Egy VTech VZ200 vendégeskedik nálam

Néhány napig egy VTech VZ200 vendégeskedik nálam. Ez a gép most 31 éves, így nem meglepő, hogy ráférne egy alapos karbantartás. A kis Z80 alapú masina a ZX Spectrummal közel egy időben, 1983-ban került a piacra. A gépet az első és egyetlen tulajdonosa adta kölcsön nekem néhány napra.

VTech VZ200

A VZ200 képességei nem voltak elegendőek ahhoz, hogy a Sinclair Spectrum igazi versenytársa legyen. A tulajdonságai alapján legfeljebb a ZX81 gépeknek lett volna méltó vetélytárs.

A VZ200 főbb tulajdonságai

16k RAM

 • Zilog Z80A processzor 3.5 Mhz órajelen
 • 16 kbyte ROM tartalmazta a Microsoft Basic-et
 • 8 kbyte RAM, ebből 2 kbyte video RAM
 • Motorola 6847 videó chip
 • 8 szín egyidejű használata
 • RF TV és kompozit monitor kimenet
 • Kazettás magnó használható hozzá háttértárként
 • Printer és joystick illeszthetőség
 • Beépített hangszórót tartalmaz, hasonlóan a ZX Spectrumhoz

A géphez külön dobozban egy 16 kbyte-os RAM bővítő is van, amelynek a méretei szépen szemléltetik a korabeli méreteket. 4-5 Raspberry PI minden további nélkül elrejthető lenne a dobozában.

Nem tudtam megállni, hogy egy kis időre ne kapcsoljam be ezt a gépet. Reménykedni sem mertem benne, de a kora ellenére használható képet ad a monitor kimeneten.

VZ 200

A gép sajnos csak vendég nálam, ha sajátom volna, akkor alaposabban átnézném az elektronikáját, és egy vegyszeres fehérítő kezelést sem sajnálnék a műanyag alkatrészektől. Így viszont csak örülök, hogy ismét a kezemben lehetett egy olyan kis gép, amelyről ezelőtt még csak nem is hallottam. Ha valaki megválna egy ilyen géptől, akkor egy árajánlattal mindenképp keressen meg!

Hivatkozások:

http://en.wikipedia.org/wiki/VTech_Laser_200
http://www.vz200.org/

3 hozzászólás “Egy VTech VZ200 vendégeskedik nálam” bejegyzéshez

 1. Hát megdobbant a szívem. Nekem van egy működőképes darab 64K rammal. Érdekesség, hogy a gépbe integrál memória mellett már nem címezhető meg a 64K, így a 64k memóriabővítés logikaliag egy állandó alsó 16K és három darab lapozható felső 16k részre bomlik. Nekem a trafóba épített hőkioldó adta meg magát, azóta kibontott tranzformátorral ment. Resetkapcsoló lett belerakva, meg a billenytűszet bekötése kicserélve rendes szalagkábelre (a gyári nagyon merev volt és nem bírta a többszöri szétbontást). Sajnos már akkor sokat szét kellett szedni a gumimenbrános billentyűk takarítáta miatt. Kedves emlék a 80-as évekből amit megtartok, mint első gépem.

 2. Nekem a hőskorában nem volt szerencsém ehhez a géphez, de így is jó volt látni és kipróbálni. Érdekességként, előkerült még néhány kiegészítő ehhez a géphez: néhány ram bővítő, fényceruza, floppy drive (és vezérlő). Sajnos a floppy tápja nincs meg, de amint sikerül kicsit több szabadidőt felszabadítanom, összedobok egy tápot ehhez is. 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.