Horgászat turista horgászjeggyel

Egy rendszergazda a fél életét egy irodában, számítógép előtt gubbasztva tölti. A természetjárás, túrázás ezt kiválóan egészítené ki, de a mozgástól elszokott embereknek kezdetben roppant fárasztó. A csoporttól lemaradni vagy másokat visszatartani kínos, lépést tartani egy gyakorlott, edzett túrázóval kb. esélytelen vállalkozás. A természetben is van egy „sport”, amit ülve, pihenve, jó levegőn lehet végezni. Igen, a horgászat az. Ha nem is ettől válnak edzetté a pocakos rendszergazdák, de szellemileg felfrissülhetnek a számítógépektől távol, a vízparton.

Horgászat
A vízparton ki lehet pihenni a monitorbámulást.

Állami horgászjegy

Egy apró gond van a horgászattal. Magyarországon alapvetően a rendszerváltás előtti időkből itt maradt engedélyezési rendszer van érvényben. Az adott vízre érvényes napijegyet csak állami horgászjegy megléte mellett lehet kiváltani. Ehhez azonban az alábbiak (is) szükségesek.

 1. Horgászviszga, amelyet leginkább az egyesületek tartanak. A horgászegyesület az a hely, ahol a nyugdíjas papa majd eldönti, hogy megtanultad-e a 70 oldalas anyagot, és meg tudsz-e különböztetni egymástól két 95%-ban azonosan kinéző halfajt. Enyhén szólva is bohóckodás jellege van a dolognak, de szerencsére egy életben csak egyszer kell vizsgát tenni.
 2. A sikeres horgászvizsga önmagában semmire nem jó, nem lehet vele horgászni sehol, csak egy darab papír. Egyesületi tagság nélkül nem adnak ki állami horgászjegyet, ami a nevével ellentétben nem helyfoglalásra, hanem csak területi jegy megvételére jogosít.
 3. Az egyesületbe lépés után már kiváltható az állami horgászjegy, a tényleges engedély, ami az adott évre érvényes.
 4. Ha az állami horgászjegy is megvan, akkor lehet venni mondjuk egy 24 órára érvényes területi jegyet, amivel az adott horgászhelyen be lehet lógatni a botokat.

Természetesen semmi nincs ingyen.

 1. Horgászvizsga: 3.500 Ft (plusz a legtöbb helyen a vizsgáztató +1000 Ft-ért a vizsga előtt felkészítő órát tart)
 2. Egyesületi tagság: 5.000 és 100.000 Ft között van évente, egyesülettől és a tagsággal kifogható halak számától függően. A belépő tagokkal magasabb díjat fizettetnek, nem ritka a plusz 60-80 ezer forintos „haltelepítési” vagy egyéb címszó alatt beszedett sarc.
 3. Éves állami horgászjegy: 2000 Ft
 4. Fogási napló: 200 Ft, ezt kötelező folyamatosan vezetni, és minden évben leadni.
 5. Területi jegy: 5.000 és 8.000 Ft között mozog egy 24 órás jegy, területtől függően.

Könnyű kiszámolni, hogy legalább 16-17 ezer forintba kerül, ha valaki leülne egy hétvégén a vízparton botot lógatni. Ehhez jön még a benzin, vonat vagy egyéb útiköltség, és a felszerelést sem adják ingyen. A vizsgaidőpontokat általában hetente vagy kéthetente  tartanak, és legalább 8 nappal előre kell bejelentkezni rájuk. Nyári időszakban gyakorta betelnek az időpontok is, emiatt az engedély beszerzése általában 2 hetes papírbeszerző hercehurcát igényel.

Nem túl vonzó lehetőség, ha valakinek hozzám hasonlóan semmi felszerelése nincs, és még azt sem tudja, hogy tetszik-e neki a horgászat, fog-e egyáltalán egynél több alkalommal próbálkozni. Gondolom mások is fennakadtak a múlt századi, nonszensz szabályozáson, ezért az illetékesekre elég komoly nyomás nehezedett. Valószínűleg ez hívta életre a turista horgászjegy lehetőségét, amelyről horgászegyesületek honlapjain érthető okokból nem érdemes információt keresni.

Turista horgászjegy

Ellentétben az állami horgászjeggyel a turista horgászjegy rendszerén nem érezni, hogy a rendszerváltás előtt szocializálódott, mára nyugdíjas bácsikák alkották volna meg. Felhasználóbarát, olcsó, online beszerezhető és már-már európai szinten egyszerű.

 1. Kell hozzá egy egyszerű online vizsga, amihez a honlapról tananyag is letölthető PDF formátumban. Ennek nincs külön díja, és a magyar mellett angolul és németül is elérhető, és a normál vizsgához hasonlóan ezt is csak egyszer kell letenni. 20 kérdés, kérdésenként 120 másodperc puskázási idővel. A vizsga egy napon belül is ismételhető háromszor, aki ezt nem teszi le, annak tényleg nem való semmi hegyes a kezébe. Korrekt.
 2. Semmiféle tagsági és egyéb sarc nincs, sikeres vizsga után 2000 Ft online (bankkártyás) befizetésével, tetszőleges dátumtól igényelhető a 90 napra érvényes turista horgászjegy. Ez egy kinyomtatható PDF dokumentum, ami mellett ott a fogási napló is szintén PDF formátumban. A 6 darab A4-es oldal kinyomtatása után mehetünk is a vízpartra napijegyet venni.
 3. A napijegy kiváltására jogosít ugyan a turista jegy, de a napijegyet kiállító halőrök erről nem minden esetben tudnak. Én az adott horgásztó üzemeltetőjénél e-mailben kérdeztem rá konkrétan a turista horgászjeggyel kiválható napijegyre. Az igenlő válaszról az e-mailt kinyomtatva szintén magammal vittem, és természetesen jól is jött. A napijegy árát és az elvihető halak számát tekintve a turista jegy azonos a normál állami horgászjeggyel, egyetlen eltérés köztük, hogy a turista jegy egy időben csak egy bottal („készséggel”) teszi lehetővé horgászatot.

A turista horgászjeggyel tehát 7-8 ezer forintból megúszható a horgászat engedély része. A turista jegy kiváltása vizsgával együtt is 1 óránál kevesebb időt rabol el az életünkből. A vízparton gyakori az ellenőrzés, emiatt vicces, hogy a halőrök mellett a vízparton ellenőrző egyéb személyek sem tudnak a turista jegy létéről, de az érvényes  napijegy megléte esetén ők ezt már nem is igazán forszírozzák.

A horgászatban kezdők számára azt ajánlom, hogy a turista horgászjeggyel ismerkedjenek meg a horgászattal. A 90 nap nagyon sok idő, sok horgászat fér bele, egy egész nyarat felölelhet. Ha valaki nagy kedvet kap a horgászathoz, akkor ennek tudatában a következő évben már könnyebben viseli el az állami horgászjegy árát és a megszerzésének procedúráját.

Első hal
Az első hal, nem a méret számít!

A vízpartra szigorúan tilos Internet eléréssel kimenni! Ha a telefonodon elérhető a net, akkor egy-egy unalmas időszakban biztosan előjön a „rápillantok a rendszerre” vagy „megnézem a leveleimet” érzés, amivel pont a vízparti horgászat nyugalma száll el. Ha kell, vigyél okostelefont, de némítsd le és tedd a hátizsák aljára. Marhára nem kell becsekkolnod sehová, és  a nagy halak képeinek megosztásával is várhatsz. Ha pedig a rendszered 24 órát sem bír ki a beavatkozásod nélkül, akkor úgyis illene pályát módosítanod, és lehet, hogy pont a halőr szakma való neked.

Hivatkozás:

https://tuhir.nebih.gov.hu/

Egy hozzászólás “Horgászat turista horgászjeggyel” bejegyzéshez

 1. Felháborító, hogy a köztulajdont képező vizek hobby horgászati lehetősége nem alanyi joga a tulajdonos állampolgároknak, hanem egy abberált kaszt hitbizománya akik irreális uzsorafeltételek teljesítéséhez kötik a jogból hatóságilag kizárt polgárok korlátozott visszaengedését tulajdonukkal rendelkezéshez.
  Ha az állam pénzt akar kapni, alkalmi pecázótól akkor áruljon a halőr napi jegyet. Nem tőlük kellene védeni a halakat, hanem azoktól, akik természetes szükségletüket messze meghaladó, sportnak nevezett tömeges halfogással és visszaengedéssel kínozzák a halakat. Az teljesen abszurd, hogy egy turista, aki talán semmit se fog fizessen egy mázsa hal árát előre, meg vizsgázzon és vezessen fogási naplót mint egy halász vállalkozó.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.