Prusa i3 MK2 3D nyomtató

Az otthoni 3D nyomtatás még eléggé gyerekcipőben jár. A nyomtatók drágák, az anyagok még drágábbak, a nyomtatás minősége pedig még ideális esetben is messze van pl. a fröccsöntés minőségétől. Ehhez jön a nyomtatási idő, ami egy nagyobb model esetén akár több napig terjedhet. Vannak ugyan ellenérvek, de előbb-utóbb mégis sokan eljutunk oda, hogy egyszerűen kell egy 3D nyomtató. Legtöbben azért, mert még a legegyszerűbb, legolcsóbb gép is csodát tud, képes fizikai valósággá alakítani egy tervet, egy elképzelést. A 3D nyomtatóval kütyümániások kezébe gyakorlatilag a tárgy-teremtés lehetősége kerül.

A választás

A nyomtatók enyhén szólva is drágák, sőt, a 3D nyomtatókra ma még minden más területnél jellemzőbb a túlárazás. Rengeteg típus van, de ezek mindegyike jórészt a 3-4 alapmodell koppintása. Most persze kizárólag az FDM nyomtatókról beszélek, mert az egyéb típusok jelenleg még alkalmatlanabbak otthoni, desktop 3D nyomtatónak.

A teszteket, véleményeket olvasgatva hamar körvonalazódott bennem, hogy a ráfordítható összeg alapján az open-source Prusa i3 és klónjai lehetnek reális célkitűzések. Josef Průša egy cseh fejlesztő, akinek az open-source tervei alapján készül a legtöbb kínai 3D nyomtató. A klónok persze sokkal olcsóbbak, de a legtöbb csak komoly szenvedés és jelentős ráfordítások (munka és pénz) árán képes megközelíteni az eredeti Prusa nyomtatók szintjét.

Egy jobb klón a sok közül pl. a Geeetech Prusa i3 Pro B, amely már fűtött asztallal rendelkezik, és 1-2 apróbb tuning után már teljesen vállalható minőséget produkál. Ez 300$ körül rendelhető kínából, de a 25% VÁM (ÁFA) miatt azért ez is átlépi a 100.000 forintos lélektani határt. Persze csak kitben ennyi, amit magunknak kell összeszerelni.

Original Prusa i3 MK2
Original Prusa i3 MK2

Végül azonban az eredeti Prusa i3 MK2 kit mellett döntöttem, egyrészt ezzel támogatható egy szimpatikus fejlesztő. Másrészt a későbbi, újabb modellekhez is lesz hozzá upgrade kit, ahogy az előző modellekhez is kapható ilyen készlet. A 4 extruderes verzió engem nem vonz túlságosan, de plusz lehetőségként azért ez sem rossz. A tesztekben kevés olyan nyomtató van, ami a nyomtatási minőség és az ár hányadosát tekintve verné ezt a típust. Elterjedt, korrekt nyomtató. A kit ára szállítással olyan 640€ körül van, ami 200.000 forint, de EU tagállamból érkező küldeményként legalább VÁM már nem terheli.

A nyomtató érdekessége, hogy valamennyi műanyag alkatrészét Prusa i3 MK2 nyomtatón nyomtatják ki a Prusa 3D nyomtató-farmján. A nyomtatók 0-24 nyomtatnak ott, és azt hiszem, hogy ez eléggé jó tesztje a konstrukciónak. Egyetlen apró probléma van csak a típussal, hogy várni kell, méghozzás sokat. A január 5-én megrendelt nyomtatómat én február 23-án kaptam meg. A cégnek viszont becsületére válik, hogy a megrendeléskor elég pontosan előre jelezték a várható szállítási dátumot, és azt be is tartották.

Az összeszerelés

A nyomtató alkatrészei egy dobozban érkeztek, nagyon pontosan szortírozva, feliratozva, védetten dobozolva és egy zacskó gumicukor kiséretében. Az elmúlt időszakban nagyon kevés szabadidőm volt, így csak 1 hét múlva tudtam egyáltalán kivenni a dobozból az alkatrészeket. Ezután azonban hamar összeállt a nyomtató, mert a legkisebb lányom eldöntötte, hogy ennek márpedig a hétvégén készen kell lennie. Segített, és egyben erősködött is, hogy csak még egy és még egy fázist rakjunk össze pihenés előtt. Ebben a nyomtatóban tehát egy 7 éves kislány munkája is alaposan benne van.

Egy kis segítség
Az apró kezek sokat tudnak segíteni.

A szerelés egyébként szinte eseménytelen volt, nagyon pontos a leírás és nagyon jó a csomagolás. Egy-egy összeszerelési fázis alkatrészei külön vannak csomagolva, és minden szükséges szerszámot tartalmaz a csomag. A pontos kézikönyvnél is többet segített az online doksi, amiben a képek nem csak kis méretben, hanem nagy felbontásban és kinagyíthatóan ott vannak. Egy külön zacskónyi tartalék van a legtöbb csavarból, ami megnyugtató a szerelés közben. Persze egy halom egyéb tartalékot fejekből, bordás szíjakból, csövekből, csapágyakből és egyebekből már januárban megrendeltem, hiszen a tartalék sosem árt.

Csomag cimke
Az összes alkatrész szerelési fázisonként van válogatva és cimkézve.

A szerelés közben egyetlen egyszer kellett szerszámot keresnem, amikor az extruder kerék hernyócsavarjában gond nélkül elforgott az elvileg ahhoz jó imbuszkulcs, az eggyel nagyobb meg persze nem ment bele. Ekkor jól jött a feles méreteket is tartalmazó bitkészlet.

Az első bekapcsolás, kalibrálás

Úgy sejtettem, hogy az első bekapcsolás problémás lesz, hiszen minden nem lehet elsőre tökéletes. Újra átnéztem a kábelezést, és nagy levegőt véve bekapcsoltam a nyomtatót. Meglepő volt, de szinte minden tökéletesen ment elsőre. Selftest lefutott, de a kalibrálás során azért egy aprót hibáztam. Az automatikus szintezéshez szükséges P.I.N.D.A érzékelő kicsit magasra került (+2mm), emiatt a nyomtatófej már a kalibrálás első lépése közben hozzáért az asztalhoz. A fólia sérülése jelentéktelen és a nyomtatási területen kívül esik. Az újabb kalibrálás már eseménytelen volt, bár elsőre nekem kissé félelmetes ahogyan a fej néha tizedmiliméterekre siklik a könnyen felszántható PEI bevonatú fűtött asztal fölött.

Tárgyasztal
Itt látható a túl magasra rakott P.I.N.D.A szenzor következménye. Semmiség.

Az első nyomtatás

Az első nyomtatással meg kellett várnom míg a szerelésben is aktívan segítő lányom hazaér az iskolából. Ő tette fel az első filament tekercset, és vele kalibráltuk az első layer nyomtatásával a nyomtatót. Az első nyomtatásunk egy teljesen alapbeállításokkal nyomtatott 50%-os 3D Benchy (kishajó) volt ezüst PLA-ból. Szerencsére a PLA teljesen szagmentes anyag. Az ABS filamenteket csak akkor tervezem használatba venni, ha készen lesz a nyomtatónk teljes burkolata az aktív szenes szűrővel.

3D Benchy
A legelső 3D nyomtatásunk, egy 50% méretben PLA-ból nyomtatott 3D Benchy. A legkisebb lányom már el is vitte.

A nyomtató hamarosan saját szekrénybe kerül, ami 3 darab IKEA Lack asztalból készül, plexi ajtóval és oldallapokkal. Ehhez már minden itthon van, csak egy halom műanyag alkatrész kinyomtatása szükséges még, de ez a feladat az új nyomtatóra vár. Ha már lúd, legyen kövér alapon a szekrénybe tervezek még egy-két dolgot belepakolni a nyomtató mellé.

 • Raspberry PI 3 Octoprint rendszerrel
 • Raspberry PI kamera streamhez és time lapse videókhoz
 • LED megvilágítás
 • Aktív szenes szűrő és szellőztető

Emellett tervben van egy mikrokontroller alapú vezérlő, amely következőket tudja.

 • hőmérsékletek ellenőrzése
 • 3 ventillátor  vezérlése
 • füst és tűz érzékelése
 • filament elfogyás és elakadás figyelése

Az MCU USB porton kommunikál majd az RPI-vel, hogy az Octoprint probléma esetén beavatkozhasson a nyomtatás folyamatába is, illetve a hőmérsékletek és a ventillátor fordulatszámok is egyszerűen monitorozhatóak legyenek.

Filamentek
10 tekercsnyi különbőző anyagú, szinű és gyártójú filament. Természetesen sötétben világítós és rózsaszín is van köztük, hiszen lányos család vagyunk.

Természetesen a burkolatról és az elektronikáról is lesz majd egy-egy bejegyzés forrásfájlokkal és leírásokkal az utánépítéshez. Ezekhez azonban valamiképp szabadidőt kell még valahonnan szereznem.

Linkek

http://www.prusa3d.com/

 

 

 

2 hozzászólás “Prusa i3 MK2 3D nyomtató” bejegyzéshez

 1. Thermistort hűtő baloldali kis ventilátor(fan)csak akkor működik, amikor már nyomtatunk és a gcode utasításai kapcsolják be ha felmelegedett a hotend?

  Ez azért lenne fontos ,mert összeraktam a nyomtatót minden látszatra működik,de nem merem nyomtatásra kapcsolni ,mert nem forog a ventillátor, lehet alapból nem is kellene,mert a program indítja majd el, de ezt sehol-kitől nem tudom megkérdezni

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.