Hogyan gyűjtsünk linkeket?

Egy oldal elkészülte és élesítése után az első és legfontosabb keresőoptimalizálási teendő a megfelelő mennyiségű, minőségi link begyűjtése. Ez koránt sem egyszerű feladat, mert a linkek szerepe meglehetősen felértékelődött, és jelentősen visszahatnak a linket tartalmazó oldalra is. Emiatt egy webmester sem osztogat szívesen linkeket, főleg egy frissen indult, még nulla presztizs-értékkel rendelkező lap felé. Ha nem releváns a lapunk témája, akkor azért nem támogatnak, ha releváns, akkor meg nem a konkurencia indulását szeretnék támogatni. Ez van. Tyúk-tojás problémába futunk. Amíg a lapunk nem ismert, addig zárva van a legtöbb ismertség felé vezető ajtó.

Linkek
Linkek

Hogyan szerezzünk akkor mégis linkeket?

Ahhoz hasonlítanám a helyzetet, mint amikor egy felső tízezerbe vágyó ifjú titán próbál bejutni az estélyere. Trükközni kell, ahol csak tudunk. Lássunk a konkrét példákat, lehetőségeket.

Link-katalógusok

Link-katalógussal kb. Dunát lehet rekeszteni, és általánosan érvényes rájuk, hogy amibe könnyű bekerülni, abba nem érdemes. Amibe érdemes lenne, az vagy lehetetlen vagy irreálisan drága. Egy próbát mégis tegyünk velük, mert minden linkre szükségünk van.

Vendég posztok, fórum hozzászólások

A legtöbb blog motor lehetőséget ad a hozzászólásokra. Érdemes a lapunk témájához illeszkedő oldalakon aktívan megjelennünk, az értelmes és értékes hozzászólások esetén néha elnézik nekünk azt is, hogy az aláírásunk a honlapunkra mutató linket tartalmaz. Ha a blog vagy fórum gazdájának ez nem tetszik, majd szóvá teszi, ezt mindig tartsuk tiszteletben.

Kösösségi média
Kösösségi média

Posztok, tweetek, képek, videók megosztása

A közösségi média megkerülhetetlen része a weblapok üzemeltetésének. Érdemes a weblapunkkal jelen lenni mindenütt, ahol esélyt látunk rá, hogy a célközönségünk ránk találhat. Ezek nem igazán adnak komoly értékkel bíró linkeket, de a linkek terjedését a közösségi médiában a keresőrobotok is figyelembe veszik.

Infógrafikák megosztása

Manapság nagyon népszerűek a közösségi médiában és képmegosztó oldalakon is terjedő, egy-egy folyamatot levezető infógrafikák. Sok helyen lehet ezekhez linket társítani, és ezzel a terjedése egyben a lapunkra mutató linket is terjeszt.

PDF linkek
PDF linkek

PDF fájlok létrehozása és terjesztése

Hogy mi köze a PDF fájloknak a keresőoptimalizáláshoz? Tulajdonképpen nem sok lenne, de a kedvenc keresőink robotjai már a PDF állományokat is indexelik. Hány oldal webmesterét kérheted meg, hogy ugyan, hadd helyezz már el egy HTML fájlt a domainje alatt, amely a lapodra mutató linket is tartalmaz? Szerintem egy ilyen webmestert sem ismerünk. A PDF dokumentumokat viszont e-könyvnek tekintik, és sok-sok site befogadja. Az ezekben található linkek értéke kisebb ugyan, mintha a weblapban lennének, de azért mégiscsak linkek. Egy induló lapnak pedig minden link kell.

Sikeres linkgyűjtést kívánok!