Az internetes keresőkről röviden

Hosszú szünetet tartottam a bejegyzések írásában, de – szóljanak a fanfárok! – születőben egy újabb. Ez lesz az első bejegyzésem itt, amely épp nem méregből, feszültséglevezetésből vagy hasonlóból fakad. A célom most csupán megosztani infómorzsákat azokkal, akik a weblapjukat szeretnék valamiképp – legális eszközökkel – előrébb tornászni a keresők találati listáiban.

Rögtön fel is vetődik a kérdés, hogy miért is tekintik a webmesterek elsődleges feladatuknak a keresőkre történő optimalizálást. Miért nem elég csak az emberekre optimalizálni a lapot?

Mi a baj a keresőkkel?

A válasz egyszerű, de vissza kell tekintenünk hozzá az Internet történelmében. A WWW születésekor az volt az elképzelés, hogy születik sok-sok oldal, amelyek linkeket tartalmaznak más,  hasonló vagy kapcsolódó témájú oldalra. Ezen oldalak és linkek alkotják a világhálót, és a linkeken szörfözve juthatunk egyre közelebb a hőn áhított információkhoz.

A keresők
A keresők

Az elképzelés szép volt, jó volt, működött is valameddig. Azután jöttek a keresők, amelyek lerövidítették az információhoz vezető utat. Ez pozitív, hiszen ezzel hatékonyabbá vált az információk felkutatása. A keresők azonban egyre nagyobb és nagyobb szerepet töltöttek be, és egyre kevesebb szerep jutott minden másnak. A keresőket üzemeltető cégek ezzel egyre nagyobb hatalomra tettek szert, és ezzel tisztában is voltak. A legnagyobbak pedig szépen lassan ki is irtották a satnyább konkurenciát. Ezután jött a súlyos szereptévesztés, amiről lentebb írok még.

Röviden és képletesen szólva a világháló mára nem a hálót alkotó weblapokról, hanem a háló közepén terjeszkedő pókokról szól. Ami nincs a keresőben az nem létezik, ami nem jön ki a találati lista első oldalán az lényegtelen, de legalábbis másodrendű.

Mi a legnagyobb baj a fentiekkel?

Biztonsági őr
Biztonsági őr

Hétköznapibb példával illusztrálva, ha egy biztonsági őrnek picit nagyobb hatalmat adsz a kelleténél, akkor könnyen szereptévesztésbe kerülhet. Úgy gondolhatja, hogy az ő feladata a totális rend fenntartása. Eldönti ki léphet be az üzletbe és ki nem. Tanácsokat adhat gyerek- és házastárs-nevelési kérdésekben. Ismerős, ugye?

Ilyen szereptévesztésbe nem csak a biztonsági őrök – bocsánatot is kérek tőlük, hogy velük szemléltettem épp – kerülhetnek, hanem nagy cégek is. A keresők üzemeltetői azt hiszik, hogy nekik a feladatuk egyfajta cenzúra is, hogy megóvják az embereket azoktól a dolgoktól, amik bizonyos szempontok szerint károsak lehetnek. Óvják a gyerekeket, a kisebbségeket, mindenkit. Mindenkitől…

Nem hiszem, hogy a keresők üzemeltetői valaha is belátnák, de a feladatuk nem az Internet szűrése vagy megtisztítása. A kereső feladata az, hogy a régi WWW szörfölési folyamatot meggyorsítsák. A keresés, ahol a felhasználók rövidebb úton juthatnak el az információkhoz, mintha 1000 weboldalon követnék a linkeket. Ennyi, nem több és nem kevesebb. Kár, hogy pont ezt a célt tévesztette szem elől már minden keresőt üzemeltető cég.

Technikai nehézségek, problémák?

Ha eltekintek a politikai és pénzügyi érdekcsoportok keresőkre gyakorolt nyomásáról, a keresőt üzemeltető cégek saját érdekeinek védelméről, és csak a technikai oldalról közelítem meg a keresők kérdését, akkor sem állunk jól. A weblapok és az információk értékét komplex algoritmusokkal próbálják meghatározni, amik az emberi tényezőket nem igazán veszik figyelembe. Hozzáteszem, hogy ezen algoritmusok jó részét ismerjük, és ezen ismeretek birtokában töltik meg alaposan a keresők találati listájának első oldalait gyakorlatilag szeméttel a hozzáértők.

Mi alapján határozzák meg egy-egy weblap információs értékét, rangsorban elfoglalt helyét?

Röviden, sarkítva, a weblap értékét, tehát a kereső listájában elfoglalt helyét leginkább az oldalra mutató linkek száma határozza meg. Ha több link mutat az oldaladra  adott kulcsszavakat tartalmazó környezetben, akkor az oldalad értékesebb, és a keresőből hamarabb kerül elő. Függetlenül attól, hogy az adott információ (kulcsszó) egyáltalán szerepel-e a lapodon.

Miket vesznek még figyelembe a keresők?

Nyilván sok-sok éve fejlesztett algoritmusok nem csak a linkek számát veszik figyelembe, hanem sok egyéb paramétert is súlyoznak. Nem említek most itt mindent, de a további bejegyzésekben majd kivesézek néhány szempontot.

  • Az oldalad korát, mintha ennek bármi köze lenne az információ megbízhatóságához. Emiatt kétségbeejtően nehéz új lapot indítani, még akkor is, ha valójában minden addigit felülmúlsz vele.
  • Az oldalad karbantartottságát, azaz mennyit frissül a lapod X időintervallum alatt. Ennek sincs sok értelme, miért frissülne folyamatosan egy értékes, de állandó információkat tartalmazó oldalad?
  • Az oldaladról történő visszafordulások számát, ami megint nem feltétlenül ítéli meg a lapod minőségét. Ha az oldaladban elég mélyre ásod a tényleges információt, akkor a visszafordulások száma csökken, miközben a lapod minősége romlott.
  • Az oldal betöltődésének sebességét. Merthogy a kisebb, gyorsabban betöltődő lap minőségibb információkat tartalmaz. Szerintük. Vicces.
  • Mára a szociális média is fontos szerepet kap. Láthatod te is, hogy a 2 kutató által megosztott esszé miért is értéktelenebb az első napon 36000 megosztást produkáló vicces cica-videónál.

Konklúzió

A fentiek alapján talán már mindenki láthatja, hogy miért nincs könnyű dolga egy webmesternek egy új lap indításával. A minőségi tartalom nemhogy nem elegendő, de a SEO szempontok alapján mára igazán kevés értékkel is bír. A minőségi tartalmadig el sem jutnak a látogatók, ha a keresőkre nem optimalizálod a lapodat.

Akkor optimalizáljunk a pókoknak!

Nem úgy értem, hogy szórjuk meg a lapunkat döglött legyekkel, de lesz néhány kisebb-nagyobb poszt itt, amivel próbálok majd segíteni a kezdő és haladó webmestereknek. Próbálok olyan dolgokat említeni, amiket nem olvashattok 1000 oldalon, tehát nem a „keywords”  és a „description” meta tagek fontosságáról lesznek itt cikkek.