Csapágyas filament tartó

A 3D nyomtatómat már csak Petrocellinek becézem. Készül ugyanis a háza, folyamatosan. Szinte minden nap hozzáteszek valami apróságot. Mégis pont ugyanúgy haladok vele, mint az egykori sorozatban végig egy lakókocsiban lakó ügyvéd, Anthony Petrocelli. A minap egy filament tartót alkottam hozzá, mert a Prusa i3 MK2 gyári tartója nem praktikus a gyakori filament cseréknél, és az Ikea Lackból készülő szekrényben nem tervezem a filament dobot a nyomtatóval egy zárt térben tartani.

A Thingiverse.com oldalon számtalan filament tartó van. Nekem azonban egyik sem tetszett igazán, egy részüket nem látom eléggé praktikusnak, más részük meg csak fél kilónyi anyagból, azaz napok alatt nyomtatható ki. Hamar rászántam magam, hogy inkább sajátot tervezzek. Nagyon sok tartót néztem meg, ezek nyilván segítettek a saját elképzelésem kialakításában, de egyiket sem használtam fel vagy másoltam (tudatosan biztosan nem). A modell alkatrészeit az ingyenes FreeCAD programmal terveztem. A végeredmény alább látható.

Filament tartó - FreeCAD
Filament tartó terv – FreeCAD

A tartó valamivel kevesebb, mint 100 g filamentből kinyomtatható, és a nyomtatáshoz sehol nem igényel alátámasztást. Az összeszereléséhez nem kellenek csavarok, csupán 4 darab gördeszkás golyóscsapágy (608Z). Csapágyból persze nem kell márkás, drága modell, tökéletesek az Ebay.com-ról a szorgos kínaiak által árult darabok is (10 darab kb. 600 Ft, szállítással együtt).

Filament tartó alkatrészek
Filament tartó alkatrészek

A teljes nyomtatási idő nem kevés, 10 óra fölötti, de a 3D nyomtatás egyelőre nem a lobogó haj érzéséről szól. A nyomtatáshoz nem szükséges sem raft, sem support, és 20% vagy kevesebb kitöltés is bőven elegendő. Én PLA-ból nyomtattam ki, mert itt nincs szükség erősebb anyagra.

Az összeszereléshez 2 perc sem kell. A feszes illesztések miatt ragasztani nem szükséges, enélkül is egyben marad. Csak 4 apró, öntapadós gumilábbal érdemes kiegészíteni, azokkal már az asztalon sem mászkál el.

Filament tartó összeszerelve
Filament tartó összeszerelve

A tartó a kisebb 330 grammos apró dobtól (d = 160 mm) a 2.2 kg óriás dobig (d = 300 mm) mindenféle méretekkel használható. Az 5 kg-os dobok támogatásának viszont nem láttam értelmét, mert azok nem otthoni használatra lettek tervezve. A görgős kialakítás miatt egyszerű a dobcsere, így a filamentcserés nyomtatásoknál a szálcsere ennyivel is könnyebb.

A modell szabadon felhasználható, módosítható, de az üzleti célú felhasználása nem engedélyezett (Creative Commons – Attribution – NonCommercial – ShareAlike license). A nyomtatható (STL) fájlok letölthetőek a Thingiverse.com oldalról is.

Linkek:

http://www.madadmin.com/wp-content/uploads/2017/04/filament-tarto-stl.zip
http://www.thingiverse.com/thing:2221639
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/