Hogyan tesztelj egy Rendszergazdát! 1.

Ha egy rendszergazdát alkalmazol Magyarországon, akkor majdnem biztos, hogy a munkájáról fogalmad sincs.

Olyan országban élünk, ahol a pozíciód nagyságával fordítottan arányos a szaktudásod mértéke. Szeretnék egyszer egy olyan magyar vállalatot látni, ahol egy vezető (most ne cégvezetőre gondolj, de mondjuk egy csoportvezetőre már igaz) képes legalább alapszinten ellátni a beosztottja munkáját. Jelenleg nincs ilyen. Mindenki magánál hülyébbet keres közvetlen beosztottnak. Ez annál problémásabb a cégre nézve, minél ostobább a legfelső vezető, és minél több szint van a cégvezetésben.

Egy bukott rendszergazda
Egy bukott rendszergazda

Szögezzük le tehát a tényt, hogy a rendszergazdát alkalmazó személynek halvány fogalma sincs a beosztottja munkájáról. Akkor mi a fene alapján döntse el, hogy mennyire ért a munkájához az, akit alkalmaz(na)?

Az ilyen idióta középvezetőknek segítek most kicsit. Nekik szól ez az írás. Nem azért mert szeretem őket. Utálok minden idiótát! Csak szeretném, ha kevesebb kutyaütő barom járatná le ezt a szakmát Magyarországon.

Mivel NE teszteld a rendszergazdát!

Ne adj neki tesztfeladatként olyan, ténylegesen szakmai munkát, amit te nem tudnál 101%-osan elvégezni. Mivel vezetőként szakmailag valószínűleg egy nagy nulla vagy, ezért legjobb, ha csak nagyon-nagyon óvatosan teszteled a leendő alkalmazottad. Egy asztalosnál egy laikus is látja, hogy az elkészült gyalult deszka egyenes és megfelelő méretű-e, még ha önmaga nem is tud ilyet alkotni. A rendszergazdai munkával nincs ilyen szerencséd!

Feketelista a hülye tesztekről:

 1. Telepítsen Linuxot/Windowst/BSDt/egyebet. Ez kb. annyira megterhelő feladat, hogy telepítő cd be, enterre meg egy levélnehezék… Ha még ezt is elrontja, akkor meg mi van? TE úgysem veszed észre!
 2. Nézze meg miért nem megy ez és ez nálatok. Nem ész kell ahhoz, hogy megoldjon valaki egy olyan problémát, ami vélhetően már ezer embernél/rendszernél előfordult! Kis mázlival simán első Google találatok közt lesz a megoldás. Te most szerencsés vagy hozzáértő embert szeretnél magad mellett tudni?
 3. Beszélgetés, ismerkedés. A jó rendszergazdák más világban élnek, mint TE! Akkor meg mi a fenéről akarsz velük beszélgetni? Talán azt akarod, hogy a leendő beosztottad már az első napon megtudja mennyire elme-gyenge vagy?
 4. Tesztelje egy alkalmazásodban vagy megbízásodban álló másik rendszergazda. Ez a lehetőség sok sebből vérzik, ugye látod? Már megint mással végeztetnéd el a munkád? Eleve tyúk-tojás probléma, hiszen honnan tudhatod, hogy a tesztelő emberkéd szakmailag rendben van? Másik gond ezzel, hogy ki mondta neked, hogy a szakmailag jó rendszergazdák egyet értenek bármiben is, vagy hogy elismerik egymás szaktudását? Mi lenne, ha Picasso munkáját Michelangelo értékelné? Érzed a párhuzamot?

Akkor mit csinálj?

A magyar valóság
A magyar valóság

Sokszor leírtam már, hogy a rendszergazdánál nem a tudás, hanem a hozzáállás mérvadó. Egy szuperintelligens egyénnel nem mész semmire, ha hanyag. Nem 3d sudokut akarsz megoldatni vele, ezt ne felejtsd el.

Első lépésként győződj meg arról, hogy igényes a munkájára, körültekintő és alapos. Nah, vajon mi ehhez a legjobb teszt? Kitalálod?

Igen.

Az a munka, amit egyébként rühell minden rendszergazda.

Mi ez?

A kábelezés!

Adj neki egy oldalcsípőfogót, sok kábel kötegelőt, címkenyomtatót, sok kábelt, csatlakozót, kábeltesztert, elosztót, switchet, pár szervert, egy hálózati ábrát és időt. Aztán hagyd egyedül. Ne segítsen neki senki, és ne is nézze senki, amit csinál. A végeredmény magáért fog beszélni.

Nevetségesnek hangzik, de hidd el, egy kábelezést hatékonyan, célszerűen és esztétikusan megcsinálni egyáltalán nem egyszerű feladat. Emellett ugyanarra a feladatra több jó megoldás is létezik. A munkát végző erősen rajta hagyja az „aláírását” a munkáján.

Mit nézz az elkészül „művön”?

Nehéz eset vagy, ha ezt itt akarod elolvasni, de essünk neki.

 1. Szépen, párhuzamosan futnak-e a kábelek?
 2. Logikus és áttekinthető az elrendezés?
 3. Minden a helyén marad-e, amikor megrángatod a kábeleket?
 4. Mennyire esik szét a rend, ha mondjuk a legrosszabb helyen lévő kábelt cserélni kell?
 5. Mennyire hullik szét az esztétika, ha egy szervert mindenestől ki kell szerelni?
 6. Mennyi plusz kábelezési munka lenne plusz egy szerverrel bővíteni a rendszert?

Biztos lehetsz benne, hogy ha értenél hozzá valamennyire, akkor egy szerver rendszerbeállításaiban pont azt a rendezettséget vagy kuszaságot látnád, ami a kábelezős teszt végén is a szemed elé tárul. Az ember ugyanaz, akkor miért is lenne jobb vagy rosszabb?

Mire nem jó a fenti teszt?

Tipikusan akkor jó ez a teszt, ha a szervereid teljes körű üzemeltetésére keresel szakembert, de közben az adott rendszerek működéséről fogalmad sincs. Semmi értelme nincs ennek akkor, ha a hülye alkalmazottak/ügyfelek gépeinek, nyomtatóinak pátyolgatására keresel szakembert. Ennek oka az, hogy aki szuperül oldja meg a fenti feladatot arra igazak a következő kevéssé pozitív dolgok is.

Lehet, hogy jobb viszonyban van a gépekkel, rendszerekkel, mint az emberekkel. Ez sajnos valamilyen szinten igaz az összes jobb rendszergazdára. Csak rám nem, mert én ugye szeretek minden felhasználót! Na jó, ne hülyítsük egymást. Rám is igaz.

Nem biztos, hogy a maximalista hozzáállása miatt kedvelni foga az a hülye titkárnő, akitől már-már elvárná azt is, hogy az egyszer elmagyarázott megoldásra emlékezzen.

Végszó

Azt hiszed ez kirívó példa?
Azt hiszed ez kirívó példa?

Remélem hasznosnak találtad az első tesztleírást, és segíteni fog abban, hogy megfelelő hozzáállású szakembert találj. Egy apróságot ne felejts el, hogy egy jó rendszermérnököt találni nehéz feladat, de ennél megtartani nehezebb.

Miért? Mert kevés ilyen van ebben az országban. Nagyon kevés. Sok éve dolgozok ezen a területen, és sok emberrel kerülök szakmai kapcsolatba, de csak 4-5 olyan emberről tudok, akire nyugodtan rá merném bízni bármilyen rendszeremet. Nem 4-5 sincs, mert közülük kettőt nagyon rühellek. Szakmailag jók, de két szónál többet nem szívesen váltok velük. Akkor van mondjuk inkább csak 2-3, akit ismerek. Legyen még egyszer ennyi, akit nem.

Még egy apróság. A mellékelt kábel-kusza képekről azt hiszed, hogy csak rémisztgetést szolgálnak? Ilyen durva gány nincs is? Meglepi lesz. Kérezkedj be bármelyik szolgáltató szervertermébe, és kb. hasonlóakkal fogsz találkozni Magyarországon, de a legtöbb külföldi teremben is. Sok idióta főnök még azt hiszi, hogy a „csoda-rendszergazdája” átlátja a káoszt, ebben is több-jobb az átlagembernél. Ez persze rettenetesen nagy tévedés, csak a saját idiótaságáról állít ki bizonyítványt az, aki ilyet megtűr egy sokmilliós beruházás mellett.

Miért van mégis ez a legtöbb helyen? Térjünk vissza az első bekezdésben írtakhoz. Adott egy középvezető, aki maga alá hülyébb embert keres. Azt sem tudja hogyan kellene megfelelő embert keresnie, hiszen semmit sem ért a szakmához. Talál hát (legtöbbször) egy idiótát. Persze a saját idiótaságával is tisztában van, legalábbis valamennyire. Most szerinted egy ilyen vezető oda mer állni a főnöke elé, hogy:

Figyelj, felvettem valakit, aki kurvára balfék. Persze én se értek hozzá, ezért csak most jövök rá, amikor a beruházás költségvetésének fele már elment. Ki kellene rúgni, és felvenni valakit, aki ért hozzá!

Ugye nem hiszed, hogy ez elhangozhat valahol? Akkor már inkább hiszek az időutazásban, kis zöld emberekben, vagy bármi másban!  Ezzel a saját alkalmatlanságát is reklámozná egy idióta. Nem ezt teszi. Ködösíteni fog, és fedezni fogja magát és valamilyen szinten az alkalmatlan beosztottját is. Esetleg egy pohár sörrel is koccintanak néha, mosolyogva, hogy „Mi idióták tartsunk össze!„.

Egy hozzászólás “Hogyan tesztelj egy Rendszergazdát! 1.” bejegyzéshez

 1. Ez a cikk abból a feltételezésből indul ki hogy az IQ fordított arányban áll az EQ-val.
  Ez szerintem nincs mindig így.
  Jellemző lehet valamilyen mértékben ugyan, mivel a legtöbb jó rendszergazda valamilyen INT… vagy ENT… személyiség típusba tartozik valószínűleg, mint a cikkből kiderül.
  De más személyiség típusok is végezhetik jól ezt a munkát – legfeljebb nem fogják annyira élvezni mint mi. IST… és EST… is alkalmas lehet erre a munkára teljesen.
  http://lelektanitipusok.hu/preferencia.html
  Így én egy 72 kérdéses Myers-Briggs féle MBTI tesztet használnék inkább kábel rendezés helyett, ha a te szempontjaidnak megfelelő embert keresnék 😉
  És persze akinek van igénye az IQ mellett az EQ-ját is fejleszti és csináljai is rendesen, arról nem fogod tudni megmondani alkalmas-e a feladatra, mert a magas szociális értéke miattt elsőre idiótának fogod hinni 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.