Műszertartó polc

A napokban úgy döntöttem, hogy az íróasztalomat kiegészítem egy kisebb műszertartó polccal, hogy ne kelljen minden egyes alkalommal pakolgatnom a labortápot, a leggyakrabban használt műszereket és szerszámokat. Azt hittem ebben semmi nehéz nincs, egy polc elkészítése nem okozhat meglepetést. Elmegyek a barkácsáruházba, a lapszabászaton vágatok néhány darabot rétegelt lemezből, összerakom az elképzelt polcomat, délután már használatba is veszem. Tévedtem.

Első meglepetés

Polc
Az első barkácsáruházban a lapszabászaton élő ember csak 10 perc várakozás után került elő. Ha már kivártam, nekiszegeztem a kérésemet. A válasza kedves, segítőkész volt, csak 3 dolgon lepődtem meg.

  1. A kommersz rétegelt lemez ára arannyal vetekszik. A szokásos árhoz képest közel háromszoros szorzóval bír. Sebaj, nekem nem sok kell.
  2. A 3 darab 30×30 méretű rétegelt lemez levágására 6 napos(!) vállalási határidőt kaptam. Jó munkához idő kell, de ennyi? Nekem sem tartana ez a munka 2 percig, ennél pedig többet vártam a lapszabász eladóra.
  3. A kedves eladó közölte, hogy egy egész táblányi rétegelt lemezt kell kifizetnem, akár elviszem, akár nem. Mi van? Három kis vacakra van szükségem, de fizessem ki az 1,5×1,5 méteres táblát? Igen, szerintük ez normális.

Láttam, hogy ez így nem lesz jó, indultam is a következő barkácsáruházba.

Második meglepetés

A fentiekhez képest sokat javult a helyzet a második áruházban. Nem kell 6 napot várnom, és az ár is csak másfélszeres, de a teljes táblát itt is ki kell fizetnem. Tovább. A harmadik áruházban is ugyanez a tájékoztatás fogadott.

Biztosan van jobb, olcsóbb, vevőbarátabb beszerzési lehetőség, de laikusként én nem találtam. A lapszabászatok csak táblákkal számolnak, de ott kevésbé is lep meg, mint egy „BARKÁCS” áruház lapszabászatán. Maradt az agyalás, hogy akkor miből csináljak magamnak polcot az asztalomra.

Harmadik meglepetés

Némi keresgélés után több oldalt is találtam, ahol Ikea által forgalmazott ágydeszkákból készítenek bútorokat. Ha másoknak megy ez, akkor nekem is fog. Elsőre elvetemült ötletnek tűnik, hogy faanyagként használjunk fel egy kész terméket, ez nem lehet olcsó megoldás.

Itt a harmadik meglepetés, ugyanis lehet. Egy-egy 90x7x2 cm méretű lécért a barkácsboltok még akciósan 400 Ft körüli összeget kérnek el, az Ikea Sultan Lade ágydeszka ára ezzel szemben 2250 Ft. Az ágydeszka 16 lécből áll, azaz 140 Ft / darab az ára. Olcsóbb, sokkal olcsóbb. Nevetséges, nem?

Így alakult, hogy az asztalomon egy Sultan Lade ágydeszkából készült polc a monitor és a műszerek számára. 6 teljes léc maradt meg, és néhány 30 cm körüli darab. A polcom 3-4 óra alatt készült el (a pácolás száradását nem számolom), a faanyag költsége pedig 1400 Ft körül alakult.

Asztal

Nem ártana, ha a barkácsáruházak vezetői elgondolkodnának azon, hogy a vevőkből élnek…

Hivatkozás:

http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/60079788/

A linken látható méret mellett az ágydeszka 3 további méretben is elérhető az áruházban, azok ára kedvezőbb.