Commodore 128

A C64, Spectrum, TVC és társainak korszakában meglehetősen kevés C128 jutott el Magyarországra. Nem is számítottam rá, hogy valaha is hozzám kerül egy Commodore 128. Én nem kerestem ilyen gépet az online piactereken, hiszen teljesen esélytelennek láttam egy hiánytalan, műkődő vagy legalábbis javítható C128 példányt találni. Talán a sors másképp akarta, mert egy szépen megóvott, működő példány a saját dobozában költözött hozzám.

A legendás C128 a Commodore utolsó 8bites gépeként, 1985-ben jelent meg. A gépből ugyan több millió készült, de Magyarországra ebből alig-alig jutott. Meg-megcsodáltuk a kiállításokon akkoriban a gépet, de a környezetemben csak egyetlen példányról tudtam, egy középiskolai osztálytársamnak volt ilyen.

A napokban azonban megkeresett a blog egyik olvasója, hogy megválna egy ilyen csodagéptől, egy C1571 drive és 2db joystick kiséretében. Minden az eredeti dobozában. Az esélytelenség nyugalmával kérdeztem meg az árát. A válasz olyasmi volt, hogy biztos voltam benne, hogy legalább egy nulla lemaradt a válaszból. Visszakérdeztem. Nem maradt le egy nulla sem. Próbáltam meggyőzni az eladót, hogy a gép sokkal többet ér, és jóval többért is azonnal lecsapna rá bármelyik retró rajongó. Az eladót (ajándékozót?) viszont nem igazán az ár érdekelte, inkább csak jó kezekben akarta tudni a 30 éven át megörzött gépét. Icipicit feljebb alkudtam az árat, mert azt hiszem, hogy csak a nagyon szép állapotú doboz többet ér a megjelölt árnál.

Commodore 128
Commodore 128, Commodore 1571 és egy pár Quickshot joystick

Most itt van az asztalomon egy gyönyörű állapotú, hiánytalan, dobozos Commodore 128 szett. Alig várom, hogy végre legyen időm alaposan átnézni, majd kipróbálni. Sajnos, az átnézést nem merem kihagyni, mert nagyon nem szeretném, ha egy elöregedett alkatrész miatt nálam füstölne el ez a gép.

Linkek:

https://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_128

4 hozzászólás “Commodore 128” bejegyzéshez

  1. Szia!
    A VASKUT-ban (Vasipari Kutató és Fejlesztő Vállalat)is volt egy az informatikán. 87-ben, vagy 88-ban dolgoztam ott nyári munkán. C64-nek volt használva.
    Péter

  2. Szia! Sajnos, olyan szintű a helyhiányban szenvedek, hogy ha képes volnék megválni a retró gépektől, akkor én új gazdát keresnék a már meglévőknek is.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.