek:

http://www.thingiverse.com/thing:2169933
https://www.freecadweb.org/